Stijliconen van toen: Jackie O

News door Redactie

Jackie Kennedy-Onassis, beter bekend als Jackie O, is niet alleen de bekendste First Lady maar ook een groot stijlicoon. Haar stijl is klassiek en tijdloos. Door haar tragische leven en haar weerzin om erover te praten, hangt er ook een geheimzinnigheid rond haar. Er komen nog steeds boeken over haar uit en vrouwen over de hele wereld kopiëren haar stijl.

Biografie:

Jacqueline Lee Bouvier kwam uit een redelijk goede familie, haar ouders scheidden toen ze nog jong was. Ze was close met haar vader, een ‘playboy’, en haar zusje Lee, maar had een afstandelijke relatie met haar moeder. Na haar opleiding, kreeg ze een baantje bij een krant en was ze verloofd. Ze ontmoette John F. Kennedy, bij feestjes van vrienden. Eerst vond ze hem niks, maar toen haar verloving was verbroken, bloeide er al gauw iets op. In 1953 trouwde ze, iets waarop was aangedrongen door John’s vader, het zou goed zijn voor zijn carrière. Hun huwelijk zag er uit als een sprookje, maar was dat zeker niet. John was vaak ziek door een zware oorlogsblessure en had vele (openlijke) verhoudingen, onder andere met Marilyn Monroe. Jackie heeft vaak op het punt gestaan om van hem te scheiden, maar hield veel van hem. Zij en John kregen 4 kinderen, waarvan 1 doodgeboren en 1 een paar dagen na de geboorte overleed. In Amerika staat ze bekend om haar klasse en charme. Iedereen was onder de indruk van haar. In 1963 zat ze naast haar man in de auto toen hij werd neergeschoten. Het was de meest traumatische ervaring van haar leven, waar ze nooit openlijk over heeft willen praten. Hoewel heel Amerika haar waardeerde voor haar waardigheid tijdens zijn begrafenis, was ze kapot en dacht aan zelfmoord. Haar kinderen hielden haar op de been. Ze zou in die tijd een verhouding met haar schoonbroer Bobby hebben gehad, die een paar jaar later ook overleed. In 1968 trouwde ze met Griekse miljonair Aristoteles Onassis, de voormalige minnaar van haar zusje. Hij was al jaren een vriend, maar ze trouwde vooral met hem uit bescherming. Omdat sommige mensen geloofden dat ze de Kennedy’s ongeluk bracht, bedreigden ze haar en haar kinderen. Daarbij had ze niet veel geld meer. Dat huwelijk was ook niet geweldig, hij sloeg haar en ze groeide uit elkaar. In 1975 was de echtscheiding net aangevraagd, toen hij overleed. Ze verhuisde terug naar Amerika en werd een succesvolle uitgeefster. Vanaf midden jaren ’70 was de Belgische diamantair Maurice Tempelsman haar vriend. In januari 1994 werd er kanker bij haar vastgesteld, op 19 mei overleed ze op 64-jarige leeftijd.

Jackie (rechts) en haar zusje Lee in hun kindertijd.

Met een van haar kinderen, op het hoogtepunt van John’s carrière als president

Op oudere leeftijd

Jackie O. weetjes:

- Ze haatte de titel ‘First Lady’, ze vond het klinken als de naam van een paard. Haar personeel mocht haar daarom nooit zo aanspreken.
- Ze had een hekel aan de paparazzi die haar overal volgde, toen haar ooit gevraagd werd wat ze haar hond voerde, zei ze: ‘Reporters’.
- Toen haar zoon John jr. een relatie had met Madonna, was Madonna erg enthousiast toen ze Jackie mocht ontmoetten. Maar Jackie mocht Madonna absoluut niet en vroeg haar weg te gaan uit haar appartement.
- Ze rookte 3 pakjes sigaretten per dag.
- Ze sprak naast Engels ook vloeiend Italiaans, Spaans en Frans.
- Ze hield het meest van Franse ontwerpers, vooral Chanel, Givenchy en Christian Dior.

Jackie’s stijl:

Allereerst natuurlijk: de kenmerkende grote, zwarte zonnebril.

Nu doen sterren als Beyonce, Paris en Nicole deze trend.

Het simpele boothals jurkje.

Nu (Hillary Swank):

Het (roze) mantelpakje.

Nu veelal gedragen oor Michelle Obama, de vrouw van Barack.

De classy ‘trenchcoat jurk’.

Carrie in Sex and The City

Door Arancha