News

Geen tussenjaar meer?

50

Als je klaar bent met de middelbare school gaan veel mensen studeren of reizen. Een tijdje in het buitenland bivakkeren is populairder dan ooit. Backpacken door Azië of een talencursus volgen in Spanje. Je horizon verbreden en genieten van de vrijheid! Maar dit jaar laten scholieren een tussenjaar massaal schieten. Niet omdat ze het niet willen, maar door de invoering van het leenstelsel...

Veel mensen dromen ervan om lekker een tijdje in het buitenland te zijn. Nieuwe culturen leren kennen en doen wat je zelf wil. Een tussenjaar nemen is ongekend populair onder scholieren. Een jaartje vrij nemen na zo lang op school te hebben gezeten klinkt voor velen als muziek in de oren. Een tijdje pauze voordat je weer aan de bak moet tijdens je studie. Daarnaast vinden veel ouders het ook een goed idee, omdat je er ontzettend veel van leert. 

reis

Maar dit jaar lijkt een tussenjaar van de baan. Leerlingen die nu in hun eindexamenjaar zitten hebben nog recht op een basisbeurs wanneer ze gaan studeren. Als je eerst een jaar gaat reizen of werken, dan krijg je te maken met het leenstelsel. Dat betekent dat je geen basisbeurs meer krijgt. Je kunt dan tot 12.000 euro mislopen!

Veel reden om een tussenjaar te laten schieten. Bedrijven verwachten dit jaar een tijdelijke terugloop. Nu is de vraag naar talenreizen al met 20% gedaald! Organisaties die de tussenjaren aanbieden willen dat de politiek een uitzondering maakt voor de leerlingen die dit schooljaar eindexamen doen. Zij vinden dat die scholieren niet benadeeld moeten worden als ze een tussenjaar nemen. 

Verder verwacht de Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders extra uitval. Doordat iedereen massaal gaat studeren, kiezen waarschijnlijk ook meer mensen een studie die hen niet bevalt. Een tussenjaar nemen maakt de kans op een verkeerde keuze kleiner volgens de vereniging. 

reis

Wat vind jij van dit nieuws? Laat jij een tussenjaar ook schieten? Vind jij het oneerlijk voor de leerlingen in hun eindexamenjaar? 

Bron: nos, nu
Bron beeld: weheartit

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

50 reacties

 • 3 jaar geleden Sandra & Jessica

  Voor stages en vakantiewerk in het buitenland neem een kijkje op

  www.worldwide-placements.com

 • 6 jaar geleden elsbeth

  Heel eerlijk.. Ik baal hier van! Dit jaar zit ik in 5 Havo en moet dus examen doen. Of ik die haal is dan weer ten tweede, maar voor mij is een tussenjaar nu zo goed als uitgesloten. En dat is echt niet omdat ik het niet wil. Niets liever zelfs! Maar ik kan het mijn ouders niet aan doen om zoveel geld mis te laten lopen.. Al helemaal niet in de crises.. Ik krijg spijt dat weet ik zeker.. Stiekem hoop ik dat ik het niet red en dus sowieso in het leenstelsel val. Dan ga ik hoe dan ook een tussenjaar nemen!

 • 6 jaar geleden Tamara

  Sinds dat ik in de eerste klas zit, heb ik altijd gezegd dat ik een jaar weg wilde als ik mijn VWO had afgerond. Nu zit ik in VWO 6 en dan komt opeens het idee van het sociaal leenstelsel. Dit is jammer aangezien ik in de zomervakantie was begonnen met echt goed oriënteren. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om volgend jaar toch naar Australië te gaan. Ik vind het heel vervelend dat ik 12000 euro mis loop, maar ik denk dat de ervaring die ik daar op doe mij veel meer waard zal zijn dan die 12000 euro. Misschien dat ik later spijt krijg, maar een kans om weg te gaan en zeker als je nog jong bent en zo de wereld te ontdekken krijg je maar één keer in je leven!

  Ook weet ik nog niet precies wat ik wil gaan studeren, als ik een jaar weg ben geweest, zal ik dit wel weten en heb ik er alle tijd voor gehad om erover na te denken.

 • 6 jaar geleden Ichdrasil

  Als je tijdens je studie gewoon goed spaart, kun je na je studie nog altijd een wereldreis nemen voordat je gaat werken. Ikzelf ben hier meer voorstander van, want dan ben je toch al een beetje ouder en wijzer en kun je meer doen (er zijn heel veel dingen die je als jonger dan 18 jarige niet mag in het buitenland).

