Feitjes over slapen & dromen

Blog door 0hmylisa

 Hey allemaal,

op dit moment zit ik ziek thuis, dus ik dacht, waarom geen blog?

Dit blog gaat special over slapen en wat er dan gebeurt met je lichaam, waarom? Omdat ik dat erg interessant vind en ik het wel leuk zou vinden om die feitjes eens op een rij te zetten voor jullie. Veel leesplezier!

1. Bewezen is dat schaapjes tellen helemaal niet zo goed werkt! Het best is om aan een waterval of een stromend beekje te denken, proefpersonen sliepen hier namelijk 20 minuten eerder door, laat die schapen dan nog maar eventjes in het weiland staan ;)


2. De mens brengt gemiddeld een derde van zijn/haar leven in bed door (dat is dus ongeveer 25 jaar)


3.Je hebt zo'n 5 á 7 dromen per nacht die samen gemiddeld 2 uur duren.


4. Per 1000 dromen die je hebt, komt er maar in 1 een monster voor. 


5.Dingen die doet in dromen duurt net zo lang als in het echt, zo doe je er bijvoorbeeld net zo lang over naar school te fietsen in je droom als wat je doet in het echt. Wel kan tijd worden samengetrokken: Je kunt in een flits aan de andere kant van de wereld zitten, bizar hé?


6.Vrouwen hebben vaker nachtmerries dan mannen.


7. Blinde mensen dromen ook, blinde die na hun geboorte pas blind zijn geworden zien beelden, meestal die ze nog nooit hebben gezien. Mensen die blind zijn geboren kunnen alleen dromen met behulp van de andere zintuigen, ruiken, voelen, horen en proeven. 


8. 90% van de dromen die je per nacht hebt, gaan verloren, meestal al voordat je wakker wordt.


9.In onze dromen zien we alleen gezichten van mensen die we kennen. Hersenen kunnen namelijk zelf geen gezichten maken, het kan wel iemand zijn die 5 jaar geleden achter je stond in de supermarkt, of de vrachtwagenchauffeur op de snelweg. 


10. 12% van de bevolking droomt niet in kleur.


11. De meest voorkomende emotie in dromen is angst, negatieve gevoelens komen vaker voor in dromen dan positieve.


12.Dieren dromen ook, zo kunnen honden, katten, vogels en verschillende hoefachtige dieren dromen.


13. Ook een grappige: Je lichaam is compleet verlamd tijdens het dromen, dit omdat je lichaam er zo voor zorgt dat je de handelingen die je droomt niet echt gaat uitvoeren, gelukkig bestaat de REM (Rapid Eye Movement) slaap, anders was ik gister in het bed gaan liggen van mijn buurvrouw :'')


14. Niemand slaapt aan een stuk door. Per nacht wordt je vele keren wakker, terwijl je dat soms niet eens merkt! Je maakt 5 cycli van diepe slaap door en die duren elk ongeveer anderhalf uur, na elke cyclus wordt je even wakker.


15.Uitslapen is niet gezond. Het is bewezen dat als je per nacht langer dan 8 uur slaapt, dat je dan dezelfde slaapproblemen krijgt als mensen die te weinig slapen :)


Dit waren ze dan weer, laat weten welke feitjes jij nog weet & welke jij het leukst vond!

Lots of Love,

Lisa <3