Wat is er gebeurd met de winnaars van Project Runway?

News door Redactie

Project Runway is na vier seizoenen nog steeds een ontzettend populair programma. Van de winnaars wordt veel verwacht. Dat is ook niet gek met juryleden als ontwerper Michael Kors en Elle hoofdredactrice Nina Garcia (die nu is verhuisd naar Marie-Claire). Maar wat is er werkelijk gebeurd met de winnaars van de afgelopen seizoenen?

 Winnaar seizoen 1: Jay McCarroll

Jay was niet alleen de winnaar, maar ook een van de meest opvallende deelnemers van seizoen 1. Na zijn overwinning noemde jurylid Michael Kors hem: ‘The next great American designer’. Er werd dus heel wat van hem verwacht. Zijn prijs van 100.000 dollar én het mentorschap van Banana Republic wees hij verassend genoeg af. In het contract stond namelijk dat het productiebedrijf van Project Runway de eigenaar zou zijn van 10% van zijn professionele bezigheden. Dat wilde hij niet en bij de volgende seizoenen is dat dan ook uit de contracten gehaald. Vlak na het Project Runway avontuur, kwam er een eenmalige uitzending van Project Jay. Daarin werd hij gevolgd terwijl hij probeerde het te maken in de modewereld. Tussendoor hielp hij met het uitkiezen van de deelnemers voor het tweede seizoen van Project Runway. In september 2006, ongeveer anderhalf jaar na Project Runway, liet hij zijn futuristische collectie Transport zien op Fashion Week. Het was zijn eerste collectie sinds Project Runway. In de pers begonnen hij en Tim Gunn, de adviseur in Project Runway, een kleine ruzie. Tim had gezegd dat Jay ‘beschamend’ was voor Project Runway omdat hij zo lang niet met een nieuwe kledinglijn was gekomen. Waarop Jay kwaad werd en onder andere verklaarde dat Tim geen adviseur zou moeten zijn omdat hij nooit iets heeft gedaan in de mode. Jay heeft nu zijn eigen online shop op www.jaymccarroll.com en heeft een eigen kledinglijn bij QVC (een bedrijf dat vooral bekend is omdat het spullen op tv verkoopt). Ook is hij terug verhuisd naar zijn ‘hometown’ Philadelphia en geeft daar les op de universiteit.

Filmpje van Jay’s 2008 collectie:

Winnaar seizoen 2: Chloe Dao

De Vietnamese Chloe is de enige vrouw in dit rijtje. In tegenstelling tot Jay accepteerde Chloe wel de prijzen. Ze heeft daarna in vele tijdschriften gestaan door haar overwinning in Project Runway. Haar kleding heeft na de show zelfs in een museum gestaan. Ook werd ze de woordvoerster voor een campagne van Dove, omdat ze in Project Runway had laten zien dat ze vrouwenlichamen goed begrijpt. In 2007, een jaar na haar overwinning, kwam ook van haar een kledinglijn op QVC. In de korte tijd dat haar kleding in het verkoopprogramma te zien was, was het meteen uitverkocht. Vlak daarna maakte ze een lijn van elektronische accessoires die nu in verschillende winkels in Amerika te koop zijn. Begin dit jaar kwam haar lijn ‘DAO Chloe DAO’ uit en deze is te koop in het Dallas Market Center. Haar verdere collectie is te koop op www.lot8online.com, die hoort bij haar boetiek in Texas. Die boetiek, Lot8, had ze al voor Project Runway.

Filmpje van haar Spring 2008 collectie:

Winnaar seizoen 3: Jeffrey Sebelia

Jeffrey in een reclamefoto voor Cosa Nostra

Jeffrey had nog nooit Project Runway gekeken, maar was bevriend met Santino Rice die in het tweede seizoen zat. Santino spoorde hem aan om mee te doen en zoals hij zelf al dacht werd hij uitgekozen tot één van de deelnemers van seizoen drie. Jeffrey besloot Santino’s voorbeeld te volgen en een ‘person you love to hate’ te worden. Aangezien hij vond dat gehate deelnemers verder kwamen dan populaire. