Thuisstudie - tips en tricks

Blog door Liah
  Hi Girls!
Deze blog gaat over hoe je een thuisstudies kunt volhouden. Hier kun je er (hopelijk) achter komen of het iets voor jou is of vind je tips die je zelf kunt toepassen als je al een thuisstudie doet :) 


Eerst de waarom vraag:

Waarom een thuisstudie? Je kunt om verschillende reden een keuze maken om thuis te studeren. Wellicht heb je een kind die je moet onderhouden of woon je op jezelf en is je leven te druk om school en werken te combineren. Misschien ben je wel (net als ik) ziek of oververmoeid waardoor je jouw studie op school niet hebt kunnen afmaken vanwege de schooltijden en/of hectische stagedagen. 

Quote | via Tumblr

Hoe werkt het?

Een thuisstudie kun je aanvragen bij bijvoorbeeld het LOI, NTI, NHA, Scheidegger ed. Je kunt mbo en hbo beroepsopleidingen doen maar ook kun je de havo doen waar ik sinds 2014 mee begonnen ben :)  Let wel, bij de meeste online onderwijsinstellingen, kun je alleen een paar vakken van de havo doen waarvoor je bijvoorbeeld niet geslaagd bent. Alleen het LOI (voor zover ik heb kunnen vinden), bied het hele programma aan met keuzevakken en profielkeuze etc. 
Vervolgens meld je je aan en begin je. Je krijgt één of meerdere leraren/leraressen die je werk beoordelen via online inzendingen en je kunt altijd vragen stellen via internet maar het meeste werk moet je toch echt zelf doen.
Je krijgt mappen toegestuurd met de verschillende vakken en leerstof waarbij je na één of meerdere hoofdstukken inzendopgaven krijgt die je als een soort toets kunt zien om te kijken of je stof begrepen hebt.

Voordelen en nadelen met tips:

(vooral gericht op een thuisstudie zonder werk ernaast)

1. Een nadeel is dat je voor middelbaar online onderwijs geen tegemoetkoming krijgt. Als het goed is krijg je voor beroepsopleidingen wel gewoon studiefinanciering maar daar moet je voor alle zekerheid even goed naar kijken en achteraan gaan of dit klopt, zodat je de geldkwestie mee kunt nemen in je beslissing. 

2. Een ander nadeel is dat je alles zelf moet doen. Ben jij niet gedisciplineerd aangelegd en ben je snel afgeleid? Dan wordt een thuisstudie heel hard werken voor jou! Je moet namelijk zelf bepalen wanneer je huiswerk maakt, hoe laat je daar voor opstaat en hoe lang je er mee bezig bent. Teenager post

3. Je hebt ontzettend veel vrijheid wat enerzijds natuurlijk een voordeel is om tot rust te komen of om te werken, maar té veel vrijheid, brengt valkuilen met zich mee. Het is namelijk heel verleidelijk om in je bed te blijven liggen als de wekker gaat; je hoeft immers toch niet op tijd op school te zijn! Het is ook makkelijk om jezelf wijs te maken dat je morgen extra hard gaat werken voor vandaag een dagje vrij (dit kun je overigens makkelijk doen aangezien je in schoolvakanties door kunt werken maar je weet van jezelf het best, of je dit ook echt doorzet). 
Je kunt aan de andere kant ook té prestatiegericht zijn en te snel willen gaan. Dan maak je fouten en moet je dingen overnieuw doen en leer je eigenlijk niets. Je kunt beter een rustig tempo aanhouden waarmee je het red in de tijds span die je er voor gekregen hebt. 

free:)
Motivational Quotes
4. Zorg voor een rustige omgeving zonder makkelijk afleiding. Dus niet in de woonkamer als je geneigd bent de tv snel aan te doen en laat je laptop dicht zolang je die niet nodig hebt. Zet je mobiel op stil en gebruik het alleen als timer voor wanneer je pauze wilt houden. Je slaapkamer is waarschijnlijk het best (als je daar een tv hebt dan heb je pech gehehe). Zorg dat je kamer goed opgeruimd is en je bureau de plek van je schoolspullen en geen andere troep zodat je rustig aan je werk kun zitten. Een opgeruimde ruimte om je heen, geeft ook opruiming in je hoofd. 
Ahahah 😂

5. Een tip voor de controlfreaks en lijstjesmakers (zoals ik); maak geen dag of weekschema. Misschien werkt het voor jou wél, dus zie dit als tip om eens uit te proberen. Ik liep er namelijk tegenaan dat ik de ene dag meer concentratie heb dan de andere. Daardoor raakte mijn dagschema in de war en kreeg ik alleen maar teleurstellingen omdat ik niet af kreeg wat ik had opgeschreven in het schema. Wat (voor mij) veel beter werkt, is een plan op de lagerentermijn. Nu stel ik mezelf als doel om over twee weken .... zoveel aantal hoofdstukken af te hebben van .... dit vak. Dit werkt voor mij veel beter en meer motiverend omdat ik dit volhoud aangezien ik niet meer vastzit in (mijn eigen) een web van dagelijkse regels. Als ik nu de ene dag minder doe dan de andere, zie ik geen dagschema meer die niet meer klopt omdat ik verder vooruit kijk.

