10 lessen die je enkel leert door te reizen

Blog door JulieL
Hallo iedereen!

Het is sinds februari dat ik niet heb gepost, mijn oprechte excuses! Maaar het goede is: ik ben er weer :)


Ik ben momenteel in Nice, Frankrijk. Ik studeer hier nu en het is GE-WEL-DIG! Ik blijf hier tot februari. In maart vertrek ik naar Costa Rica voor 1,5 maand en dan ga ik misschien nog een maand naar AustraliĆ«. Ik ben echt verliefd geworden op reizen, vroeger was fashion, food en sport belangrijk, maar nu ook reizen! Vorig jaar december ben ik naar Zuid Afrika gegaan, ik vond het zo mooi. Sindsdien wil ik de rest van de wereld leren kennen. Ben nog naar Londen, Parijs, Ibiza, Monaco, maar ook naar een vriendin in Groningen gegaan. Elke nieuwe stad waar ik kom, is voor mij reizen. Je leert door reizen meer dan door naar school te gaan.  Daarom heb ik hier 10 lessen die je leert dat je enkel leert door te reizen:


1. Je leert veel over het leven.

Sinds ik in Nice ben, sinds september, heb ik geleerd dat je echt uit je comfort zone moet stappen vooraleer je kunt leven/leren. Maakt niet uit hoe oud je bent. Ik leer hun manier van beleefd zijn, geloof het of niet, het is niet altijd hetzelfde als bij ons ;)2. Je snapt de waarde van verdwaald zijn.

Daarmee wil ik zeggen, je ziet niet enkel wat er in de boekjes staat dat je zeker moet bezichtigen. Je ziet een andere kant van de stad. Soms is die mooier, rustiger en leerrijker.


3. Vergeet het plan.

  • 10u naar daar
  • 10u15 naar ergens anders
  • 11u naar...

Snap je waar ik naar toe wil? Plan niet te hard, als je naar Parijs gaat kun je zeggen dat je graag La Tour Eiffel wilt zien en een boottrip wilt maken op de Seine. Wat je voor de rest doet, bepaal je op dat moment helemaal zelf.


4. Je leert nieuwe gerechten.

Vroeger was ik geen fan van pasta, ik dacht dat je dat enkel met pesto of met bolognesesaus kon eten. Nu kan ik gerust op 5 verschillende manieren pasta maken en ik lust ze allemaal.5. Je wordt verliefd.

Misschien niet perse op een persoon, maar op plaatsen, steden, zeeƫn of op de cultuur. En dat is mooier dan wat dan ook in de wereld. Als je me zou vragen, een vintage Chanel of een reis naar bv. Thailand of zelfs Amsterdam. Sorry maar de Chanel kan wachten! Binnen 10 jaar kun je zeggen naar waar je allemaal bent geweest, maar je kunt toch niet zeggen wat je allemaal hebt gekocht?


6. Je leert snel te veranderen.

Een echte 'traveler' leert snel een cultuur en kan zich aanpassen. Met een open mind kun je zoveel leren en dus ook je eigen aan hun aanpassen.


7. Je leert een andere taal.

Ik verstond wel wat frans, maar echt spreken was moeizaam. Nu zou je me hier in Frankrijk kunnen dumpen, ik zou me kunnen redden en mijn uitleg wel kunnen doen. Het staat ook goed op je cv. Soms zie ik hier ook mensen die helemaal geen engels kunnen, heel spijtig, want met die taal geraak je zeer ver.8. Je leert hoe je moet reizen.

Ik heb ook eens gehoord: "Travelling itself is a skill." En dat is echt waar. Je leert spoorweg schema ontcijferen. Je leert wat je moet doen als je de verkeerde bus te nemen en uiteindelijk God weet waar uitkomt.


9. Je krijgt vertrouwen.

Na een reis en het leren van al deze nieuwe dingen, begin je te beseffen hoe slim je bent. hoeveel 'rijker' je bent geworden, ook al ben je helemaal blut.


10. Oost west thuis best.

Hoe graag ik ook reis, ik ben ook altijd blij om terug thuis te komen. Ik heb hier in Nice echt wel een cultuurshock gehad. Er zijn hier zoveel zwervers, mensen die 's avonds in de vuilbakken zitten om eten of kleren te zoeken, ik had het enkel in Zuid Afrika gezien en toen was het voor mij een ver-van-mijn-bed-show. Als je terug thuis komt, weet je dat jij het super goed hebt tegenover die mensen hier en dat maakt mij zo dankbaar.

Hope you like it

-XXX-