Goede voeding: de schijf van vijf

Blog door healthysportlife

 Hallo lieve allemaal,


Vandaag ben ik eens gaan uitzoeken wat je nou precies op een dag moet eten zodat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Ik had wel eens van de schijf van vijf gehoord maar ik wist zelf niet precies wat je dan allemaal moet eten. Ik kwam erachter dat dit erg handig is!Een meisje tussen de 14-18 met geen actieve levensstijl mag 2200 calorieĆ«n per dag. Een meisje met wel een actieve levensstijl mag er 2500 per dag. Je hebt een actieve levensstijl als je ongeveer 1 uur per dag beweging hebt (en ja, ook de trappen op school tellen mee!). Het is natuurlijk een beetje onhandig als je elke keer moet uitreken op hoeveel calorieĆ«n je zit. Daarom is de schijf van vijf er handig. 


De 1e schijf: Groente & Fruit

  • 2 stuks fruit (200 gr)
  • 4 opscheplepels groente (200 gr)

Dit vak omvat alle soorten groente en fruit. Een variatie tussen de soorten groente en fruit is erg goed. Ook groente en fruit uit blik, pot of diepvries zijn goede alternatieven. Groente en fruit in sauzen, sappen en smoothies zijn niet erg goed, dit kan je maximaal rekenen tot de halve hoeveelheid groente en fruit.

De 2e schijf: Aardappelen, brood, rijst en pasta

  • 4 tot 5 opscheplepels Aardappelen, pasta of peulvruchten. (225 gr)
  • 6 sneetjes brood per dag (210 gr)

Dit vak omvat brood, ontbijtgranen, aardappelen, peulvruchten en graanproducten zoals rijst, pasta en couscous. Een variatie tussen de producten is hier ook weer goed. De peulvruchten zijn van dit vak het allerbeste. Kies voor het brood het liefste bruin brood of volkoren

De 3e schijf: Zuivel, vlees, vis en vervangers

  • 1 plakje kaas (20 gr)
  • 600 ml melk(producten)
  • 100-125 gr vlees(waren), ei, vis, kip, vleesvervangers

In dit vak horen vlees, vleeswaren, vis, melk, melkproducten, kaas, ei en vleesvervangers. Een variatie tussen de producten is hier ook weer goed. Kies bij vlees en zuivel voor de magere varianten want deze bevatten minder verzadigd vet. Het is goed als je 3 tot 4 eieren in de week eet!

De 4e schijf: Halvarine, margarine en oliƫn

  • 1 eetlepel bak, braad, frituurproducten en olie (15 gr)
  • 5 sneetjes met halvarine (30 gr)

Dit vak bevat alle vetten en oliĆ«n die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden. Kies voor zo min mogelijk verzadigd vet. 

De 5e schijf: Water

  • 1000 tot 1500 ml drank (inclusief melk)

In dit vak horen water, thee, koffie, melk en vruchtendranken. Drink dus geen fris. Beperk je sapje tot 1 glas per dag omdat daar meer calorieƫn in zitten. Het beste om te drinken is water, thee (zonder suiker) en koffie (ook zonder suiker of melk)

Het is helemaal niet noodzakelijk om dit schema strak aan te houden maar als je iets meer op gezonde voeding let dan scheelt dat al een hoop. Want zonder een gezonde voeding helpt al het sporten ook niks. Ik ga bijvoorbeeld nooit 4 eetlepels groente naar binnen krijgen en ik eet ook niet elke dag groente. Let er gewoon op dat je elke dag in ieder geval iets uit elke schijf hebt gegeten!

MORGEN BEGINT HET PROGRAMMA! Ik heb er best wel zin in ook al zie ik er tegen op om de cola te laten staan, bijna niet snoepen en ook geen chips meer.. :( Maar ik heb het er voor over)

Doen jullie ook mee? En gaan jullie dan ook op de schijf van vijf letten?

Liefs en alvast veel succes! xx