Boekentips voor op vakantie!

Blog door Liah

Hallo lieve lezeressen! 

De laatste tijd zie ik veel blogs die vragen naar boekentips voor de zomervakantie. Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een boekenlijst heb gemaakt en in de tussentijd heb ik weer veel moois mogen ontdekken.
Die ontdekkingen wil ik graag met jullie delen!

I Always Want More | via Facebook
De ring van Möbius – Franck Thillies

Dit boek is met één klap bovenaan mijn favorietenlijstje terecht gekomen. Geniaal! Ik kon het boek niet wegleggen, ik moest doorlezen. Ook het einde, die bij veel (goede) boeken toch een beetje tegenvalt als een anti-climax is hier alles behalve teleurstellend!
Het is eigenlijk niet uit te leggen dus hier is wat op de achterkant staat:
Stephane Kisme is decorbouwer voor horrorfilms. Hij maakt monsters, maskers en andere gruwelijkheden. Iedere nacht wordt hij geplaagd door nachtmerries waarin hij zelf een rol speelt. De dromen zijn zo levensecht, dat hij aanknopingspunten in de werkelijkheid begint te zoeken… en vind! Zijn twijfel en paniek nemen toe wanneer er in één van de dromen een meisje wordt vermoord. Die moord wil hij hoe dan ook voorkomen maar hij weet niet wat te doen…

Vampire Acadamy – Richelle Mead

Kreun, zucht… Vampieren? (vampiers?..) Jup maar dan anders, tenminste anders dan de verhalen die ik ken. Geen Twilight, geen dagboeken van Stefan ala The vampire diaries. Het boek is ontzettend leuk geschreven met veel humor en het leest lekker weg. Ook zit er genoeg actie in en het verhaal is in mijn ogen vrij origineel. De hoofdpersoon is herkenbaar ook al handelt ze anders dan ik zou doen en dat is wat mij betreft een goed personage! Ik zou zeggen, lezen maar :) (oh, dit is het overigens het 1e deel van, ik geloof, 6 boeken dus je hebt nog even te gaan en bonus! Het eerste deel is verfilmd!)
Lisa Dragomir, prinses van de Moroi, is een sterfelijke vampier die beschermd moet worden tegen de Strigoi: de onsterfelijke vampiers die wreed en gevaarlijk zijn. Rose, de beste vriendin van Lissa, is een dhampier: half mens, half vampier. Zij leidt een gevaarlijk leven dat in dienst staat van het beschermen van Lissa. De Strigoi zijn namelijk vastbesloten Lissa één van hen te maken. Rose en Lissa moeten voortdurend op hun hoede zijn, en verliefd worden is streng verboden, want de Strigoi kunnen elk moment toeslaan…


Het huis aan de gouden bocht – Jessie Burton

Een roman over het leven in Amsterdam in de VOC-tijd. Het is even wat anders dan de boeken die ik normaal gesproken lees, maar ik was aangenaam verrast. Ik heb het boek vrij snel uitgelezen en voelde me een soort van verbonden met de karakters… Het boek is geïnspireerd door het poppenhuis van Petronella Oortman in het rijksmuseum (Nella en Johannes hebben echt bestaan maar het verhaal is geheel fictief) Geef het eens een kans, de kaft alleen al zegt lees mij!
Amsterdam 1686. Nella Oortman komt aan de prestigieuze Herengracht wonen, als jonge bruid van de bekende VOC-koopman Johannes Brandt. Ze is niet bepaald wereldwijs en ze begrijpt niets van het huishouden waar ze in terecht gekomen is. Haar ongetrouwde, vrijgevochten schoonzus Maren, de neger Otto en het brutale dienstmeisje Cornelia maken er de dienst uit. Haar echtgenoot Johannes is meestal op reis en raakt haar nooit aan. Dan krijgt ze van hem een bijzonder cadeau; een poppenhuis. Het is net hun eigen herenhuis aan de gracht – maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment ontvangt ze mysterieuze pakketjes voor haar poppenhuis. Wie is de geheimzinnige afzender die zoveel details van hun afzonderlijke privélevens lijkt te kennen? En zijn hun geheimen veilig in zijn handen?

Waar de schimmen zijn – Michael Ridpath

Stel dat de machtige ring uit Tolkiens The Lord of The Ring-cyclus echt zou bestaan? Ja, je leest het goed. Een opzichzelfstaand verhaal over de ring uit de LOTR verhalen. Vergis je niet, het boek is geen fictie maar wel zeer interessant en goed geschreven! Als je van misteries (en IJslandse saga’s houdt) dan is dit jouw boek. (Er zijn meerdere boeken verschenen over Magnus Jonson)
Rechercheur Magnus Jonson moet de VS verlaten omdat een drugskartel het op zijn leven gemunt heeft. Hij wordt tijdelijk overgeplaatst naar zijn geboortestad Ijsland om de politie daar te ondersteunen met zijn expertise. Hij heeft echter ook persoonlijke redenen om voor het eerst in twintig jaar terug te keren: hij gaat op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Maar dan zijn er ineens aanwijzingen dat de ring uit de saga werkelijk bestaat en ergens op Ijsland verborgen ligt en blijft het antieke manuscript opeens waardevol genoeg… om voor te doden.