 • 6 jaar geleden Loos

  Erg jammer! Ik denk dat door deze beslissing scholieren (onder wie ik zelf) die nog niet weten wat ze voor opleiding willen gaan doen hierdoor overhaaste beslissingen maken en uiteindelijk misschien niet doen wat ze achteraf leuker hadden gevonden. Ik vind dat een regering ZEKER niet moet besparen op een basisbeurs, hierdoor kan een deel van de bevolking een studie zich niet permitteren en zal dus op jonge leeftijd gaan werken. Aangezien de pensionleeftijd ook nog eens steeds hoger wordt (mensen die nu 18 zijn werken minstens tot hun 72ste) zullen mensen deze niet halen en al eerder stoppen ivm lichaamelijke gebreken met werken en een uitkering moeten nemen, waardoor de regering op dat moment misschien nog verder van huis is. Het lijkt misschien een goede bezuiniging op korter termijn, maar op langer termijn vind ik dat de regering de plank volledig mis slaat.

 • 6 jaar geleden Chantal

  Laten we allemaal blij zijn dat we gewoon een opleiding KUNNEN volgen (ook zonder tussenjaar). Er zijn zat landen waar kinderen en tieners deze kans niet krijgen.

  Iedereen moet inleveren, dus ook studenten. Ik werk sinds mijn 18e (ben nu 22), en voor werkende mensen gaat er ook een hoop veranderen. Het is niet anders. Geniet van wat je hebt en wat je wel kan doen. Reizen kan ook als je een baan hebt. Oké, je kan geen heel jaar weg (meestal dan), maar je kunt nog steeds wat van de wereld zien.

 • 6 jaar geleden Suri

  Ik wil ook een tussenjaar nemen

 • 6 jaar geleden Saar

  Ik hoop dat het leenstelsel niet doorgaat. Er komen steeds maar meer negatieve dingen naar voren die de positieve kanten van het stelsel steeds meer wegduwen. Ik overweeg zelf ook om geen tussenjaar te nemen, omdat studeren daarna gewoon onbetaalbaar voor mij word.

 • 6 jaar geleden Anna

  Jaa dit zorgt bij mij ook voor veel stress! Ik zit in 6vwo, het liefst wil ik na al deze jaren bikkelen ook een tussenjaar nemen maar dat wordt m niet met dit geniale plan van de regering. Nog meer druk om in een keer te slagen en door te studeren. Thank you very much..

 • 6 jaar geleden maud

  pffft. ben zo blij dat ik dit jaar al mn tussenjaar heb. ben nu hard aan t werk en in februari naar australie maar is t nou al zeker dat t ingevoerd gaat worden? echt weer zo een domme nieuwe regel van de regering..

 • 6 jaar geleden Joyce

  Ik ga dit zeker doen! Ben al flink aan het sparen, twijfel alleen nog aan 't land waar ik graag naar toe zou willen gaan..

 • 6 jaar geleden Simone

  Jup, ik zit helemaal met dit probleem.. Zit nu in 6 vwo en droom al zo lang van het backpacken, en heb geeeeen idee wat ik anders wil gaan doen. Ik begrijp dat ze bezuinigen, maar 12000 euro minder vind ik wel erg veel geld en ook oneerlijk t.o.v de jaren boven ons. Ook hadden ze het eerder moeten doorgeven, dan had ik mijn droom 2 jaar eerder opgegeven en dus nog kunnen zoeken naar een studie, en was de klap minder hard aangekomen.

  Het plan staat nog niet vast, en ik ga er alles aan doen om toch te kunnen reizen. Desnoods schrijf ik me in voor theologie, en zeg het na 2 maanden op, want het zou raar zijn dat wij ook geen StuFi meer krijgen als we stoppen met de studie toch?

  Don't lose your grip on the dreams of the past, you must fight just to keep them alive!

 • 6 jaar geleden Juul

  Ik ben er ook zeer op tegen en had het veel fijner gevonden als ze het gewoon verlaagd hadden, maar @Francine heeft wel gelijk, het is wel te doen.

  Je moet het aflossen naar draagkracht dus als je weinig verdient hoef je niet alles snel terug te betalen. En als ik het goed begrijp is het fiscaal aftrekbaar, dus je betaalt minder inkomstenbelasting.

 • 6 jaar geleden desiiree

  heel nederland is toch al naar de klote!

  voor mij, ik maak mijn mbo af. (toerisme) nog 1 jaar

  en dan vertrek ik voorgoed naar mallorca!

  dit roep ik al mijn hele leven, heb stage gelopen, keer deze zomer weer terug! en volgend jaar voor altijd

 • 6 jaar geleden Elien

  ik weet niet waar opeens al die ophef over is maar waarschijnlijk gaat die hele leenstelsel niet door D66 en GroenLinks zijn der op tegen en het is nog geeneens door de eerste kamer heen en zo lang zij geen toestemming geven gaat die hele leenstelsel niet door.

