Lifestyle

Feesten volgens het boekje

Kun jij feesten als de beste? Maar dan letterlijk? Een feestje klinkt natuurlijk leuk en spannend, maar over het algemeen zitten er ook regels aan vast. Party-etiquette voor dummies; op deze manier ben en blijf je altijd welkom. Ben je benieuwd? Lees dan snel mee! 

Ken jij die persoon waarover iedereen na een feestje nog praat? De jongen of het meisje dat zich misdroeg en door wie het feestje net wat minder leuk was, dan dat het had kunnen zijn. Wij kennen diegene ook. En wij gaan jou helpen om niet zo te worden! Na enige research wisten we de meeste geaccepteerde richtlijnen van een party-etiquette binnen te vissen. Kijk ermee wat je doet, maar jij zult nooit eindigen als partypooper!

Noot: Dit zijn richtlijnen van oudsher, sommige opties lijken wat tuttig, maar denk ook: goede manieren zijn nooit ongepast. 


Bron: Picasaweb

1. Een antwoord is verplicht en niet optioneel!
Als je wordt uitgenodigd voor een feestje, dan is dat een eer. Vergeet niet dat je bij iemand mág komen. Daarom is het wel zo netjes om diegene alvast te bedanken en op tijd te bevestigen, dat je van de partij bent. Schrijf een kaartje, of stuur een berichtje! Jij zult het ook fijn vinden als iemand laat weten of hij wel of niet aanwezig is; al is het maar voor de boodschappen. 

2. De dresscode is de code. 
Mocht het feestje ietwat belangrijk, of zelfs formeel zijn, kleedt je dan naar de norm. Vaak staat al op de uitnodiging een dresscode. Mocht het formeel zijn, kies dan een nette jurk die de juiste delen goed bedekt. Staat er informeel of casual? Dan kun je al wat meer met kleuren, soorten kleding en afmetingen experimenteren. Je kunt dan bijvoorbeeld voor sandalen in plaats van hakken, of voor een pantalon in plaats van broek kiezen. Houd je wel aan de code, op je eigen feest mag je weer je eigen keuze gaan. Ben je niet bewust van de dresscode? Informeer er dan even naar. 

Tip dames! 

Watch on YouTube

3. Wees op tijd
Het is natuurlijk fijn om fashionably late te komen. Je staat dan niet lullig in een hoekje, voordat iedereen binnendruipt en kunt iedereen begroeten op het moment dat jij arriveert. Maar het is ook vervelend voor de gastheer of -vrouw. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de welkomstdrankjes al op zijn, of dat er eigenlijk al iets gepland stond. Kom daarom op tijd opdagen. Dan ook: kom niet veel te vroeg. Het is namelijk ongemakkelijk voor de host als alles nog in voorbereiding is, maar dat jij ook vermaakt moet worden. 

4. Aanhang gaat in overleg.
Het kan natuurlijk voorkomen dat je liever niet alleen gaat, maar je vriendje of een vriendin wil meenemen. Dat kan, maar overleg het even. In de officiële etiquette wordt het zelfs onbeschoft gevonden, als jij een onuitgenodigde gast mee zou brengen, tenzij dat in de uitnodiging al wordt aangegeven. Mocht je er dus op staan, overleg het dan. Wordt het toegelaten? Schrijf dan ook een bedankje namens jouw gast. 

5. Groeten. 
Al is het nog zo druk, vergeet niet even de host van het feestje te benaderen en te begroeten. Jij bent de gast, dus dankbaarheid is gepast. Wacht niet tot het einde van de avond, maar probeer de gastheer binnen tien minuten aan te spreken. Wees ook tegen andere gasten beleefd: jullie gaan samen een leuke avond tegemoet. Begroet de mensen die in de buurt staan en stel jezelf voor als je ze niet kent. 


Bron: fellt

6. Neem iets mee. 
Sowieso een goed humeur, maar ook een kleine attentie. Denk dan aan een flesje wijn, een bos bloemen of misschien wat chocolaatjes. Op die manier verras je de host en je toont jouw dankbaarheid. Vergeet niet een kaartje aan het geschenk te bevestigen, want je wil niet dat diegene niet eens weet dat het van jou kwam. Tuttig? Nee, jij zou het ook leuk vinden.

7. Drink met mate. 
Al vloeit de wijn rijkelijk of is alles inclusief, drink niet al te veel. Het is niet echt leuk voor de rest van het publiek, als jij met een dronken hoofd, sterke verhalen ophangt of ziek wordt. Bovendien is het ietwat respectloos: het doel van het feest is een leuke avond. 

8. Denk na over de gespreksstof
De bedoeling van een feest, is een lichte en ontspannen sfeer. Zorg daarom dat je problemen, discussies en kwesties thuis laat. Ziektes of verdriet zijn niet echt sfeermakers, dus houdt die achterwege. Ga ook niet roddelen en zeker niet over mensen die op hetzelfde feest staan. Weet je het echt niet meer? Lang leve het belabberde weer. 


Bron: quotesandimages

9. Last man standing? 
Doe maar niet. Ieder feestje is een keertje voorbij en het kan zijn dat de host wil opruimen of naar bed. Op het moment dat je de aller allerlaatste bent, geloof ons, kan het soms wat ongemakkelijk worden. Ga daarom op het moment dat een groot deel van de gasten gaat. Dat is de meest makkelijke richtlijn. 

10. Focus op het feest. 
Volgens het Blauwe Boekje hoort een gast de mobiele telefoon en een horloge thuis te laten. Tijd is namelijk niet belangrijk en het is zeer ongepast om iedere keer te kijken of je weg kunt. Bovendien is het ook niet leuk om naar anderen te sms'en of te bellen: de gasten zijn genoeg gezelschap deze avond. 

Ben je benieuwd naar meer etiquette? Er is een etiquette-kanaal op YouTube:

Watch on YouTube

Bedankt voor de tip Teunie!

Welke goede manieren zijn we nog vergeten? 

Door: Janet

Bron: Het Blauwe Boekje, Party Goods