De edelsteentrilogie – Kerstin Gier

Hele grote aanrader! Ontzettend leuk geschreven boeken over tijdreizen wat suffer klinkt dat het is. De boeken heten Robijnrood, Saffierblauw en Smaragdgroen. Het is echt een trilogie die je moet lezen als je van fantasyverhalen houdt!
1e deel Robijnrood:
Waarom is niemand in haar familie normaal?! Gek wordt de 16-jarige Gwen soms van haar strenge oma lady Arista, haar bemoeizuchtige tante Glenda en vooral haar arrogante nichtje Charlotte. Maar boven alles van de vele geheimen in haar eigenaardige familie is zij zelf het grootste geheim. Alles wordt anders als Gwendolyn op een dag plotseling terechtkomt in het Londen van honderd jaar geleden. Wanneer ze gelukkig ook weer snel naar haar eigen tijd terugspringt, wordt duidelijk dat zij het tijdreisgen van de familie geërfd heeft. Ze komt terecht in een wereld van tijdreizen, prachtige kostuums, een geheim genootschap, een machtige graaf en vooral ook de knappe Gideon. En ze komt erachter dat het niet handig is om dwars door alle eeuwen heen ook nog verliefd te worden…

Villa Magdalena – Santa Montefiore

Het perfecte boek voor in de zomervakantie! Heerlijk op het strand, aan het zwembad, in de tent, koele hotelkamer of gezellig vakantiehuisje. Een prachtige roman die heen en weer springt tussen nu een aantal jaren geleden. De twee verhalen komen langzaam naar elkaar toe tot een prachtige roman waar je even helemaal in weg kunt dromen.
Het imposante Toscaanse landhuis Villa Magdalena verbindt de levens van vrouwen uit twee eeuwen. In de jaren zestig van de vorige eeuw ontmoet de straatarme Floriana de schatrijke Dante Bonfanti, die in de villa woont. Beiden kunnen dan nog niet weten hoe deze ontmoeting hun levens zal veranderen…

De kick – Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk is voormalig rechercheur en haar ervaringen daar zijn de inspiratie voor haar boeken. Het verhaal is dan ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal maar aangepast en verdraait voor het leesgemak.
Verwacht geen mooi, leuk, gezellig boek met een mooie afloop en een moraal (van het verhaal). Ze schetst op een boeiende manier de werkelijkheid die niet altijd even mooi is. Toch is zij één van mijn favoriete schrijfsters en ook dit boek staat hoog op mijn lijstje aangeschreven.
Geïnspireerd door actiehelden besluit een groep ‘vrienden’ om een wraakexpeditie op touw te zetten. De vijf leden kiezen om de beurt een slachtoffer; vijf vergeldingsacties, meer niet… Ze proberen elkaar te imponeren met hun opdracht maar na de laatste wraakactie raken ze verslaafd aan de adrenalinekick. Verslaafd aan de spanning, de angst en het gevaar…


De selectie - Kiera Cass

Ik ben al op vakantie geweest en na veel aanbevelingen te hebben gekregen, heb ik dit boek gekocht voor op vakantie en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb!
In het begin had ik een beetje een divergent-gevoel door de verschillende kasten maar al snel werd duidelijk dat het er helemaal niet op lijkt. Het wordt op de één of andere manier ook vaak aangeraden aan mensen die houden van de hunger games maar dat begrijp ik niet helemaal want het is totaal iets anders... 
Goed, terug naar het boek zelf. Erg leuk! Ik heb genoten van het boek en had hem dan ook al snel uit. Ik ben erg benieuwd naar de anderen boeken (ja, het is een serie). Ik had eigenlijk verwacht dat het vrij voorspel zou zijn vol met clichés maar dat valt gelukkig mee!
Voor 35 meisjes is de selectie de kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig kaste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.
America Singer vind het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in het paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Delirium – Lauren Oliver

Weer een trilogie en ik heb alleen nog het eerste boek gelezen maar ik ga andere twee ook zeker kopen! Een zeer interessant, en niet geheel ondenkbaar, dystopia verhaal (genre ala Hunger games en Divergent maar niet te vergelijken) en zeer aan te raden als je van dit soort boeken houdt. Elk hoofdstuk begint met een spreuk, psalm of citaat uit één van de boeken die alle kinderen (uit het verhaal) moeten lezen, waardoor je de denkbeelden van de samenleving leert kennen en enigszins begrijpen.