 • 6 jaar geleden Liset

  zonde.. ik heb zelf ook een gapyear gehad en zo geen spijt!

 • 6 jaar geleden OPERA

  Trouwens er is niks 'oneerlijks' aan de afschaffing van de basisbeurs. Een overheid is helemaal niet verplicht een beurs te financieren. Wees op zn minst blij dat je tegen een lage rente kan lenen.

 • 6 jaar geleden Esra

  Alles wordt nog stressvoller. Zijlstra wilt met HBO p naar de uni afschaffen. En ik HAAT mijn opleiding en ik wilde nog naar de uni gaan... Vavo gaat ook niet meer lukken, omdat ik dan in die leenstelsel val, GEWELDIG is het niet?

  België dan maar?

 • 6 jaar geleden Pinkpurple

  Ik vind dit echt gemeen, zit nu in 3Havo, en ik krijg dus geen basisbeurs..

 • 6 jaar geleden dreamxo

  Ik vind dit zo'n onzin, je gaat toch niet op 't onderwijs bezuinigen.. Ik zit nu in 5H en heb nog GEEN idee wat ik hierna wil doen, maar ik zal binnenkort wel een keuze moeten maken. Was hiervoor zelfs aan het overwegen om door te stromen naar het vwo, maar blijkbaar hebben we geen keuze meer..

 • 6 jaar geleden Sigrid

  Dat is mooi kut, want ik zit nu in het buitenland voor een jaar.. Geldt dit nou ook voor mij?

 • 6 jaar geleden Kirsten

  Ik doe nu HBO en ik ben aan het twijfelen of ik hierna wel naar de universiteit wil verder studeren. Al die kosten is niet normaal!

 • 6 jaar geleden error404namenotfound

  ik wou messchien na ik eindexamen heb gedaan een jaar naar australie gaan maar ik zit nu een jaar in the USA, dus krijg ik nu ook geen basisbeurs meer?

 • 6 jaar geleden Esther X-X

  Ik vind dat leen ding zo oneerlijk! Als ik over 2,5 jaar (hopelijk) aan mijn studie kan beginnen mag ik gelijk gaan lenen! En dan mag je dat als je klaar bent met je studie allemaal terugbetalen! Lekker is dat, begin je net je carriere heb je gelijk schulden! Voor sommige mensen is het makkelijk om dat allemaal terug te betalen, maar heel veel mensen kunnen dat niet! Stomme regering!

 • 6 jaar geleden Roos

  Ik vind het ontzettend dom dat ze dit besloten hebben. Over anderhalf jaar ben ik afgestudeerd van het MBO en ik wil dan ook een tussenjaar gaan doen voor ik verder ga studeren. Ik weet alleen niet of het dan ook geld.

  Maar ik vind het echt een hele domme beslissing.

 • 6 jaar geleden wanderlust

  Ik heb dus ook dit probleem, ik zit nu op 6 Gym en ik ben van plan om na mijn eindexamen een jaar als au pair in Amerika te werken. Door dit leenstelsel zit ik dus heel erg te twijfelen, maar ik denk dat ik het toch gewoon doe. Ik wil dit al zo lang, en ik heb nog werkelijk geen idee welke studie ik zou willen doen. En ja, het moet dus toch op de een of andere manier te doen zijn met het leenstelsel, anders zouden ze het niet invoeren.

 • 6 jaar geleden Yentel

  Ik ga gewoon lekker een tuusenjaar doen, het lijkt me niet slim nu een studie te kiezen zodat ik studiefinanciering krijg terwijl ik geen idee heb wat ik wil

 • 6 jaar geleden Ville88

  @bogpeat. je gaat er wel een beetje kortzinning mee om. Ik heb heel veel moeite gehad met kiezen. Weet je hoe fijn het is om een jaar rust te hebben. Sommige mensen hebben gewoon een druk leven of problemen met familie of wat dan die een tussenjaar heel goed kunnen gebruiken om op adem te komen en dan te kiezen wat ze echt willen.

  Jij hebt toevallig mazzel gehad en meteen de goeie studie gekozen maar er zijn genoeg mensen die dat niet hebben.

  Ik ben zelf al 3 x gestopt omdat ik het gewoon toch niet leuk vond en niet genoeg tijd had om goed rond te kijken.

  Je moet het ook eens vanuit een ander perspectief zien.

