Lifestyle

Toffe opleiding: Hoge Hotelschool

51

Toen ik las dat Girlscene zocht naar meiden met een interessante en toffe studie, ben ik direct begonnen met het schrijven van een stukje over mijn opleiding. Mijn naam is Lonneke en ik studeer aan de Hoge Hotelschool van Maastricht!

De eerste vijf jaar van mij Gymnasium opleiding stond het voor mij muurvast: ik ga later de medische wereld in. Biologie was mijn favoriete vak, samen met de talen. Helaas heb ik niet zo’n wiskunde-, scheikunde- en natuurkundeknobbel en heb ik die droom aan het einde van de vijfde klas opgegeven door natuurkunde te laten vallen. Na de zomervakantie in 2011 ben ik gaan kijken naar wat ik op dit moment leuk vind om te doen en waar ik goed in ben. Na veel ge-google en gepraat met m’n ouders is er toen uitgekomen dat ik erg van organiseren houd, dat ik het heerlijk vind om meerdere talen te spreken, dat ik graag naar het buitenland wil en dat ik het leuk vind om met mensen te werken: het idee Hoge Hotelschool was geboren.

Even een note: de hotelschool is een HBO-opleiding en als je van HAVO komt moet je in ieder geval een tweede moderne vreemde taal en economie of M&O in je pakket hebben, als je van het VWO komt is alleen de tweede taal verplicht.

Ik heb toen verschillende open dagen en meeloopdagen bezocht, en mijn keuze is op de Hoge Hotelschool van Maastricht gevallen (ook wel Hotel Managment School Maastricht genoemd). Helaas wordt je niet zomaar toegelaten tot deze school en gaat er een strenge selectieprocedure aan vooraf: een intelligentietest, opstel, persoonlijkheidstest en een gesprek. Na 5 maanden wachten kreeg ik dan eindelijk het verlossende mailtje: ik was toegelaten!!

Hotelschool Maastricht

Eindelijk was het dan zover…

Afgelopen augustus begon ik dan aan een nieuw deel van mijn leven: studeren. Een verplicht nummer van de Hotelschool is dat je in ieder geval het eerste half jaar (en maximaal het hele eerste jaar) op de campus komt wonen. 8, 10 of 12 m2, gedeelde wc’s en douches, geluidsoverlast, maar vooral heel gezellig J. Na mijn verhuizing, INKOM en ontgroening bij de studentenvereniging was het dan eindelijk tijd om te beginnen. 

Mijn eerste half jaar bestaat uit 4 blokken van 5 weken waarin je letterlijk en figuurlijk wordt ondergedompeld in de wereld van de gastvrijheid. Gedurende 3,5 week krijg je allerlei vakken volgens een rooster, zoals talen (een combinatie van Frans, Duits of Spaans + Engels), bedrijfscommunicatie en colleges over. De Hoge Hotelschool Maastricht heeft een eigen hotel genaamd “Teaching Hotel Chateau Bethlehem”, waar bijna de hele staff uit studenten bestaat. Ook heeft de school een restaurant waar je als student kunt eten. Als voorbereiding op het werken in de praktijk op een van deze locaties krijg je theorielessen. Na die 3,5 week loop je vervolgens 1,5 praktijk in de keuken van het restaurant van het hotel, de bediening in dat restaurant, housekeeping en frontoffice van het hotel of in het restaurant voor studenten. Na afloop krijg je een tentamen  het blok en dan begin je weer opnieuw aan het volgende blok. 

“Het is toch geen koksschool?” zullen sommigen misschien denken. Dat klopt helemaal, maar waarom voor deze manier van onderwijs is gekozen is zodat jij als manager in de dop, weet over wat voor functies je later leiding zult geven. Je krijgt op deze manier begrip voor en inzicht in de taken van je personeel.

Dit is niet het enige wat je het eerste semester doet, je moet namelijk ook een Gastronomisch Event organiseren, een evenement gericht op eten. Dit doe je samen met jouw klas (ongeveer 14 personen). De keuze wordt geheel bij jullie als groep gelaten hoe je het evenement gaat aanpakken (er zijn natuurlijk wel wat kleine eisen ;) ).

