#10 Presentatie Tips!

Blog door Lechuza

Ja hoor, daar gaan we weer. Je moet een presentatie geven! Je voelt de zenuwen alweer omhoog kruipen en het liefst ren je gewoon het klaslokaal uit, maar je zult het toch moeten doen. Kom dit je bekend voor? Dan zijn hier 10 tips voor een goede presentatie!

 #1. Zorg voor een goede voorbereiding. We horen vaak: een goede voorbereiding is het halve werk, en dat is ook zo! Leer je tekst dus zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens je presentatie.

#2. Heb een pakkend begin. Probeer je publiek meteen mee te nemen in je verhaal zodat ze de rest van de presentatie ook naar je luisteren, en vertel in het begin ook wat je doel is, en kom daar aan het einde op terug. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een ja-nee vraag.

#3. Zorg voor interactie met je publiek. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vraag te stellen aan het publiek en door ze aan te kijken of ze bij je presentatie te betrekken. Dat is toch veel leuker dan wanneer je alleen maar luistert? (Tenzij er natuurlijk een super leuke jongen voor de klas staat (; ).

#4. Weet wat je gaat zeggen. Dit zei ik ook al kort in punt twee, maar als je weet wat je gaat zeggen hoef je je daar geen zorgen over te maken en gaat de rest uiteindelijk vanzelf!

#5. Praat met je lichaam. Dit wordt ook wel paralinguale contact genoemd. Het is nou eenmaal zo dat bewegingen ervoor zorgen dat het publiek naar je blijft kijken. Gebruik je handen dus en loop een beetje rond, maar zorg wel dat je naar je publiek blijft praten en niet naar de grond!

#6. Articuleer en benadruk. Als je duidelijk praat en soms wat nadruk legt op woorden, komt je verhaal veel beter over en is het ook prettiger om naar te luisteren.

#7. Gebruik (eventueel) een powerpoint. Als je een powerpoint gebruikt, is het belangrijk dat je daar geen informatie op zet die je al vertelt, want dan is er geen aandacht meer voor jou. Het is wel leuk als je afbeeldingen in de powerpoint zet als ondersteuning of soms als een grapje. Maak er maar iets leuks van (:.

#8. Heb een goede afsluiting. Je kunt bijvoorbeeld eindigen met een pakkende zin, of zoiets als: al met al... Ook kun je nog even herhalen wat je duidelijk wilde maken.

#9. Hou de presentatie leuk. Maak bijvoorbeeld af en toe een grapje zodat het publiek blijft luisteren. Het is toch veel leuker om naar zo'n presentatie te luisteren dan naar een saaie, monotone presentatie?

#10. Tip voor zenuwen. Om met zenuwen om te gaan, kun je aan het begin van de presentatie zeggen dat je het toch wel spannend vindt om dit te doen. Dat is helemaal niet raar! Ook kun je eventjes rustig in- en uitademen, zodat je tot rust komt. Iedereen is wel zenuwachtig!

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips, en onthoud: iedereen maakt fouten! Het is helemaal niet erg als het niet goed gaat, als je er maar van leert. Heel veel succes! xx