Toffe opleiding: Hoge Hotelschool

Lifestyle door Redactie

Toen ik las dat Girlscene zocht naar meiden met een interessante en toffe studie, ben ik direct begonnen met het schrijven van een stukje over mijn opleiding. Mijn naam is Lonneke en ik studeer aan de Hoge Hotelschool van Maastricht!

De eerste vijf jaar van mij Gymnasium opleiding stond het voor mij muurvast: ik ga later de medische wereld in. Biologie was mijn favoriete vak, samen met de talen. Helaas heb ik niet zo’n wiskunde-, scheikunde- en natuurkundeknobbel en heb ik die droom aan het einde van de vijfde klas opgegeven door natuurkunde te laten vallen. Na de zomervakantie in 2011 ben ik gaan kijken naar wat ik op dit moment leuk vind om te doen en waar ik goed in ben. Na veel ge-google en gepraat met m’n ouders is er toen uitgekomen dat ik erg van organiseren houd, dat ik het heerlijk vind om meerdere talen te spreken, dat ik graag naar het buitenland wil en dat ik het leuk vind om met mensen te werken: het idee Hoge Hotelschool was geboren.

Even een note: de hotelschool is een HBO-opleiding en als je van HAVO komt moet je in ieder geval een tweede moderne vreemde taal en economie of M&O in je pakket hebben, als je van het VWO komt is alleen de tweede taal verplicht.

Ik heb toen verschillende open dagen en meeloopdagen bezocht, en mijn keuze is op de Hoge Hotelschool van Maastricht gevallen (ook wel Hotel Managment School Maastricht genoemd). Helaas wordt je niet zomaar toegelaten tot deze school en gaat er een strenge selectieprocedure aan vooraf: een intelligentietest, opstel, persoonlijkheidstest en een gesprek. Na 5 maanden wachten kreeg ik dan eindelijk het verlossende mailtje: ik was toegelaten!!

Hotelschool Maastricht

Eindelijk was het dan zover…

Afgelopen augustus begon ik dan aan een nieuw deel van mijn leven: studeren. Een verplicht nummer van de Hotelschool is dat je in ieder geval het eerste half jaar (en maximaal het hele eerste jaar) op de campus komt wonen. 8, 10 of 12 m2, gedeelde wc’s en douches, geluidsoverlast, maar vooral heel gezellig J. Na mijn verhuizing, INKOM en ontgroening bij de studentenvereniging was het dan eindelijk tijd om te beginnen. 

Mijn eerste half jaar bestaat uit 4 blokken van 5 weken waarin je letterlijk en figuurlijk wordt ondergedompeld in de wereld van de gastvrijheid. Gedurende 3,5 week krijg je allerlei vakken volgens een rooster, zoals talen (een combinatie van Frans, Duits of Spaans + Engels), bedrijfscommunicatie en colleges over. De Hoge Hotelschool Maastricht heeft een eigen hotel genaamd “Teaching Hotel Chateau Bethlehem”, waar bijna de hele staff uit studenten bestaat. Ook heeft de school een restaurant waar je als student kunt eten. Als voorbereiding op het werken in de praktijk op een van deze locaties krijg je theorielessen. Na die 3,5 week loop je vervolgens 1,5 praktijk in de keuken van het restaurant van het hotel, de bediening in dat restaurant, housekeeping en frontoffice van het hotel of in het restaurant voor studenten. Na afloop krijg je een tentamen  het blok en dan begin je weer opnieuw aan het volgende blok. 

“Het is toch geen koksschool?” zullen sommigen misschien denken. Dat klopt helemaal, maar waarom voor deze manier van onderwijs is gekozen is zodat jij als manager in de dop, weet over wat voor functies je later leiding zult geven. Je krijgt op deze manier begrip voor en inzicht in de taken van je personeel.

Dit is niet het enige wat je het eerste semester doet, je moet namelijk ook een Gastronomisch Event organiseren, een evenement gericht op eten. Dit doe je samen met jouw klas (ongeveer 14 personen). De keuze wordt geheel bij jullie als groep gelaten hoe je het evenement gaat aanpakken (er zijn natuurlijk wel wat kleine eisen ;) ).

Het tweede semester bestaat uit vooral de financiële kant van het managen. Economie en M&O komen hierbij goed van pas. Wel krijg je nog wel steeds je talen, en word je aan het begin van het semester getoetst op algemene kennis over de wereld van (hotel)management, rekenen en de Nederlandse taal.

Voor deze 2 semesters kun je in totaal 60 studiepunten behalen. Heb je er minder dan 60? Dan ben je automatisch een bespreekgeval en bestaat de kans dat je je Propedeuse niet haalt… Wat betekent dat je de opleiding zult moeten verlaten. Hieruit blijkt dat er in het eerste jaar van de hotelschool eigenlijk nog een selectie plaatsvindt: 1 op de 3 haalt het eerste jaar niet…

En de komende paar jaar dan?

Na je eerste jaar gaat het snel met wat je allemaal leert en zult gaan doen. Je leert de fijne kneepjes van het vak en ga je in het vierde semester zes maanden op management stage in het buitenland, kun je in het zesde semester een minor doen en in je laatste semester ga je weer een half jaar op stage! Al deze dingen zullen jou smeden tot de beste manager, die niet alleen van zaken verstand heeft, maar ook geleerd heeft hoe hij of zij zich moet gedragen in bepaalde situaties, hoe je converseert of een sollicitatiegesprek voert. Afgestudeerden aan de Hoge Hotelschool Maastricht zijn dan ook zeer gewilde medewerkers, niet alleen in de gastvrijheidsindustrie, maar ook in het bedrijfsleven (de helft van de afgestudeerden werkt later niet perse in de gastvrijheid!!)

Het leukste aan de opleiding vind ik dat het zo gevarieerd is, de ene dag zit je achter de frontoffice en de andere dag leer je over trends in de hotellerie. Daarnaast bepaald deze opleiding voor een groot deel je toekomst en carrière, maar jij bepaalt hoe je die invult. Je kan alle kanten op na het halen van je Funda!

Natuurlijk is er tussen het leren en werken door ook nog tijd over om het gezellig te hebben! Zo hebben we pas jaarclubs gevormd vanuit de studentenvereniging en maak ik graag tijd voor een kopje thee met vlaai op het Vrijthof. Maastricht is een fantastische stad die barst van gezelligheid met lekker eten en drinken.

Ben je op zoek naar een bijzondere, veelzijdige en leuke, maar wel intensieve opleiding neem dan eens een kijkje op de site van de Hoge Hotelschool Maastricht.  

Take, feel and share the next step in Hospitality!

Door Lonneke