Het tweede semester bestaat uit vooral de financiële kant van het managen. Economie en M&O komen hierbij goed van pas. Wel krijg je nog wel steeds je talen, en word je aan het begin van het semester getoetst op algemene kennis over de wereld van (hotel)management, rekenen en de Nederlandse taal.

Voor deze 2 semesters kun je in totaal 60 studiepunten behalen. Heb je er minder dan 60? Dan ben je automatisch een bespreekgeval en bestaat de kans dat je je Propedeuse niet haalt… Wat betekent dat je de opleiding zult moeten verlaten. Hieruit blijkt dat er in het eerste jaar van de hotelschool eigenlijk nog een selectie plaatsvindt: 1 op de 3 haalt het eerste jaar niet…

En de komende paar jaar dan?

Na je eerste jaar gaat het snel met wat je allemaal leert en zult gaan doen. Je leert de fijne kneepjes van het vak en ga je in het vierde semester zes maanden op management stage in het buitenland, kun je in het zesde semester een minor doen en in je laatste semester ga je weer een half jaar op stage! Al deze dingen zullen jou smeden tot de beste manager, die niet alleen van zaken verstand heeft, maar ook geleerd heeft hoe hij of zij zich moet gedragen in bepaalde situaties, hoe je converseert of een sollicitatiegesprek voert. Afgestudeerden aan de Hoge Hotelschool Maastricht zijn dan ook zeer gewilde medewerkers, niet alleen in de gastvrijheidsindustrie, maar ook in het bedrijfsleven (de helft van de afgestudeerden werkt later niet perse in de gastvrijheid!!)

Het leukste aan de opleiding vind ik dat het zo gevarieerd is, de ene dag zit je achter de frontoffice en de andere dag leer je over trends in de hotellerie. Daarnaast bepaald deze opleiding voor een groot deel je toekomst en carrière, maar jij bepaalt hoe je die invult. Je kan alle kanten op na het halen van je Funda!

Natuurlijk is er tussen het leren en werken door ook nog tijd over om het gezellig te hebben! Zo hebben we pas jaarclubs gevormd vanuit de studentenvereniging en maak ik graag tijd voor een kopje thee met vlaai op het Vrijthof. Maastricht is een fantastische stad die barst van gezelligheid met lekker eten en drinken.

Ben je op zoek naar een bijzondere, veelzijdige en leuke, maar wel intensieve opleiding neem dan eens een kijkje op de site van de Hoge Hotelschool Maastricht.  

Take, feel and share the next step in Hospitality!

Door Lonneke

LOVE dit artikel
14 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

51 reacties

 • 3 jaar geleden shiningstar

  ..

 • 3 jaar geleden CoffeeLover**

  Heey! ik zit nu in VWO 4 en ben me dus nog een beetje aan het oriënteren op opleidingen. Ik zit nu al een tijdje te kijken naar de deze opleiding en door dit leuke artikel ben ik al heel erg goed op de hoogte gebracht, dank je daarvoor . Maar ik heb altijd al een hekel gehad aan ontgroeningen hahaha, mijn vraag is dan wat was bij jou die ontgroening??

  Groetjessss

 • 3 jaar geleden shiningstar

  @Anna Hoeksma, heel veel van havo 5 worden toegelaten en engels van havo 5 is dan wat je minimaal moet hebben als ze dat heeft is dat toch oke? Mijn engels is ook niet erg goed en ik ben ook aangenomen voor de hotelschool in Apeldoorn en dan de engelstalige opleiding

 • 3 jaar geleden Anna Hoeksma

  Vraagje.

  We zijn naar de open dagen geweest en mijn dochter wil graag naar leeuwarden.

  Ze is bang datt haar Engels niet goed genoegis om de opleiding te kunnen volgen.

  Is ook iemand die hier meer over weet en of dat mee of tegen valt.

 • 4 jaar geleden Bloem Mustafa Koks

  Leuk bericht!

