Food

Kookse: Abrikozenvlaai

Vlaaien zijn een Limburgse specialiteit, maar je kunt ze in principe overal in Nederland aankomen. Maar waarom zou je naar de winkel gaan, als je het lekkere gebak ook lekker thuis kunt maken? Kookse legt je stapsgewijs uit hoe je zelf een lekkere abrikozenvlaai maakt. Kijk je mee?

Deze taart is eigenlijk altijd lekker: bij verjaardagen, feestjes of (denk aan de oranje kleur) Koninginnedag? Of volgend jaar dan Koningsdag? 

Ingrediënten:
Voor het deeg:
♥ 1 zakje droge gist
♥ 300 gram bloem
♥ 25 gram boter
♥ 2 eetlepels olijfolie
♥ 1,5 dl melk
♥ 3 eetlepels basterdsuiker
♥ 1 eidooier paneermeel
Voor de vulling
♥ 1 kilogram abrikozen
♥ citroensap
♥ 60 gram suiker 
♥ 1,5 eetlepel aardappelzetmeel


Bron: Tumblr

Bereidingswijze

Stap 1: Zeef de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe de gist, melk, boter, eidooier en basterdsuiker erin. Kneed met de hand of in een foodprocessor de ingrediënten tot een soepel deeg in ongeveer acht minuten. Laat een uur rijzen.

Stap 2: Was de abrikozen en doe deze in een pan met kokend water waar een beetje citroensap aan wordt toegevoegd. Kook de abrikozen ongeveer zes minuten. Haal ze uit de pan en laat het afkoelen. Ontvel en ontpit de abrikozen en snijd ze doormidden.

Stap 3: Bewaar een halve liter van het kookvocht. Maak het aardappelzetmeel aan met wat water. Breng het vocht met de suiker aan de kook en voeg het aardappelzetmeel toe. Laat doorkoken totdat het mengsel dik wordt. Voeg de abrikozen toe en laat alles afkoelen.

Stap 4: Sla het deeg terug en leg 1/3 apart. Rol van de rest een dunne plak. Vet een vlaaivorm van 30 cm in en bekleed deze met de plak deeg. Snijd het deeg wat boven de vorm uitsteekt weg. Prik wat gaatjes met een vork in de bodem van het deeg en bestrooi dan alles met paneermeel.

Stap 5: Vul de vorm met het abrikozenmengsel.

Stap 6: Rol de rest van het deeg uit tot een plak en snijd hiervan dunne repen. Leg deze in een ruitvorm over de vlaai en plak ze aan de uiteinden vast met wat water. Maak de bovenzijde van het ruitdeeg nat met wat water en strooi er wat suiker over.

Stap 7: Bak af in een voorverwarmde oven op 200 graden in twintig minuten. Zet onderin de oven een bakje water om het uitdrogen van de korst te voorkomen.

 

 

Ben je benieuwd naar meer lekkere recepten van Kookse? Klik dan hier!

Ga jij op de volgende verjaardag deze lekker vlaai trakteren? 

Must reads 👀