Real life

Girls issues: Stoppen met roken

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag behandelen we de vraag van een lezeres die maar niet kan stoppen met roken.

Hee Girlscene!

Ik heb al heel lang in mijn hoofd om te stoppen met roken. Toch wil het mij niet erg lukken, omdat veel van mijn vrienden roken en mijn moeder ook. Ik vind op sommige momenten van de dag een sigaretje gewoon onwijs prettig maar vele momenten op de dag rook ik eigenlijk uit verveling.

Ik weet mij eigenlijk geen raad om te stoppen, omdat de mensen in mijn omgeving ook roken en ik daardoor ook sneller de neiging krijg om een sigaret op te steken. Wat moet ik doen om toch echt te stoppen en me niet te laten misleiden?!

xxxx Anoniem.

Lieve Anoniem,

Wat goed dat je het besluit hebt genomen graag te willen stoppen met roken. We roken zelf niet, dus weten ook niet hoe moeilijk het is om het daadwerkelijk te doen. Maar we zijn wel verslaafd aan snoepjes en ander ongezond eten en weten maar wat goed hoe lastig het is om daarmee te stoppen. Zeker als iedereen om je heen wel gewoon blijft snoepen (en in jou geval blijft roken). We verzamelden voor jou een aantal tips waar je misschien wat aan hebt als je écht wilt stoppen met roken (wat wij een hele verstandige beslissing vinden!).

1. Zorg voor een partner in crime
Je zegt dat veel van je vrienden roken en zelfs thuis word je ermee geconfronteerd, omdat je moeder ook graag een sigaretje opsteekt. Het is onwijs lastig om zelf dan wel zo sterk te zijn. Probeer iemand in de omgeving te vinden die, net als jij, heel graag wil stoppen en maak hem of haar jou partner. Op het moment dat je het zwaar hebt, bel je diegene en hij of zij praat je er doorheen. Andersom doe jij hetzelfde voor diegene. Het er doorheen slepen is niet alleen heel erg fijn. Je wilt natuurlijk ook niet onderdoen voor de ander. Als hij of zij het kan, kan jij het ook!

2. Richt jezelf volledig op je plan
Nee, dat ene sigaretje op zaterdagavond mag OOK niet. Als er één sigaret over de dam is, volgen er meer. Want als je dat ene sigaretje hebt opgestoken, is het veel makkelijker om een excuus voor dat tweede sigaretje te vinden en voor je het weet ben je weer terug bij af.

3. Maak een plan
Je kunt niet stoppen met roken zonder een plan, dat kan bijna niet goed gaan. Bedenk van tevoren wat je gaat doen op het moment dat het je even heel erg zwaar valt. Wat doe je op het moment dat je verveelt raakt. Wat doe je op het moment dat iemand naast je een sigaret opsteekt? Je kunt natuurlijk denken; een reep chocola erbij pakken, maar dan krijg je weer een heel ander probleem. Een beter idee is een appel pakken, of een kopje thee drinken, of even drie keer rustig adem halen en nadenken waarvoor je het ook alweer doet. Maak een lijstje met redenen waarom je wilt stoppen met roken, print het uit, plak het in je agenda, hang hem boven je bed, boven je bureau en zet hem als achtergrond op je telefoon. Krijg je het zwaar? Kijk ernaar!

4. Beloon jezelf
Houd bij hoeveel sigaretten je niet hebt opgestoken en hoeveel geld je daarmee bespaard. Dit kun je natuurlijk gewoon met pen en papier doen, maar je kunt ook een speciale applicatie voor de iPhone downloaden. Spreek met jezelf af dat als je een bepaald bedrag bereikt hebt, je iets moois mag kopen voor jezelf.

5. Vervang negatieve gedachtes voor positieve
Als je een slecht momentje hebt, haal drie keer adem, tel tot tien, loop een rondje en zet de negatieve gedachte uit je hoofd. Denk niet “ik kan het niet”, want je kunt het wel.

6. Gaat het toch fout, leer ervan
Gaat het onverhoopt toch fout? Steek je toch die sigaret op en blijft het er niet bij eentje? Leer van je fouten. Op welk moment ging het fout, kun je dat moment de volgende keer vermijden? En zo niet, wat kun je op dat moment doen in plaats van een sigaret opsteken. Wacht niet weer een half jaar met stoppen, maar geef jezelf een paar dagen om na te denken, een nieuw plan te bedenken en ga vervolgens weer verder!

You can do it!

Liefs,
Girlscene