  Ik heb zelf ook de hogere hotelschool gedaan, eerst een jaar op Hotelschool Den Haag maar dat beviel mij niet zo goed, toen heb ik besloten mij studie in Zwitserland in Luzern op de BHMS af te maken. Je hoorde namelijk altijd hoe hoog de horeca in Zwitserland staat aangeschreven, en het was natuurlijk super leerzaam om zo'n internationale studie ook nog eens in het buitenland te volgen.

  Nu woon ik nog steeds hier met mijn man, die ik op de BHMS heb leren kennen, en ons kindje!

  Omdat wij destijds heel veel gedoe hebben gehad met het verkrijgen van studiefinanciering en dergelijke, heeft mn vader een bedrijfje opgezet om studenten die op de BHMS in Zwitserland willen studeren te helpen. Als iemand interesse heeft om 'het' hospitality land te studeren, kijk dan hier maar even: http://www.pilatusstudiefinanciering.nl/

 • 4 jaar geleden Eline

  Gisteren opendag gehad, lijkt me echt een hele leuke studie!

 • 4 jaar geleden freedomyourfear

  Aaaaaah, donderdag uitslag gekregen dat ik na de selectierondes eindelijk door ben! Het zal wel zwaar gaan worden want M&O en Economie zijn niet mijn beste vakken. Ik zal in September gaan beginnen,

  I am sooooo excited

 • 5 jaar geleden LoveLiveLaugh

  wilde al een tijdje naar de hotelschool na m'n havo! deze blog maakt het allemaal maar leuker, wil er nu nog liever heen!!

 • 5 jaar geleden LikeEva

  wauwwauwwauw, i love it! ik denk dat ik dit ga studeren later. en wat een prachtig gebouw! :O

  echt super!

 • 5 jaar geleden fadedpictures

  lijkt me echt super! ik vraag me alleen af wat voor beroepen je hiermee kan doen? :$

 • 5 jaar geleden Denise Senden

  Hele leuke blog! Wat kun je hier dan precies allemaal mee doen? Wat voor beroepen?

 • 5 jaar geleden Anonymous

  Heey! Ik vroeg me af hoelang jullie allemaal moesten wachten voordat je bericht kreeg of je was uitgenodigd voor een selectiedag. Ik heb meer dan een maand geleden mijn applicatie ingediend (Hotelschool Den Haag) maar heb nogsteeds niets terug gehoord. Is dit normaal? Alvast bedankt. Btw. Leuk stukje dit! Heeft zeker mij een beter beeld gegeven wat het nou precies inhoud z'n hotelschool!

 • 5 jaar geleden Lisa Bosman

  Weet iemand hoe het zit in Den Haag en Amsterdam? Is deze opleiding volledig in het Engels?

 • 5 jaar geleden xTesz

  Super geschreven dit! Maar dit is alleen een hbo opleiding toch? En ik zat te lezen en ik zag dat je na de hbo opleiding nog een wo opleiding kan doen. Ik wil dat graag maar is dat wel handig? Verder lijkt het me top, wel streng allemaal haha.

 • 5 jaar geleden hermelien

  @ lonneke, ik las net je berichtje onderaan. ik weet dat 40% van alle afgestudeerde de horeca in gaat, denken aan de hotel/restaurant maar dan vooral op het management gebied, daaraan kun je kijken naar HR manager, Algemene directeur, restaurant manager, marketing etc.. Ook gaan veel mensen werken in banken, ziekenhuizen, toerisme, banqueting en noem maar op! oftewel je word heel breed opgeleid. Vooral op het management functie. Verder is Leeuwarden internationaal en is de voertaal engels. 4 jaar lang.

 • 5 jaar geleden hermelien

  @ suzanne er zijn heel veel middelbare hotel school, amsterdam, groningen, zwolle, wageningen, emmen etc etc.! ik zit zelf ook op de hogere hotel school, maar niet in maastricht, 1 jaar intern leek mij helemaal niks, ook zou dat in Amsterdam/den Haag moeten daarvoor heb ik dus Stenden gekozen in Leeuwarden. Nog 1 jaar theorie en dan ben ik eigenlijk al klaar in Nederland. Mijn plan is om daarna een half jaar richting Azië te gaan en het laatste jaar richting America

  Als iemand vragen heeft over mijn opleiding/ervaring, verschil tussen de hotelscholen etc. . dan mag je mij gerust een berichtje sturen!

