Zelf je haar verven

Blog door Martja

 Je haar verven bij de kapper is wel lekker makkelijk, maar ook wel heel erg duur. Sta je vaak stil bij de haarverf bij de drogisterij, maar weet je niet helemaal goed hoe je nu je eigen haar verft? In dit artikel geef ik je tips hoe je het best zelf je haar verft.


Door mijn leven heen, heb ik zo'n beetje alle natuurlijke haarkleuren wel gehad die je kunt bedenken. Mijn natuurlijke haarkleur is blond, maar een jaar geleden was het nog zwart en nu is het weer rood. De eerste keer dat ik mijn eigen haar verfde, werd het bruin. Mijn vader hielp me toch nog, omdat ik toch wel bang was dat de bruine haarverf overal zou zitten. Gelukkig bleek dat wel mee te vallen en daarna heb ik het nog vele malen zelf gedaan. Mijn rode kleurtje is echter door de kapper gedaan. Toch weet ik dat ik het straks zelf weer bij ga kleuren. Waarom? Het is (veel) minder duur, duurt minder lang en is eigenlijk niet zo moeilijk. Ik ga je de geheimen van het zelf verven vertellen.


Welk merk?

Vooral als je voor het eerst je haar verft, is het makkelijk te laten leiden door de spectaculaire reclame's voor dure haarverf. Toch heb ik gemerkt dat de goedkopere merken van de drogisterijen ook prima. Kruidvat is mijn persoonlijke favoriet. 

Welke voorbereidingen moet je nemen?

Zorg ervoor dat je oude kleding aanhebt dat je makkelijk uit kan doen. Aan het eind moet je namelijk je haar gaan uitspoelen en dat doe ik het liefst onder de douche. Als je dan nog iets over je hoofd moet trekken, heb je wel een probleem. Drapeer ook een oude handdoek over je schouders om lekken te voorkomen. Om zo veel mogelijk te voorkomen dat verf op je huid terecht komt, kun je vaseline op je haarlijn smeren. Lees van te voren ook even de instructies, zodat je weet wat je te wachten staat.

En dan nu: verven!

Meng de haarkleur met de ontwikkelingscrème en schud totdat het één kleur wordt. Schrik niet als het een andere kleur is dan op het pakje staat. Mijn zwarte haarverf leek namelijk blauw, maar kwam er perfect zwart uit. Bruin wordt rood en rood wordt roze. Raak de verf niet met je blote handen aan, maar gebruik altijd handschoenen. Deze zitten vaak in het pakketje. Verdeel je haar dan in stroken en begin bij de haargrens. Masseer het dan in en gebruik een kam om het gelijk te verdelen. Zorg ervoor dat deze ook vies mag worden, natuurlijk. Laat het dan zo lang als in de handleiding zit intrekken.


Uitspoelen of douchen

Zoals ik eerder al zei, vind ik douchen fijner om de verf eruit te spoelen. Maar of je het nu uitspoelt of doucht, hetzelfde principe geldt. Eerst zorg je ervoor dat alle verf eruit is. Dat kan inderdaad wel even duren, geef het niet te snel op. Gebruik dan je normale shampoo voor de laatste restjes. Als er conditioner in het pakje zit, gebruik deze dan ook. Dit houdt de kleur er langer in. Gebruik voor het afdrogen voor de zekerheid ook nog een oude handdoek.


Nabehandeling

Zodra je haar droog is, kun je je nieuwe kleur in al zijn glorie bekijken. Als je tevreden bent, wil je de kleur natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Daarvoor zijn de speciale kleurshampoo's ontwikkeld en die zijn dan ook zeer aan te raden. Gebruik geen anti-roosshampoo, deze zal de kleur sneller doen vervagen.


Heb je wat gehad wat aan deze tips? Heb je zelf nog tips of doe jij het net een beetje anders?