Joanne schrijft: Hoe begin ik?

Lifestyle door Redactie
Hallo allemaal, 
 
Mijn naam is Joanne en ik ben – zelfbenoemd ;-)  - aspirant auteur. In Joanne Schrijft stel ik schrijfissues aan de kaak en werp ik een blik op alles wat met schrijven te maken heeft. Ook schrijf ik columns voor Girlscene, ben ik onderdeel van BooksandKisses.nl en werk ik zo hard mogelijk om mijn eigen boeken op de markt te krijgen. 
 
Soms zit ik op fora waar mensen fictieve verhalen plaatsen. Ik ben ook op die manier begonnen en ik vond het altijd erg fijn als er mensen waren die me op mijn verbeterpunten wezen. Zo kan ik mezelf beter ontwikkelen. Als ik me van jongs af aan ergens écht in heb willen ontwikkelen, dan is het schrijven. Om mijn dankbaarheid daarin te tonen, probeer ik hetzelfde terug te doen.
 
 
De meest gestelde vraag die ik beantwoord is; hoe begin ik? Hoe weet ik of mijn eerste zin, een goede eerste zin is? Er zijn zoveel mensen die daar de nek over breken. Het is niets om je voor te schamen als het jou ook gebeurt! Waarom eigenlijk? In principe doet de eerste duizenden volgen. Zijn al die duizenden zinnen bij elkaar niet veel meer waard dan die ene eerste zin? Ja toch? Toch maken veel mensen zich daar vreselijk veel zorgen om. 
 
 
Lees onderstaande zinnen maar eens. Wat maakt ze volgens jou zo speciaal?
 
“Ik klem mijn handen om de thermoskan, ook al is de warmte van de thee allang vervlogen in de ijzige lucht.”
 
“What the fug?”
 
“Jane Roberts leunde tegen haar kaptafel en bestudeerde hoe haar witte zijden nachthemdje afstak tegen haar zongebruinde huid.”
 
“Rond middernacht kregen haar ogen eindelijk vorm.”
 
“‘Is dit een grap?’ zei de uitsmijter.”
 
“Mama was vergeten de oppas te waarschuwen voor de kelder.”
 
“Maandagmiddag in de schoolkantine merkte ik het voor het eerst.”
 
Denk voor jezelf goed na – écht heel goed na. Analyseer de gegeven zinnen. Wat maakt deze zinnen zo bijzonder? Sommige zinnen vragen om meer, ze maken je een beetje nieuwsgierig. Nou, ik kan je vertellen, dit zijn dus de eerste zinnen van boeken die in meerdere talen zijn vertaald en waar heel veel exemplaren van over de toonbank zijn gegaan. Dit zijn de eerste zinnen uit boeken die succesvol zijn.
 
 
Het eerste voorbeeld is afkomstig uit Vlammen - deel 2 van de Hongerspelen - van Suzanne Collins.
 
Het tweede voorbeeld is de eerste zin uit Duistere vlam van Alyson Noel.
 
Het derde voorbeeld  komt uit L.A. Candy van Lauren Conrad.
 
Het vierde voorbeeld is de allereerste zin uit Fallen van Lauren Kate.
 
Het vijfde voorbeeld is afkomstig uit Stad van Beenderen van Cassandra Clare.
 
Het zesde voorbeeld komt uit Bezwering van Kelley Armstrong.
 
Het laatste voorbeeld is de allereerste zin van Robijnrood van Kerstin Gier.
 
Stuk voor stuk goede boeken, sterkte verhalen en een gedeelte wordt ook nog eens verfilmd. Natuurlijk, het zijn goede zinnen, maar op basis van alleen een eerste zin heb je een lezer niet om. De eerste zin heeft natuurlijk wel een waarde, maar dat hebben de andere zinnen ook. Zinnen zonder waarde voegen niets toe.
 
 
Maak je dus niet al te druk over die eerste woorden, er gelden echt geen regels voor. Net als dat ik van mening ben dat er bij schrijven eigenlijk niet echt regels komen kijken. Doe gewoon wat je zelf wilt. Vlieg met je vingers over het toetsenbord of schrijf ijverig met een pen. Het gaat om het totaalbeeld. Je hoeft je nergens aan te houden  en je mag alles zelf bepalen. Mocht je toch nog problemen met het verzinnen van die eerste zin? Hieronder nog wat tips:
 
- Is de eerste zin een probleem? Begin dan alvast met het schrijven van een ander hoofdstuk. Als je het fijn vindt om midden in het door jou bedachte verhaal te beginnen, dan doe je dat toch? Niemand houdt je tegen.
 
- Begin anders eerst met het schrijven van een proloog. Een proloog zegt iets – maar laat weinig los – over iets dat later in het verhaal gebeurd. Zo leer je het personage wat beter kennen en dan vliegt die eerste zin van het eerste hoofdstuk er zó uit!
 
- Maak voor jezelf een duidelijk beeld van het karakter van je hoofdpersonage. Wellicht dat dat je helpt om die eerste zin op papier te zetten.
 
 
Dit waren mijn tips. Mocht je een beeld willen hebben van mijn eerste zinnen, check dan eens mijn columns die her en der op Girlscene staan. Nieuwsgierig naar de eerste zin van mijn manuscript? Nou, daar komt ‘ie:
 
Goedemorgen mevrouw Marshall, het is een mooie dag in de nazomer in Hillsborough, North Carolina. Met ongeveer 21 graden een… 
 
Nou, dat zegt toch ook niet zoveel, toch? Maak je geen zorgen. Gewoon je hoofd vrij maken, laat alle regels varen en doe waar je zin in hebt. Ik weet zeker dat het lukt! Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan kun je deze stellen bij de comments. Wellicht beantwoord ik deze, of ga ik er tijdens een volgend artikel op in!
 
Succes allemaal!
 
Liefs,
 
Joanne