  @ lonneke: in welk jaar zit je nu? Jou opleiding is gewoon in het nederlands toch? haha dat stukje dat mensen denken dat je een soort kokopleiding doet komt mij heel bekend voor. Wat voor minors kan jullie uit kiezen? Ook denkt bijna iedereen dat je later gaat werken in een hotel, wat kan, maar niet verplicht!

 • 5 jaar geleden Suzanne

  ik wil dit zo graag doen ! maar kan dit ook voor mbo opleiding ?

 • 6 jaar geleden Yasmine

  Ik ben al zooooooo lang aan t twijfelen over welke studie ik wil gaan doen, maar na ik dit heb gelezen ben ik alleen maar aan t zoeken naar open dagen en meeloopdagen van deze studie! Ik ben verkocht! Geweldig artikel en heel leuk geschreven!

 • 6 jaar geleden Nina

  klinkt leuk! x http://nienloves.blogspot.nl

 • 6 jaar geleden Aniek

  @Vera De opleiding wordt in het Nederlands en het Engels gegeven. Kies je voor de Nederlandse stroom, dan zijn een aantal schoolboeken alsnog in het Engels.

 • 6 jaar geleden juul

  zit er over te denken. bedankt voor je note, ik wist namelijk niet of economie verplicht was

 • 6 jaar geleden Vera

  Je hoort vaak dat de hoge hotelschool in het engels wordt gegeven, is dat bij deze opleiding in maastricht ook zo? of wordt hij in het nederlands gegeven?

 • 6 jaar geleden Esther

  @ amber en @ Iris, dan zie ik jullie over 3 weken. Als je nog iets wilt weten, let me know!

 • 6 jaar geleden Esther

  Ik studeer ook hogere hotelschool, alleen in den haag. Is anders dan in Maastricht, maar wel erg leuk! Het eerste jaar moet je ook verplicht intern, maar dat is echt geweldig! Ook de studentenvereniging is erg gezellig!

 • 6 jaar geleden Esther

  Ik zit ook te twijfelen tussen deze opleiding en commerciële economie. Maar al die toelatingstest en dat lange wachten houden me een beetje tegen. Maastricht lijkt me wel een heerlijk stadje om te studeren. En je schrijft trouwens heel mooi!!

 • 6 jaar geleden Lonneke

  @janneke, ik herken je probleem . Ik heb zelf ook met die afweging gezeten. En hoevaak ik niet gehoord heb dat het een verspilling van m'n gymnasium was. Zelf denk ik dat het er vooral aan ligt hoe je het nu doet op het vwo, en waar je capaciteiten liggen (theorie of meer praktisch). Ik kon geen universitaire studie vinden die me aansprak en ik zag mezelf niet alleen maar in de boeken zitten. Dus dat was bij mij de doorslag. Nu denk ik dat ik er alleen maar voordeel van heb, omdat ik op sommige punten een voorsprong heb omdat ik het vak op een hoger niveau heb afgerond, zoals Frans

  Qua banen en toekomstbeeld kun je met de hotelschool heel veel meer kanten op dam alleen hotellerie. De helft van de afgestudeerden doet dat, en de rest gaat onder andere het bedrijfsleven in. Het heet hotelschool maar je leert managen op alle vlakken. En dat je moeilijk aan het werkt komt op andere vlakken is denk ik niet helemaal waar. Over het algemeen heeft een overgroot deel binnen een jaar na afstuderen een baan. Welke richting je op wil kun je al deels bepalen tijdens je opleiding, want in je derde jaar kun je minors doen in gastvrijheid, food&beverage, entrepeneurship (ondernemerschap) of horizons in hospitality (verder kijken dan gastvrijheid). Zo werkt het tenminste in Maastricht, van de andere hotelscholen weet ik het niet. Iedere hotelschool heeft zijn kwaliteiten en een soort "richting", zo is Leeuwarden meer gericht op horeca als toekomst (zeggen ze) dan Maastricht.

