Purple Friday

Blog door Loos

Purple Friday, misschien heb je er nog nooit van gehoord of wist je van het bestaan niet af. Ik ook niet, tot een paar weken geleden. Er is bij ons op school veel aandacht aan deze dag besteed. Al een paar weken van te voren werden er posters opgehangen en brieven mee gegeven dat de dress code voor vandaag paars is. De school in het paars, ook al is het maar een klein armbandje of sierraad, zo lang je er maar mee bezig bent en er even bij stil staat.  

 In de jongerencultuur wordt er aan homoseksualiteit veelal negatieve aandacht besteed. Woorden als 'flikker op, homo' klinken je vast niet onbekend in de oren. Veel jongens en meiden vinden het daarom lastig, of zien het zelfs als onmogelijk om voor hun geaardheid uit te komen of vinden het moeilijk de geaardheid van een vriend, klasgenoot of kennis te accepteren. Het idee achter Purple Friday is daarom het opkomen en bespreekbaar maken van homoseksualiteit en het tegen gaan van homofobie.

Purple Friday komt oorspronkelijk uit America waar studenten en scholieren allemaal op de zelfde dag dezelfde kleur droegen om te laten zien dat ze tegen homofobie zijn. Gelukkig is het ook komen overwaaien naar Nederland! Ik ben heel blij dat er zoveel aandacht aan deze dag is besteed, je moet kunnen zijn wie je wilt zijn en in staat moet zijn andere te accepteren zo als ze zijn. Hopelijk volgen er nog veel meer paarse vrijdagen. Maak homoseksualiteit bespreekbaar!



http://www.gaystraightalliance.nl/