 • 6 jaar geleden Denise

  In het regeerakkoord wordt gepleit voor de invoering van het sociaal leenstelsel, de eerste kamer is hier echter nog niet mee akkoord gegaan en tot die tijd is het dus ook niet zeker dat het daadwerkelijk wordt ingevoerd.

 • 6 jaar geleden Bogpeat

  Okay. Mijn mening: Ik zit nu zelf in het laatste jaar van mijn 2-jarige master. Ik ben vanaf het VWO meteen doorgegaan, tot nu toe zonder vertraging door mijn bachelor en master heengevlogen. Geen tussenjaar dus. Zonde van het geld. Ik vind het zo raar dat mensen zeggen dat ze een ander land, andere cultuur willen zien, terwijl ze amper half Nederland kennen. In mijn ogen leer je ook heel veel door bijvoorbeeld in het weekend in Nederland vrijwilligerswerk te doen, niet in het buitenland. Hier is het op sommige vlakken net zo hard nodig. Voor zelfontplooiing heb je echt geen reis van duizenden euro's nodig. Desnoods ga je in een parttime bestuur van je studievereniging (heb ik ook gedaan). Levert geen vertraging op, je krijgt FOS, je werkt aan jezelf en het kost je niks als je er een beetje verstandig mee omspringt. Wat bereft buitenlands landschap: Je kent Nederland nog niet. Doe je ogen open mensen, kijk nou gewoon een keer, want Nederland heeft prachtige plekken. Mensen zijn vaak gewoon te blind om het te zien. Zelf studeer ik Landschapsarchitectuur, wat een eye-opener is. Ik vind het jammer dat mensen het Nederlandse landschap saai en oninteressant vinden, want dat is het niet. Een tussenjaar om studiekeuze is slechts uitstellen. Je hebt vanaf 4 VWO om je te oriënteren; een jaar naar het buitenland maakt die keuze echt niet makkelijker.

  Kortom, in mijn ogen is een tussenjaar (reizen in je tussenjaar met name, met werken verdien je natuurlijk hehe) geld verspilling en overbodig, dus waar maken de mensen die nu voor de keuze staan zicht druk om? Ik ben waarschijnlijk redelijk kort door de bocht volgens velen, maar dit is de manier waarop ik erover denk. Ik zeg niet dat iedereen het zo moet doen. Als je wilt reizen, moet je dat zelf weten, maar houdt ook bovenstaande in je achterhoofd voordat je een fortuin gaat uitgeven

 • 6 jaar geleden Sanne

  Ik zit midden in het proces voor het regelen van mijn tussenjaar. En omdat ik er nu al redelijk ver in zit, wil ik er écht mee doorgaan. Bovendien heb ik nog geen idee wat ik wil gaan studeren en als ik nu een keuze zou maken, zal het het waarschijnlijk helemaal geen goede keuze zijn. Ik ga waarschijnlijk gewoon door met het tussenjaar. Mijn gedachte is dat je moet doen waar je plezier in hebt en geen overhaaste keuze moet maken. Ik ga door met mijn tussenjaar en na dat jaar ga ik studeren. Waar een wil is, is een weg.

 • 6 jaar geleden Merel_Jasmijn

  ik doe volgend jaar pas eindexamen op de havo dus ik heb sowieso al met dat leenstelsel te maken. Zit er wel nog over na te denken of ik wel of geen tussenjaar zal nemen en wat ik dan precies zou willen gaan doen

 • 6 jaar geleden aike

  stom, het lijkt me juist zo leuk om een tussenjaar te nemen naar een ander land verweg..... het duurt nog wel best wel een tijdje voor mij mr hopelijk is het dan verandert...

 • 6 jaar geleden AudreyMaiden

  Ik heb een tussenjaar genomen voordat de nieuwe regeling bekend werd. Nu wil ik weer gaan studeren maar ik heb nog geen idee hoe. Flink oneerlijk ja. Ik dacht dat Nederland werd omschreven als het land waar 'je toekomst al vooraf op papier kan staan'. Verkeerd begrepen.

 • 6 jaar geleden OPERA

  Ik doe dit jaar ook examen en heb ook besloten om geen tussenjaar te nemen. Maar sowieso als ik mn havo examen niet haal heb ik nog steeds een vmbo diploma en kan dan alsnog het leenstelsel ontwijken als 't echt moet

 • 6 jaar geleden Ukkepuk

  Ik zit nu in 6vwo en doe dus dit jaar examen.

