Winterproof op pad

Lifestyle door Janet

Witte vlokken en ijzige temperaturen zijn altijd goed voor prachtige foto’s op Instagram. In enkele uren zijn de straten omgetoverd in sprookjesachtige sneeuwlandschappen. Op het moment dat je naar buiten stapt, ontdek je waarschijnlijk ook nadelen. De grond onder je voeten is enorm glad, door de natte sneeuw wordt het zicht belemmerd en de dagen zijn donker. Door middel van de volgende tips kun jij stijlvol en zonder schrammen volop genieten van de winter.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is natuurlijk de meest veilige manier om gedurende sneeuwval veilig van A naar B te komen. Mocht je op een plek wonen waar je makkelijk de bus, metro, tram of trein kunt nemen, raden wij dit zeker aan. Houd op de onrustige dagen met veel ijzel en sneeuw wel rekening met mogelijke vertraging. Kleed je dus warm aan en kies voor schoenen met een diep profiel. Het is ook slim om de vertragingen online te checken, nog voor je de deur uitgaat.

De fiets

Onze oude vertrouwde stalen ros. De fiets is waarschijnlijk de beste uitvinding sinds het wiel en laat die er nu ook nog eens aan zitten. Toch wordt fietsen veel enger wanneer de weg glad is. Neem daarom goede maatregelen voordat je het zadel bestijgt.

Kijk sowieso, altijd, of je lichten goed werken. Lichten voegen niet veel toe aan je eigen zicht, maar wel aan dat van anderen. Dat is minstens zo belangrijk. Zorg dat je opvalt!

Kijk even of het zadel niet al te hoog staat. Door de gladheid werken je remmen minder goed en is het noodzakelijk dat je altijd van je fiets kunt stappen wanneer de situatie daarom vraagt. Check ook de remmen en zorg ervoor dat je niet minutenlang door rolt bij een stoplicht of kruising.

De scooter of brommer:

Dit is ook stalen ros, maar dan een level hoger. Een upgrade. Scooters en brommers brengen veel gemak en comfort mee: je bent minder moe, zweet dus minder en hebt een breder zitvlak. De banden zijn bovendien dikker waardoor je meer grip hebt. Maar je blijft afhankelijk van twee banden achter elkaar, zo stevig zit je ook weer niet. 

Check daarom bij gladheid zeker ook het profiel van de banden. Wanneer die niet goed is, glijd je makkelijker uit in bochten of je schuift door wanneer je te hard remt. Je kunt ook een windscherm aanschaffen. Op een scooter of brommer krijg je meer sneeuw, wind en regen in je gezicht en door middel van het scherm kun je de ogen goed open houden.

Muziek luisteren op de scooter of brommer wordt over het algemeen afgekeurd. Door de hoeveelheid wind die langs je oren klappert, hoor je minder. Je krijgt dus minder mee van ander verkeer. Laat bij slecht weer de muziek liever achterwege. Door de gladheid en het verminderde zicht is het belangrijk dat je door middel van je gehoor toch nog wat meekrijgt van anderen.

De auto:
De auto is heerlijk warm en comfortabel. Maar ook bij deze kun je maatregelen nemen om veiliger de winter door te komen. Zorg dat het profiel en de bandenspanning goed zijn, zodat je meer grip op de weg hebt. Zo voorkom je dat je wegglijdt en in een sloot of tegen een andere auto eindigt. Je kunt ook speciale winterbanden aanschaffen voor de veiligheid. Deze zijn wat duur, maar ze zijn het waard. Er zijn ook verzekeringen die een deel van de banden betalen. Zorg dat je lichten het goed doen, maar ga niet onnodig met groot licht rijden. Doe dit alleen wanneer je echt alleen bent. Ander verkeer kan namelijk door jouw felle lichten hinder ondervinden van het felle licht dat in de ogen schijnt. Zorg ook dat de accu en het oliepeil goed zijn. De auto verbruikt met koud weer meer en voor je het weet sta je stil in een weiland.

Kleding:

Een goede outfit is natuurlijk altijd belangrijk. Zorg in deze kou ook dat je jezelf veilig en functioneel aankleedt. We sneden deze al eerder aan, maar zorg dat je bij koud weer goede platte schoenen draagt met een dik profiel. Hakken staan garant voor een lekkere glijpartij en zelfs Ugg’s zijn met ijzel niet je beste keuze. Het profiel is niet enorm goed en het zout bijt in het suede aan de buitenkant. Je kunt beter kiezen voor echte sneeuwlaarzen of Timberlands. Ik draag bij enorme gladheid en kou graag echte regenlaarzen. Online heb ik zooltjes van Ugg gekocht en zodoende blijven mijn voeten warm.

Durf ook voor felle kleren te gaan, want dan val je wat meer op voor anderen. Bovendien wordt zwart en grijs toch al veel gedragen in de winter. Kijk eens naar diepgroen, rood of kobaltblauw. Deze kleuren zijn makkelijk te combineren maar vallen lekker op!

1.  Smartphone handschoen, Hema

2. Timberland veterboot van nubuck met suède schacht, de Bijenkorf

3. Camano thermopanty grijs, Zalando

4. Dixie Maren, Nelly

5. Bellfield Fair Isle Padded Coat, Asos

6. Dixie Zuri, Nelly

7. Ugg Australia zooltjes van schapenwol (tijdelijk uitverkocht), de Bijenkorf

Gaan jullie al winterproof de deur uit?