  Poe wat een lang verhaal haha! :p Ik vind jullie reacties allemaal wel heel lief!!

 • 6 jaar geleden Kirsten

  Ik was 3 jaar geleden ook heel erg aan het twijfelen, ik wist dat ik later in een leidinggevende functie wou werken, maar ik wist niet perse of dat in de horeca of in een andere functie was. Een paar mensen die ook de opleiding Hoge Hoteschool hebben gevolgd hebben mij toen de opleiding afgeraden omdat je erg moeilijk aan het werk komt buiten de horeca, je moet dan nog allemaal cursussen en dergelijke volgen. Ik ben blij dat ik die keuze heb gemaakt, het schijnt dat de opleiding laatste jaren minder goed staat aangeschreven.

  Toch vind ik het van de andere kant nog erg jammer, want het leek mij ook erg leuk. echter probeer ik toch aan mijn toekomst de denken...

 • 6 jaar geleden Janneke

  Ik herken mezelf helemaal in Lonneke! Ik houd ook van organiseren, het spreken van vreemde talen en het werken met mensen. Daarnaast zou ik dolgraag naar het buitenland willen. Sinds een jaar werk in in de horeca en ik vind het geweldig om te doen.

  Toch twijfel ik enorm of ik de Hoge Hotelschool zou willen doen. Ik zit nu in VWO 5 en eigenlijk zou ik het jammer vinden als ik voor een HBO-opleiding kies, aangezien ik dan evengoed een universitaire opleiding zou kunnen doen.. Gelukkig heb ik nog even de tijd voor het kiezen van een geschikte opleiding!

 • 6 jaar geleden Eline

  Erg leuk artikel!

 • 6 jaar geleden LOVETRULY

  Lijkt me super leuk! Maar denk ik niet geschikt voor mij, want ik ben niet echt bepaald goed in talen..

 • 6 jaar geleden 7Layers

  Ahh Leuk!

 • 6 jaar geleden Charlotte

  Toffe opleiding!

  Ik doe zelf de opleiding Hotel- en Eventmanagement op Hogeschool Tio in Utrecht.

  Dit is precies hetzelfde als de opleiding in Maastricht, maar bij mijn opleiding is het niet verplicht om intern te wonen.

  Ik heb ook allerlei vakken; zoals koken, vaktechniek restaurant en hotel (hier leer je allerlei dingen uit de praktijk omdat je moet weten om manager te zijn)

  Ik vindt het echt tof!

 • 6 jaar geleden Ville88

  Heel leuk geschreven en duidelijk. Maar lijkt me echt een saaie opleiding.

 • 6 jaar geleden Bo

  Wat een leuke school! Ik heb volgend jaar m&o en economie in mijn pakket zitten, dus dat komt handig uit. En ik ben ook goed in talen!

 • 6 jaar geleden Elle

  Ik doe deze opleiding in belgië. Het is echt een superleuke opleiding voor mensen die geïnteresseerd zijn id hotelwereld, talen en management. De opleiding zorgt voor heel veel afwisseling en is echt interessant op alle vlakken. Ik kan al niet wachten om volgend jaar op stage te gaan in het buitenland!

 • 6 jaar geleden Baileys

  8 maart selectie leeuwarden, 16maart den haag & 23 maart doe ik selectie in Maastricht, erg spannend! Leuk geschreven, ik denk dat je veel mensen enthousiast maakt voor deze opleiding.

 • 6 jaar geleden Subtiliteit

  Ik weet bijna zeker dat ik naar deze school wil over 1,5 jaar. Ik heb Economie, frans, wiskunde a en m&o in mijn pakket. Maar ik vind economie en m&o best lastig dus ik weet niet of ik deze opleiding aan kan. Ik ga het wel gewoon proberen aangezien ik dit echt een leuke opleiding vind. Het vervelende is dat ik ook heel erg van koken hou en er overna heb gedacht om naar een koksopleiding te gaan, maar die zijn er alleen maar voor mbo... En in deze opleiding zit ook een best groot stuk koken!