  Ik ga hierna gelijk studeren. Niet per se omdat dat sociale leenstelsel gaat worden ingevoerd, meer omdat ik gewoon in 1 keer door wil, anders zit ik weer bij mensen die een jaar jonger zijn dan ik, en dan zit je tenminste nog een beetje in het ''leer-ritme''.

  Daarnaast moet je je ook echt niet vergissen in de kosten van een tussenjaar! (al ligt het er aan wat je gaat doen: ga jij een jaar werken --> MONEY! ga jij een jaar reizen --> geen geld meer over om te studeren...)

  Ik kan me wel goed voorstellen dat je het tussenjaar links laat liggen omdat je nu nog een basisbeurs krijgt, maar het is wel lastig. Zo weet een vriendin van mij nog echt niet wat ze wil studeren, maar het werd haar aangeraden TOCH maar te gaan studeren volgend jaar en dan eventueel in februari met de studie te stoppen en een andere te beginnen, dan heb je toch nog recht op de rechten die je nu hebt als student.

 • 6 jaar geleden michellelisabeth

  Ik wilde ook graag een tussenjaar doen, gewoon een beetje reizen en werken en rustig aan doen. Dit ook omdat ik nog niet helemaal zeker weet wat ik nou wil studeren na mijn VWO, maarja.. helaas

 • 6 jaar geleden Lisa

  De invoering van een sociaal leenstelsel is nog helemaal niet zeker, tot nu toe is de meerderheid van alle partijen tegen.

 • 6 jaar geleden Cindrelle

  Ik zit nu in 5VWO, dus ik krijg sowieso te maken met het leenstelsel. Maar het lijkt me wel moeilijk voor de mensen die dit jaar eindexamen doen.

 • 6 jaar geleden Anne

  Ik heb al een tijdje geleden besloten om geen tussenjaar te nemen, gewoon omdat ik het te lang vind. Ik ga nu waarschijnlijk een maandje vrijwilligerswerk doen in Costa Rica, Jamaica of als het lukt met vliegtickets Fiji.

 • 6 jaar geleden Lymo

  Het lijkt wel oneerlijk als je nu in je examenjaar zit, maar de leerlingen die over een jaar pas afstuderen hebben niet eens keus meer. Zij moeten meteen met het sociale leenstelsel beginnen.. De overstap moet toch een keer gemaakt worden denk ik.

 • 6 jaar geleden Jessy

  Echt zonde, ik heb vorig jaar een tussenjaar gedaan en 6 maanden gewerkt en 6 maanden in het buitenland gezeten en heb er absoluut geen spijt van gehad! Supermooie tijd gehad maar ook veel geleerd over andere culturen en talen maar vooral ook over mezelf.

  Ik doe nu HBO en werk daarnaast 3 avonden per week om na m'n HBO een jaar te kunnen reizen en een masters te doen (ik hoef nu m'n studie niet zelf te betalen dus dat maakt dit wat haalbaarder) het is wel zwaar om dit te combineren maar ik heb het er voor over.

 • 6 jaar geleden Nynke

  ik heb ook bijna een HBO opleiding afgerond en ben schuldvrij

  daarnaast is het plan om na mijn opleiding naar het buitenland te gaan als au pair..

  juist omdat ik wat ouder ben, vind ik dat erg fijn.. ik mag alles zelf bepalen en heb mijn rijbewijs..

  ik ben erg benieuwd naar het buitenland

 • 6 jaar geleden Elisa

  @Yasmine: ik heb bijna mijn HBO opleiding afgerond en ik heb geen schulden. En mijn studie heb ik helemaal zelf betaald, dus als je het goed doet, lukt het ook echt wel zonder schulden..

 • 6 jaar geleden Marlot

  Ik zit zelf ook met dit probleem. Eerst wilde ik eigenlijk een tussenjaar nemen, maar met deze regeling heb ik toch maar besloten dat niet te doen.

 • 6 jaar geleden yasmine658

  Ik laat het ook schieten maar meer omdat mijn ouders vinden dat ik beter in één ruk mijn studie afgemaakt kan hebben, daarna ben ik vrij om te doen wat ik wil maar dan ben ik niet meer echt in de posoitie om als au pair naar het buitenland te gaan als ik een universitaire studie heb afgerond en met studieschulden zit...

 • 6 jaar geleden Anne

  Ik zit nu in de derde, dus geen studiebeurs meer voor mij Maar mijn broer zit nu in 5HAVO en neemt inderdaad geen tussenjaar, al is dat in zijn geval misschien wel handig... Ik vind het jammer dat ze het in één keer invoeren en niet stapje voor stapje (zoals bij de AOW-leeftijd), dat maakt het wel zo eerlijk lijkt me.

 1. 1