Vriendinnen de waarheid vertellen.

Blog door Piep.

Wij, als goeie vriendinnen voelen ons geroepen om de waarheid te vertellen. Het zit nou eenmaal in ons. We voelen ons schuldig of verplicht om het te zeggen, maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Je struikelt over je woorden en voor je het weet loopt het helemaal uit de hand en krijg je ruzie. Hieronder heb je een stappenplan die jou goed kan helpen conflicten uit de weg te gaan. 1. Samenvatten.

Voor dat je wat zegt, moet je even het gesprek samenvatten (wel in je hoofd, niet dat je alles hard op begint te zeggen) of alle feiten op een rijtje zetten. Wat is de hoofdzaak en wat zijn de bijzaken. Waar gaat het nou eigenlijk om? Zo kan jij bepalen wat je gaat zeggen.


2. Heeft het nut om te zeggen?

Als je eenmaal weet waar het hele gesprek echt omgaat kan je naar de volgende stap.. en dat is jezelf afvragen of het nut heeft om te zeggen. Moet ze het weten, of is het alleen maar om jezelf beter te voelen. Dat zou¬†ego√Įstisch¬†zijn.¬†


3. Wat ga je er mee bereiken?

Tuurlijk is het goed om eerlijk te zijn. Dat is de basis van een goede vriendschap, maar er zijn uitzonderingen. Voor je iets gaat zeggen moet je nagaan wat je ermee zal bereiken. Heeft jouw vriendin er iets aan? Kan zij er wat mee? Zal het helpen? etc. Als je al deze drie stappen door ben gelopen en je beseft dat het niet zal helpen of veranderen kan je het net zo goed niet vertellen, want dan krijg je ruzie om niks. Denk je wel dat het zal helpen of veranderen moet je het zeker vertellen.


Lang verhaal kort: Denk bij de waarheid vertellen aan iemand anders zijn gevoelens, niet alleen maar aan jezelf. 

Daarom is een leugentje om bestwil ook niet altijd fout.

(nu moedig ik niet aan om te liegen haha!)