Er was een tijd dat liefde het belangrijkste was op aarde. Mensen reisden naar het einde van de wereld om het te vinden, ze logen om het te krijgen, ze deden er zelfs moord voor. Toen werd er, eindelijk, een behandeling gevonden. De regering verlangt nu van haar burgers dat deze tegen liefde behandelt worden wanneer ze 18 jaar worden. Lena Haloway kijkt uit naar de dag voor haar genezing. Een leven zonder liefde is een leven zon pijn; veilig, afgepakt, voorspelbaar en gelukkig. Maar vijfennegentig dagen voor haar behandeling overkomt Lena het onmogelijk: ze wordt verliefd…

Vuur uit de hemel – Ted Dekker

Eén van mijn favoriete boeken! Een prachtig en spannend verhaal. De schrijver is christelijk en daarmee het verhaal ook maar is niet overheersend  als in ‘jij moet geloven en ik ga je vertellen hoe het zit’. Lees maar gewoon, of je nou wel of niet geloofd ;) 
Tanya Vandervan woont met haar ouders op een zendingspost in de jungle van Venzuela. Ze is verliefd op Shannon, die even verderop met zijn ouders op een koffieplantage woont. Op een dag komt er een einde aan het geluk van Tanya als bij een aanslag beide families worden vermoord. Alleen Tanya en Shannon weten de aanslag te overleven maar denken beiden dat de ander dood is. Tanya vertrekt naar de VS en neemt een andere identiteit aan. Acht jaar later wordt ze geplaagd door herinneringen en gruwelijke visioenen en keert terug naar Venezuela waar ze een zekere Casius ontmoet die werkzaam is voor de CIA, maar er ook een eigen agenda op na houdt. Een duister plan om Amerika op de knieën te brengen door een handvol terroristen jaagt door de jungle. Het plan wordt tot in perfectie uitgevoerd; Amerika’s grootste angst wordt bewaarheid. Niets staat totale vernietiging in de weg. Alleen de liefde van een vrouw…


Het Bernini Mysterie – Dan Brown


Dan Brown is één van mijn favoriete schrijvers. Ik houd van de mysteries en plotwendingen. Houdt jij hier ook van? Dan zeg ik; lezen!
Ik snap de boeken nooit terwijl ik ze lees maar achteraf kan ik het moeilijk vergeten. (Waarschijnlijk zegt het je iets meer als ik zeg; Angels and Demons. Zo heet namelijk de verfilming van het boek.)
In een race tegen de klok volgt Langdon een eeuwenoud spoor door Rome dat hem langs kunstwerken, door crypten, catacomben en kerken voert…


Maaike en Domenico - Suzanne Witpenning

9 delen. Ja, leest het goed. 9 boeken! 
Ik ben ooit per ongeluk begonnen met deel 4 maar dat geeft niet. Ik werd er zo in meegesleept dat ik vervolgens vanaf deel 1 ben gaan lezen. 1 t/m 3 heb ik meerdere keren gelezen en ik moet toegeven dat ongeveer na deel 4/5 ik het een beetje zat werd. Eigenlijk constant hetzelfde verhaal in een ander jasje. Toch raad ik het je aan om alle boeken te lezen want uiteindelijk zijn ze geweldig. Boeken waar ik van houdt over jongeren met problemen. Jongeren uit twee compleet andere milieus die met elkaar geconfronteerd worden. Een mooi, verscheurend liefdesverhaal over pesten, psychische problematiek, drugs, mishandeling, ziekte en ga zo maar door. 
Maaike weet eerst niet goed wat ze van Domenico moet denken. Ze valt voor zijn knappe uiterlijk maar tegelijkertijd vindt ze hem maar een vervelende opschepper. Langzamerhand groeien de rustige Maaike en de brutale Domenico toch naar elkaar toe. Maaike ontdekt dat er achter het populaire masker een heel andere Domenico schuilt met zijn eigen problemen en onzekerheden. Samen zetten ze alle clichés aan de kant en ontwikkelen een bijzondere vriendschap.

(ps. dit plaatje is geen boekcover maar een tekening die ik erg mooi vind die het verhaal beter uitdrukt dan de boekcover dus daarom heb ik hier voor gekozen. Ik weet helaas niet wie de tekening gemaakt heeft).

Divergent trilogie – Veronica Roth

Ik sluit af met een cliche. Ja, okay, deze is misschien heel erg voorspelbaar en zullen de meeste van jullie ondertussen wel kennen, mede door de twee verfilmingen Divergent en Insurgent, maar ik zet ‘m er toch tussen omdat ik de boeken geweldig vind!
1e deel Divergent:
De wereld waarin Beatrice leeft, is opgedeeld in vijf facties. De facties vertenwoordigen de eigenschappen van oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Het doel van de facties is dat ieder mens leeft in de groep die het beste in hen naar boven haalt. Op 16-jarige leeftijd doen kinderen een test en kiezen zij in welke factie ze voortaan willen leven. De testuitslag van Beatrice is verbazend en zij kiest voor de onverschrokkenen hoewel ze uit zelfverloochening komt. Wat volgt is een keiharde inwijding voor Tris, de naam die ze kiest in haar nieuwe factie. Ze wil bewijzen dat zij in deze factie hoort en vecht voor haar positie maar haar leven en dat van anderen, wordt bedreigt. Tris is namelijk Afwijkend en afwijkenden zijn gevaarlijk; zij kunnen niet gecontroleert worden…


Zitten hier tips tussen waar je wat aan hebt? Ik hoop het!
En wat zijn jouw tips?

Liefs, Liah