  Ik weet niet of de studenten de open dagen verzorgen, maar toevallig ga ik over een maandje daar naartoe! (Precies over een maand, 20 februari).

 • 6 jaar geleden Lonneke

  @eline, als je het nu al zeker weet zou ik zeker m'n profiel erop aanpassen! Economie en m&o zijn echt een aanrader, samen met wiskunde A. Die tweede taal is verplicht maar daar kun je zelf de keuze in maken wat je het beste ligt. Als je er maar een kiest dan ben je verplicht Spaans te volgen, maar als je beiden hebt heb je de keuze om geen Spaans te doen. Ik had Frans op het vwo dus doe nu Frans met Spaans

 • 6 jaar geleden ♡ Teen Idle ♡

  Wauw ! Ik zit nu in 2HAVO en het is altijd al een droom van me geweest, en mijn vrienden en Familie vinden dit ook erg bij mij passen, Ik kan niet wachten ;#

  Alleen ik baal wel, want ik ben niet echt een natuurtalent in Talen, Ik sta wel een 9 voor Engels, maar een 6 voor Frans & 5 voor Duits, hebben jullie tips om dat te verbeteren .. ;$

 • 6 jaar geleden Leonie

  Heel leuk geschreven! Ik doe zelf ook deze opleiding in Maastricht en ben nu, net als Aniek op stage, maar dan in Maleisie! Deze opleiding biedt echt een geweldige kans om meer van de wereld te zien! Ik heb nog steeds geen spijt van mijn keuze en kan niet wachten om over 2 weken weer terug te keren naar het mooie en altijd gezellige Maastricht!

 • 6 jaar geleden corazón ♥

  @Theddy x, ik ben hetzelfde van plan! Heb vorige week een rondleiding gehad in Maastricht, en wil ook nog wel een open dag in Den Haag bezoeken. De opleiding in Maastricht leek me trouwens wel heel leuk! Gelijk als je binnenkomt een gezellige sfeer en iedereen zeer gastvrij (eigenlijk ook wel logish haha)

 • 6 jaar geleden pinknail

  @eline als je nu al zeker weet wat je wilt doen is het wel van belang dat je het goede profiel kiest ja! bij ons kon je NT NG met economie kiezen en zorg dat je een extra taal hebt!

 • 6 jaar geleden Aniek

  Leuk geschreven! Ik zit ook op de Hoge Hotelschool Maastricht en ben bijna klaar met mijn praktijkstage in Barcelona (nog 2 weken). Ik kan niet wachten om weer terug naar het gezellige Maastricht te gaan!

 • 6 jaar geleden Sinterklaas

  Leuk en duidelijk geschreven!

 • 6 jaar geleden Theddy x

  Na de havo ga ik ook naar een hotelschool als alles goed gaat Ik ben al naar een open dag geweest in Den Haag en ga ook nog naar die van Maastricht, leuk artikel!

 • 6 jaar geleden Eline

  Super leuk! Ik wil dit al sinds kleins af aan en nu zit ik in 3 vwo. Maakt het veel uit welke profiel keuze je maakt? En is het dus handig dat je economie en m&o kiest?

 • 6 jaar geleden Iris

  @amber, super leuk! Ik begin ook over 3 weken in Den Haag, haha!

 • 6 jaar geleden Lonneke

  Heee dat is mijn stukje! Nog steeds heel happy met m'n keuze

 • 6 jaar geleden amber

  Leuk om deze opleoliding te zien! Ik begin over 3 wekwn aan de hoge hotelschool in den haag

 • 6 jaar geleden Oxelsnor

  Toch ben ik blij dat ik niet verder ben gegaan was na 2 jaar mbo hotelschool er al helemaal klaar mee :] heb wel me diploma mbo uit eindelijk gehaald ben toch wel blij mee !

 1. 1