Serious Request gaat bijna van start!

Lifestyle door Emma

Zes dagen lang opgesloten zitten in een glazen huis, zonder eten... Dat is iets wat je alleen voor het goede doel zou doen. Drie dappere dj's van radiostation 3FM wagen zich hier jaarlijks aan. Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom betreden op 18 december het glazen huis om geld in te zamelen om de babysterfte terug te dringen. Help jij ook een handje mee? 

De actie vindt elk jaar plaats in de week voor kerst. De drie dj's zitten opgesloten in het glazen huis en draaien dag en nacht , in ruil voor een donatie, aangevraagde nummers op 3FM. Maar dat is nog niet alles! Je kunt dingen kopen van een speciale Serious Request veiling, je kunt je oude mobiel inleveren en er worden bekende Nederlanders ingezet om geld in te zamelen. 

De dj's mogen gedurende de zes dagen geen vast voedsel eten, ze leven alleen op groente- en fruitsappen. Ondertussen draaien zij dag en nacht nummers die het publiek kan aanvragen voor een geldbedrag. Je kunt al een nummer voor 5 euro aanvragen, maar soms worden er ook duizenden euro's gedoneerd! Kortom: het hele land helpt mee om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Zelfs de overheid vindt het een goed initiatief, want in 2009 schonk de overheid een bedrag van 3 miljoen euro. 

serious
Het glazen huis in Enschede

Ieder jaar haalt Serious Request geld op voor een bepaald doel. Deze doelen zijn zogenaamde 'stille rampen': erge dingen die niet goed zichtbaar zijn, maar toch een groot probleem zijn. Dit jaar wordt er geld ingezameld om de babysterfte terug te dringen. ''Ruim 5,5 miljoen baby’s sterven elk jaar binnen een maand na de geboorte of voor en tijdens de bevalling. Babysterfte is een stille ramp die zich elke 6 seconden voltrekt. Oorzaak is het ontbreken van goede medische zorg en begeleiding. Klinieken of ziekenhuizen zijn vaak voor zwangere vrouwen, jonge moeders en hun baby’s niet bereikbaar of niet toegerust op de verzorging van de allerkleinsten. Veel vrouwen weten niet goed hoe zij goed voor een pasgeboren kindje moeten zorgen. Met eenvoudige hulp en begeleiding kan deze stille ramp bestreden worden. Daarom vraagt 3FM Serious Request dit jaar aandacht voor deze kwetsbare allerkleinsten.''

Je kunt een donatie direct storten, of je kunt het zelf afleveren bij het Glazen Huis. Wel zo leuk, want dant zie je met je eigen ogen hoe het er aan toegaat! Bij sommige donaties, vooral als je een grote cheque doneert, wordt de gever door een dj kort geïnterviewd. 

serious
De deur van het glazen huis

Oke, heel leuk die donaties, maar wat wordt er met je geld gedaan? 
- Voor € 1,50 wordt een pasgeboren baby medisch onderzocht (weging, meting en TBC-vaccinatie)
- Voor € 5,00 bezoekt een Rode Kruis-vrijwilliger een moeder en haar pasgeboren kindje. De vrijwilliger geeft tijdens dit huisbezoek voorlichting over praktische zaken zoals hygiëne, het warm houden van de baby, vaccinatie en borstvoeding. Ook bespreekt hij of zij de gezondheid en voeding van de moeder.
- Voor € 15,00 krijgt een moeder van het Rode Kruis een “bevallingspakket” of mamapakket met naald en draad, scheermesjes (om de navelstreng af te snijden), zeep, een plastic zeil en wasteiltje, (operatie)handschoenen, kaarsen en lucifers (voor als de stroom uitvalt tijdens de bevalling) luiers, plastic broekje en een draagdoek.
- Voor € 20,00 krijgen 10 moeders begeleiding en voorlichting tijdens de gehele zwangerschap. De groei en gezondheid van het kind, maar ook de conditie en voeding van de moeder wordt bekeken. Bij zorg over mogelijke complicaties worden aanstaande moeders doorverwezen.
- Voor € 75,00 levert het Rode Kruis medische instrumenten aan een kliniek voor een hygiënische bevalling > bv een stethoscoop, verloskundig bed, hechtmateriaal en een gynaecologische schaar om de navelstreng door te knippen.
- Voor € 250 schaft het Rode Kruis een speciaal (verloskundig) bed aan voor een veilige bevalling
- Voor € 20.000 maakt het Rode Kruis de bouw van een kliniek mogelijk voor controles van zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s.

serious
De dj's 

Elke dag wordt de tussenstand bekend gemaakt. Super spannend! Elk jaar willen we natuurlijk de stand van vorig jaar overtreffen. Zou het dit jaar lukken om het bedrag van 8.621.004 euro in 2011 te overtreffen? 

Wil jij weten hoe je kunt helpen. Kom in actie! Kijk hier

serious

Ga jij ook doneren aan Serious Request?

Bron: rodekruis, seriousrequest