Lifestyle

Ben jij een dief van je eigen portemonnee? Belastingaangifte doen!

Nee! Nee! Nee! Roepen wij dan in koor. En dat terwijl er ongetwijfeld velen zullen zijn die jaarlijks enkele honderden euro’s extra kunnen hebben. Het probleem is alleen: dit weten ongeveer 200.000 jongeren niet. Alle jongeren samen laten jaarlijks ongeveer 60 miljoen(!) euro liggen bij de Belastingdienst. Dat geld gaat naar de overheid. Koop jij ook liever een iPhone dan dat je betaalt voor de straaljagers van de overheid?… Dat dachten wij dus ook.


Bron: web.stagram

In dit artikel wordt beschreven wat belastingaangifte is, hoe je belastingaangifte doet en hoe je moeite kan besparen via Belastingaangiftestudenten.

Belastingaangifte

We praten hier over het doen van belastingaangifte. Door middel van een belastingaangifte geef je bij de Belastingdienst op wat je het afgelopen jaar verdiend hebt. Voor jongeren betekent dit vaak dat je geld terugkrijgt. Dat is de belastingteruggave. Veel scholieren en studenten betalen maandelijks loonheffing (dit is belasting over je loon). En dat terwijl zij over het hele jaar gezien geen belasting hoeven te betalen. De loonheffing die je betaald hebt kun je dan terug krijgen, gemiddeld ongeveer 300 euro!


Bron: Tumblr
 

Wanneer krijg je geld terug?
Je krijgt belastinggeld terug als je één of meerdere baantjes hebt gehad en daarbij loonheffing hebt betaald. Bij je eerste bijbaan heb je waarschijnlijk de heffingskorting aanstaan. De heffingskorting zorgt ervoor dat je tot ongeveer 500 euro (per maand) geen loonheffing hoeft te betalen, dit kun je maar bij één baantje aanzetten.

Je krijgt geen belastinggeld terug als je:

  • het hele jaar maar één baantje hebt gehad.
  • heffingskorting hebt aanstaan èn
  • geen enkele maand boven de 500 euro hebt verdiend.

Als je meerdere baantjes en/of enkele maanden meer dan 500 euro verdient krijg je waarschijnlijk geld terug. We zullen het wat duidelijker maken met een voorbeeld:

Maud is 18 jaar en zit in het tweede jaar van de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. Ze heeft in het weekend een bijbaantje in de bediening van een restaurant. En voor haar opleiding loopt ze 24 uur per week stage bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten.

Maandelijks verdient ze € 130 met haar bijbaantje en krijgt  € 150 stagevergoeding. De heffingskorting heeft Maud bij haar bijbaantje aanstaan, en daarom hoeft ze over haar loon van € 130 geen belasting te betalen. Van haar € 150 stagevergoeding moet ze wel ongeveer € 50 loonheffing betalen. In 2012 heeft Maud 10 maanden stage gelopen en dus 10 x € 50 = € 500 betaald aan de Belastingdienst. Als Maud voor 1 april 2013 haar belastingaangifte doet krijgt ze in juli haar € 500 euro terug. Mooi op tijd voor haar vakantie naar Albufeira in Portugal!


Bron: pt.gdefon

Wil jij, net als Maud, jouw betaalde loonheffing terugkrijgen? Hieronder leggen we uit hoe je het kan terugvragen.

Hoe doe je belastingaangifte?
Belastingaangifte kun je zelf doen met behulp van de website van de Belastingdienst. Op deze site moet je een programma downloaden waarin je je aangifte zelf kan doen. Voor het doen van belastingaangifte heb je wel een aantal gegevens nodig. Allereerst je persoonlijke gegevens waaronder je Burgerservicenummer (BSN). Dat staat op je ID-kaart en rijbewijs. Daarnaast heb je de inkomensgegevens nodig van het jaar waarover jij belastingaangifte wilt doen. De inkomensgegevens staan op de jaaropgaaf. Dit is het overzicht van het jaarloon die je in januari of februari krijgt van de werkgever. Als je het nog niet hebt gekregen, kun je deze bij de werkgever opvragen. Daarnaast moet je inloggen met je DigiD. Dat bestaat uit een gebruikersnaam, wachtwoord en eventueel een sms-code. In dit programma doorloop je stappen waar je gegevens in moet vullen en je jouw belastingteruggave kunt berekenen. Dit is een mogelijkheid die de Belastingdienst aanbiedt. Wil je de belastingaangifte liever laten doen? Dat kan ook.


Bron: Flickr

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!
Belastingaangifte doen kan makkelijker. Belastingaangiftestudenten berekent jouw belastingteruggave en voert deze in bij de Belastingdienst aan de hand van vier eenvoudige stappen. Dit kost maar vijf minuutjes en je hebt er geen DigiD voor nodig. Als je minder dan 25 euro terugkrijgt van de Belastingdienst, hoef je niks te betalen. Krijg je meer terug? Dan betaal je 15 euro, ongeacht je €150 of €600 terugkrijgt. Je houdt er dus altijd geld aan over.


Bron: Tumblr

Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en vraag terug die centen!

Ga jij dit jaar belastingaangifte doen?