Schoolboeken vervangen door laptops?

Blog door Niiiek

De laatste jaren zie je steeds vaker dat scholen overstappen op het gebruik van laptops of tablets, in plaats van het gebruik van schoolboeken. Maar wat zijn hier nou de voor- en nadelen van? Dat ga ik jullie vertellen! Het zou leuk zijn als je, na het lezen, ook je eigen mening geeft!

Allereerst begin ik met de voordelen…


Het is natuurlijk erg vanzelfsprekend dat een laptop of tablet gewoon een stuk lichter is dan een hele hoop boeken in je tas. Laptops en tablets worden ook steeds weer verbeterd, waardoor ze sneller, lichter en dunner worden. Ze zijn dus een stuk makkelijker mee te nemen.

Boeken zijn snel ouderwets. Binnen twee jaar kunnen er weer hele andere visies over een bepaald onderwerp bestaan, of klopt een heel groot deel over bijvoorbeeld de uitleg van cellen in je biologieboek helemaal niet meer. Al het drukwerk van deze nieuwe boeken kost erg veel geld. Wat erg makkelijk is aan een laptop, is dat je de nieuwe boekedities gewoon kunt downloaden en het dus een stuk goedkoper is. Je werkt dus veel makkelijker met de nieuwste leermethoden.

Als je de schoolboeken vervangt door computers, bespaar je een hoop inkt en papier (en dus het kappen van bomen). Dit is beter voor het milieu.

Een ander voordeel is dat je heel gemakkelijk dingen op zoekt. In een boek is het soms heel lastig om het antwoord op die ene vraag te vinden, terwijl je het op je laptop/tablet alleen maar hoeft in te typen en het antwoord verschijnt op je scherm. Het gaat dus veel sneller!

Al je docenten hoeven niet meer oneindig veel A4-tjes uit te delen met uitleg over grammatica, oefenopdrachten of toetsen. Ze kunnen dit voortaan gewoon in een digitaal vaklokaal neerzetten! Een digitaal vaklokaal is een mapje die alle leerlingen van een bepaalde klas kunnen zien en waarin de docent alle opdrachten en uitleg van het vak kan plaatsen. Dit is erg handig, omdat je dan alles van Ă©Ă©n vak bij elkaar hebt staan.

Als laatste voordeel is er nog dat je op allerlei verschillende manieren kunt leren op een laptop of tablet. Iedereen heeft een andere manier om bijvoorbeeld woordjes te leren en er bestaan allemaal verschillende sites om te leren. Je hebt dus altijd je favoriete manier bij de hand.


Een heleboel voordelen dus! Maar, er zijn ook een aantal nadelen…


Afleiding! Een computer of tablet kan natuurlijk erg makkelijk voor veel afleiding zorgen. Even snel Facebook checken, even snel wat Twitteren, even m’n mail checken… Voor je het weet is de les alweer voorbij terwijl je niks voor school hebt gedaan.

Niet iedereen kan even goed leren en lezen vanaf een computerscherm. Sommigen vinden het fijner als de tekst geprint is op papier. Dan moet het dus alsnog uitgeprint worden en bespaar je geen inkt en papier.

Een ander nadeel is dat laptops en tablets erg duur zijn in de aanschaf. Voor een goede laptop met veel functies en geheugen betaal je al gauw rond de 800 euro. Af en toe zal er ook nog wel wat gerepareerd moeten worden en deze kosten kunnen hoog oplopen. Het is dus niet zeker dat laptops goedkoper zijn dan al die schoolboeken.

Laptops en tablets verbruiken veel stroom. Als ze de hele dag gebruikt worden, is het nog maar de vraag of laptopgebruik beter voor het milieu is dan alle schoolboeken. Veel energiegebruik vergroot namelijk het broeikaseffect waardoor de aarde opwarmt.

En dan nog een nadeel: diefstal. Je boeken zullen niet zo snel gestolen worden, want wat heb je daar nou aan? Maar laptops en tablets worden wel veel sneller meegenomen. Dit zou natuurlijk heel vervelend zijn, omdat je dan al je bestanden in Ă©Ă©n keer kwijt bent! En het kost je ook nog eens heel veel geld.

Wat als je laptop of computer crasht? Boeken werken altijd, ze kunnen niet stuk zijn of crashen. Dit gebeurt wel redelijk vaak bij laptops en dan kun je niet verder gaan met je verslagen, presentaties en opgaven. Dit is natuurlijk erg vervelend.

Hierboven staan een aantal voor- en nadelen. Nu ben ik wel benieuwd naar jullie eigen mening!


Gebruiken jullie laptops/tablets op school? Vind jij computers op school handig of juist niet?


(Dit blog is geschreven omdat ik het leuk vindt om jullie verschillende kanten van dit onderwerp te laten zien. Het is ook geschreven voor de winactie HP Chromebook.)