Lifestyle

DIY: Sushi Maki

Janna wilde graag eens zelf sushi maken. Het is heerlijk om sushi te bestellen, maar dat is niet altijd goedkoop. De ingrediënten zijn best duur en het is erg leuk om het zelf eens te proberen. Dat heeft ze dit weekend gedaan: sushi maken! Het was even wat gepruts, maar het resultaat was fantastisch. Dacht jij altijd dat sushi maken ingewikkeld was? Helemaal niet. Kijk maar eens naar deze tutorial en ga vervolgens zelf aan de slag! 

Benodigdheden:

– shari (sushirijst)
– rijstazijn
– gari (gember)
– sojasaus
– wasabi
– knappe (komkommer)
– zalm
– bamboematje
– eetstokjes

Als je nog nooit eerder sushi hebt gemaakt, is het makkelijker de ingrediënten kant en klaar in een supermarkt te kopen. Natuurlijk kun je alles ook in een Toko halen.

Stap 1:

Kook de sushirijst 17 minuten. Giet de rijst dan af en roer de rijstazijn door de warme rijst.

Stap 2:

Als de rijst helemaal is afgekoeld, kun je de sushi gaan rollen. Leg een blad nori op het bamboematje en verdeel de sushirijst. Zorg dat je een randje aan de linker- en rechterkant overlaat. Dat wordt later een plakrandje. Druk het goed plat en leg er een reepje komkommer en stukjes zalm op over de lengte.

Stap 3:

Nu is het moment aangebroken om de sushi te rollen! Het is belangrijk dat je de sushi goed aandrukt zodat de rijst aan elkaar plakt. Daarvoor heb je het matje nodig. Als je de sushi hebt gerold, maak je het randje nat en plak je de sushi vast.

Stap 4:

Leg de sushirollen een halfuurtje in de koelkast om de rijst goed te laten plakken. Snijd aan de zijkanten een randje eraf. Snijd iedere rol dan in ongeveer zes sushi’s.

Stap 5:

Dan is het tijd om je zelfgemaakte sushi te proeven. Leg ze op een mooi bord en doe de sojasaus, wasabi en gember in kleine schaaltjes.

De sojasaus is een zoutige smaakversterker, de wasabi een ontzettend pittige pasta gemaakt van mierikswortel (neem kleine beetjes!) en de gember eet je tussen verschillende sushi’s door om de smaak te neutraliseren.

Probeer de sushi nu maar eens met eetstokjes van het bord naar je mond te krijgen. Je kunt altijd nog een mes en vork pakken! 

Itadakimasu! (Eetsmakelijk!)

Natuurlijk kun je zoveel variëren als je wil. Je kunt de sushi bijvoorbeeld ook vullen met wortel, tonijn of krabsticks. Ik ben benieuwd naar jouw variant!

Ga jij deze tutorial gebruiken om zelf lekker sushi te maken?

Door: Janna

Beeld: Janna