News

Doe jij al aan slaapsms’en?

Ja hoor, het heeft een naam! Je ligt eindelijk in bed, de ogen zijn al dicht en de eerste beelden van dromen komen voorbij. En dan voel je toch een vibratie of hoor je een geluid. Toch maar kijken en voor je het weet, sms je terug. Een dag later blijkt dat er hele chatgesprekken zijn gevoerd! Juist dus, slaapsms'en.


Bron: Tumblr

De Amerikaanse professor Elizabeth Dowdell 'ontdekte' het fenomeen, maar nadat wij, tieners, het deden. Ze beschrijft het als: tieners die in de slaap sms'en. Zij zullen een sms sowieso beantwoorden; wakker of niet. De zinnen zijn normaal, of een ingewikkelde rits van letters en woorden. Omdat de hersenen 'minder hard' werken, neemt het gevoel van bewustzijn af. Daardoor verdwijnen eventueel grenzen. Het kan dus zijn dat je die ene jongen de liefde verklaart, of dat je je beste vriendin verzoekt niet meer te zeuren. Oeps! 

Slaapsms'en is te vergelijken met slaapwandelen. Slaapwandelaars weten de dag erna vaak niet meer wat ze nu wel of niet hebben gedaan. Dat geldt dus ook voor de berichtjes die in het holst van de nacht worden verstuurd: de verstuurder weet vaak totaal niet dat er iets wel of niet is verzonden. 


Bron: Pinterest

Volgens Dowdell is slaapsms'en niet al te best. Nu hadden wij dat ook enigszins kunnen bedenken, maar toch. Volgens de professor heeft een tiener ongeveer acht tot tien uur slaap per nacht nodig. Een smartphone belemmert de slaap: je rommelt zelft langer door, of je slaap wordt verstoord door geluiden of vibraties. Gevolgens van een gebrek aan slaap zijn onder andere: obesitas, slechte schoolprestaties en depressies.

De oplossing? Ook niet al te moeilijk: wegleggen of uitzetten. 

Heb jij wel eens per ongeluk rare of ongepaste sms'jes verstuurd? 

Door: Janet

Bron: dailymail, cbslocal

 

Must reads 👀