Beauty

De geschiedenis van make-up: oogschaduw

'Zij keek hem aan en hij werd plots betoverd door haar sprankelende ogen.' Dat willen wij ook! Een lijntje rondom de ogen, wat mascara en tot slot een glinsterend poedertje. Maar wat is oogschaduw nu precies en waarom smeren we dat eigenlijk op het ooglid? Girlscene ging op onderzoek uit en kwam, natuurlijk, met resultaten. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder! 

Ben je bekend met Egyptische hiërogliefen? Die tekeningen waarop een persoon vanaf de zijkant wordt getekend, met grote zwart omlijnde ogen? Oogschaduw komt al uit die tijd en deed dienst als bescherming tegen onder andere de zon, vliegen en zand. Het goedje bestond uit onder andere lood en chloor, niet al te best voor de mens maar slechte invloeden deden het er dus ook niet goed op. De kleur werd af en toe afgewisseld; groen was ook populair. Daar zat onder andere koper in. Om de juiste kleuren te krijgen, werd er gemengd met planten, mineralen enzovoorts. Cleopatra droeg waarschijnlijk marineblauwe oogschaduw op haar bovenste ooglid. 


Bron: Tumblr

Wist je dat de Egyptenaren, net als wij, de doden opmaakten? Zo zagen zij er jong en vruchtbaar uit in het volgende leven. Natuurlijk weten we allemaal dat voornamelijk vrouwen oogschaduw gebruiken. Maar wist je ook dat wij meiden relatief ook meer ruimte tussen de rand van het oog en de wenkbrauw hebben? Tot twee keer meer. 

Later werden de ogen en lippen ook vaak omlijnd met kool. Dat is minder schadelijk voor de gezondheid en laat toch een donker resultaat achter. Het werd aangebracht met een klein, dun houten staafje. Door een lijn aan de boven- en onderkant van het oog te tekenen, leek het oog groter en ontstaat er een 'amandelvormig' geheel. 


Bron: Listal

In het Oosten en Midden-Oosten werden de ogen van dames ook zwart omlijnd. Niet om te beschermen voor zand, vliegen en zon, maar om het boze oog af te weren. Het boze oog staat onder andere voor kwaad, ongeluk en jaloezie. De Romeinen namen het gebruik over: niet alleen ter bescherming, maar ook als een modeding. Er kwam dus al ijdelheid bij kijken. Alleen de dames uit hogere klassen mochten oogschaduw dragen. Er was ook al veel variatie in kleuren. 

In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam Helena Rubinstein met blauw oogschaduw als een trend. Het werd zo populair, dat van tijd tot tijd het opnieuw werd gedragen. Eerst was dat Twiggy, later werd het Cyndi Lauper, daarna kwam Britney en ook Miley werd er zo'n vijf tot tien jaar terug regelmatig mee gespot. Er wordt weleens gezegd dat wanneer een nieuwe tiener met het blauwe goedje de revue passeert, dat dat dan het begin van de ene en het einde van de vorige generatie betekent. 


Bron: Tumblr

In oogschaduw zit vaak talk, zink, magnesium, kleurmiddelen en conserveermiddelen. Zink en magnesium dienen als bindmiddel; het zorgt ervoor dat de poeder een geheel blijft en niet klontert of in rimpeltjes kruipt. Je kunt ook bindmiddelen als siliconen aantreffen. 

Dan heb je natuurlijk ook nog oogschaduw in poeder- en gel- of waxvorm. De eerste smeert makkelijk en wordt op een snelle en gelijke manier verdeeld. Gel of wax moet eerst drogen, anders kruipt het in groeven of rimpels. Maar als het droog is, houdt de ogen even dicht, blijft het langer zitten en ben je klaar om bijvoorbeeld een lange avond op stap te gaan. Oogschaduw is over het algemeen niet waterproof, al bestaat er wel een speciale vorm. Mocht je daar niet over beschikken, gel en wax blijft iets langer zitten en zullen een regenbui beter overleven. 


Bron: Tumblr

Heb je een gevoelige huid? Kies dan op een goede manier voor de juiste oogschaduw. Vermijd chemische middelen en kies bijvoorbeeld voor natuurlijke producten van onder andere The Body Shop. Vermijd ook oogschaduw met glitters, deze irriteren al snel op de gevoelige huid. 

Wat voor soort oogschaduw gebruik jij? En wat vermijd je het liefste? 

Door: Janet