Doorbreek de sleur!

Blog door APieceOfCake

Vijf dagen in de week gaat mijn wekker om zeven uur. Nog half in comateuze toestand rol ik mijn bed uit om vervolgens twee boterhammen met kaas naar binnen te werken. Na een uitgebreid badkamerritueel word ik vriendelijk doch dringend verzocht door mijn ouders me naar school te begeven. Ik spring op mijn stalen ros en fiets richting een dag met zeven volle lesuren. Elke dag weer.


Same Shit Different Day. Art Print by Nick Nelson | Society6

Eenmaal aangekomen op school zie ik vaak hetzelfde tafereel. Leerlingen die als een stel zombies op tafels liggen, met slaperige oogjes vanwege gebrek aan slaap van de afgelopen nacht. Onderuitgezakt met iPhones in hun hand staren ze een beetje voor zich uit. Erg motiverend om naar te kijken…

Alweer...

Nu zijn we jong. Waarom zitten we niet vrolijk rechtop, kletsen we de longen uit ons lijf en hebben we niet de leukste tijd van ons leven? Omdat we in een sleur zitten, daarom.


Je volgt een vast ritme en alles gaat zo z’n gangetje. Je voelt je niet ongelukkig, totaal niet, maar toch ontbreekt er iets. Op het moment dat jij je zoveelste broodje pindakaas wegwerkt terwijl je vriend voor de duizendste keer die ene flauwe grap vertelt, en je je realiseert dat dit wel erg op een déjà vu lijkt, is het misschien een goed idee om eens uit de sleur te stappen.


Daily routine


Vooral nu de zomer zó dichtbij is, sporen leraren en ouders ons aan om nog even door de zure appel heen te bijten. Maar ik wil geen zure appel. Ik wil perenijsjes en zonnestralen.    Helaas zit er voorlopig niks anders op en zo denderen we door als een locomotief, gefocust op het eindstation dat ‘vakantie’ heet. Maar bewegen we door alle stress, haast en dagelijkse routine niet in zo’n sneltreinvaart, dat straks de handrem afbreekt en we botsen tegen een muur van uitputting en frustratie?


Genoeg gewacht

Ik zou op dit moment eigenlijk een oefenexamen Duits moeten maken, mijn kamer moet nog gestofzuigd worden en er ligt nog een hele stapel ongeopende post op de hoek van mijn bureau. Toch, in plaats van mezelf af te matten door als een bezetene 1001 verschillende dingen te doen, zit ik nu hier deze column te typen. Waarom? Gewoon omdat ik daar zin in heb. Oh, en de deadline is morgen… Maar dat terzijde.

X


We wachten de hele week tot het vrijdag wordt. Het hele jaar tot de zomer aanbreekt. En een leven lang voor we eindelijk ‘geluk’ hebben gevonden. Maar waarom wachten? Ga naar buiten, ontmoet nieuwe mensen, lees kranten, boeken, tijdschriften. Trek de wijde wereld in en doorbreek de sleur!


Bronnen afbeeldingen: weheartit.com