:/
Party Hard

6. Bewegen. Een groot nadeel is dat je vrijwel 24/7 binnen zit. Je hoeft niet meer naar school/stage te fietsen en je zit voornamelijk achter je bureau of op de bank. Het positive hieraan, is dat je meer tijd hebt! Ik heb een hond, dus moet standaard twee keer per dag wandelen wat minimaal 20 minuten bij elkaar oplevert (klein hondje, minder beweging nodig). Daarnaast ben ik begonnen met zwemmen. Dit kan ik ten zeerste aanraden. Bij zwemmen gebruikt je namelijk al je spieren zonder ze te veel te belasten. Ik zwem nu één uur in de week. Bewegen zorgt ervoor dat je spieren soepel blijven, je conditie op pijl blijft en het is natuurlijk gezond. Daarnaast werkt zwemmen of sporten algemeen ontspannend voor betere concentratie.
Fiets naar de stad en ga studeren in een café! Dit moet ik nog een keer doen en het zijn meteen twee dingen op mijn wishlist; 1. studeren in een cafe. 2. alleen in een cafe gaan zitten en wat bestellen, puur om het (misschien wel mijn eigen) taboe te doorbreken dat je 'zielig' bent zonder vrienden/vriendinnen in het openbaar! 

Untitled
Two Rays of Sunshine | via Tumblr
7. Eten. Mijn valkuil is dat wanneer ik thuis ben voor de lunch, ik iets wil maken nu ik er de tijd voor heb. Het probleem is dat dit dan vaak slechte dingen worden zoals frituren ed. ipv gewoon brood met beleg en een stuk fruit. Natuurlijk kun je jezelf wat lekkers gunnen, niets mis mee maar nu je zoveel thuis zit, moet je hier extra op letten. Zorg ook voor gezonde knabbels/snabbels voor tussendoor. Ik zag laatst op een verjaardag komkommer in dikke repen gesneden als een soort soepstengel, eet veel makkelijker (en leuker) dan plakjes! 

Yummy💕MineFooood
(°◇°人°◇°)

8. Voordeel; meer tijd om te doen waar je van houdt! Ik merk dat ik meer tijd heb voor mijn boek waar ik mee bezig ben en mijn zanglessen. Dit geeft mij energie en maakt mij veel vrolijker. Je bent uit het regime van een vast dagritme en veel stress waar je somber van kunt worden. Je bent je eigen leraar dus de hoeveelheid stress kun je zelf zo laag of hoog houden als je wilt! ;)
Forever ❤9. Eenzaamheid. Het is een feit dat je veel alleen bent als je een thuisstudie volgt. Je vrienden/ouders/broers en zussen zitten waarschijnlijk hele dagen op school of op werk. Nou vind ik het gelukkig heerlijk om alleen te zijn,(met een rijke fantasie ben je toch nooit echt alleen ;) ) en ik kan me beter concentreren. Maar er is een dunne grens tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Nou heb ik nog mijn hondje thuis en mijn moeder werkt twee van de vijf dagen ook thuis. Woon je alleen of heb je helemaal niemand in huis? Zorg in ieder geval dat je in contact blijft met vriendinnen. Het is namelijk makkelijk om wat vervreemd te raken van hen omdat je deze levensfase anders doormaakt dat je meeste leeftijdsgenoten. Houdt avonden vrij voor gezelligheid en het weekend ook echt vrij van studeren! 

I'm alone !
- crazy friends forever ♥
let's go insane.
10. Herhaal! Je vergeet zo wat je een paar weken terug hebt geleerd dus las af en toe 'De week van herhaling' in. Hoe vaker je herhaalt, hoe meer je het onthoudt voor als je straks examen moet doen of je het nodig hebt voor je werk.

true story

11. Houdt je doel voor ogen. 
Mijn doel is om de havo te halen om daarna hbo psychologie te gaan doen om over een paar jaar uiteindelijk mijn eigen praktijk te hebben. Dit doel, zorgt er voor dat ik doorga op momenten dat ik er geen zin in heb of wanneer de vrije tijd te veel aan me trekt. Het is een goede motivator! Maak desnoods een collage of gewoon groot uitprinten wat je doel is en plak dit voor je bureau op de muur zodat je elke keer als je studeert weet waarvoor je het doet!

Quote | via Tumblr

Dit was het! Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Laat een berichtje achter. Misschien doe je zelf een thuisstudie, bevalt het jou? Of overweeg je om het te gaan doen? 
Liefs, Liah

ps. tja.. wat kan ik hier over zeggen? Kun je ook voor je neus plakken, misschien werkt het ;) 
Ian Somerhalder!!!!