Oogkleuren

Blog door sparrow

Iedereen heeft een kleur ogen. Dit lijkt heel normaal, maar er zit heel wat meer achter dan je denkt. Het ligt er bijvoorbeeld ook aan wat je ouders voor een kleur ogen hebben en het land waar je woont heeft ook invloed op de kleur van je ogen. 


De kleur van je ogen

Je iris bepaalt de kleur van je oog. Als je blauwe ogen hebt, heb je een blauwe iris. Hetzelfde geld bij alle andere kleuren. 

Een oog met weinig pigment is vaak blauw en een oog met veel pigment bruin. De kleur wordt ook erfelijk bepaald. Als je moeder blauwe ogen heeft, krijg jij die ook.


De kleuren

De voorkomende kleuren zijn: Bruin, hazelnoot, goudgeel, groen, grijs en blauw. 


Image and video hosting by TinyPic

Hierboven zie je een plaatje van waar de kleuren blauw en groen voorkomen. Je ziet dat in Nederland, Engeland, een deel van Duitsland en in Scandinavië veel blauwe en groene ogen zijn. In het zuiden, bij Spanje, Portugal en Italië zijn juist heel weinig menen met blauwe en groene ogen en in het (zuid-) Oosten hebben zelfs maar 0 tot 10% van de mensen blauwe of groene ogen. 

De kleur van je ogen heeft te maken met de hoeveelheid permanent. In Nederland is dat veel lager dan in het Zuiden. Je haarkleur wordt ook bepaald door de hoeveelheid permanent.


Spanje: (donker)bruin/zwart haar en donkerbruine ogen.

Portugal: (donker)bruin/zwart haar en bruine ogen

Italië: (donker)bruin/zwart haar en bruine ogen

Kroatië: (donker)bruin/blond haar en bruine/hazelnoot/blauwe ogen


In het zuiden hebben de mensen dus gemiddeld donkerdere ogen en donkerdere haren dan in het noorden.

 

Image and video hosting by TinyPic


Zeldzaam

Europa is qua oogkleur vrij uniek. In Europa komen alle oogkleuren voor, wat in de andere werelddelen niet het geval is. De meest voorkomende kleur in Europa zijn bruin, blauw en Hazel. Groen, grijs en amber zijn zeldzamer in Europa. 

De kleuren Violet, rood en zwart komen ook voor in Europa, maar dat is heel zelden. 

Het percentage van mensen met lichte ogen, zoals groen en blauw, neemt sterk af. Er wordt verwacht dat over 200 jaar de laatste mensen met lichte ogen geboren worden in Finland. 


Karakter bij kleur

Elke vorm van een oog wordt gelikt aan een bepaald karakter.

- Bruine ogen

Mensen met bruine ogen zijn te vertrouwen en ze voelen zich snel verantwoordelijk. Er wordt het meeste advies gevraagd bij mensen met bruine ogen. Ze zijn liefdevol en gepassioneerd. 

Menen met bruine ogen zijn vaak somberder van aard, hun ogen worden donkerder als ze boos zijn of als ze zich zorgen over iets maken. 

Vaak hebben mensen met bruine ogen het moeilijk met zichzelf en ze zien eerder problemen waardoor ze eerder boos, ongerust of depressief worden.


Er zijn drie  soorten bruin: donkerbruine ogen, lichtbruine ogen en hazelnootbruine ogen. Deze drie hebben ook nog aparte kenmerken

Mensen met donkerbruine ogen stralen warmte uit. Als je donkerbruine ogen hebt voelen mensen zich vertrouwd bij jou.

Mensen met Lichtbruine ogen hebben een zacht karakter en voelen zich vaak afhankelijk van andere mensen

Mensen met hazelnootbruine ogen zijn mensen die veel geluk hebben. Op welk gebied dit is, is bij iedereen anders.


- Goudgele ogen

Mensen met Goudgele ogen zijn gevoelig. Ze worden hierdoor ook snel gekwetst. Mensen met goudgele ogen kunnen ook heel prikkelbaar zijn. Dit gebeurt niet vaak, maar als het zo is, zijn ze heel anders dan dat ze normaal zijn.

Goudgele ogen zijn heel zeldzaam. 

- Blauwe ogen

Blauwe ogen suggereren intelligentie. Mensen met blauwe ogen bezitten een groot talen voor strategisch denken. Dat is sowieso al een eigenschap van mensen met lichte ogen, maar vooral van mensen met blauwe. 

Als je blauwe ogen hebt kan je rustig blijven in stressvolle omstandigheden, en je hebt een grote zelfbeheersing. Je kan afstand nemen van emoties waardoor ze moeilijk te lezen zijn. Mensen met blauwe ogen lijken dan ook afstandelijker.

- Groene ogen

Is het je wel eens opgevallen dat alle slechteriken ik Disney films groene ogen hebben? Groen is de kleur van leugens en bedrog, en hij staat ook voor gif en gevaar. Daarin tegen is groen ook de kleur van bos en ruimte.

Mensen met groene ogen zijn gevoeliger dan mensen met een andere kleur ogen. Ze zijn sociaal en zien altijd wel iets goeds in iemand. Door hun gevoeligheid worden ze wel sneller gekwetst, net zoals mensen met goudgele ogen. 

- Grijze ogen

Mensen met grijze ogen zijn slim en ze hangen graag rond met hun vrienden. Ze zitten ook graag voor de tv en ze houden van sport; sport kijken en zelf sporten.

Mensen met grijze ogen durven snel hun mening te geven. Als iemand iets doet wat iemand met grijze ogen niet aanstaat, probeert hij het te veranderen totdat het gelukt is. Hij zal dan ook niet snel opgeven. 


Image and video hosting by TinyPic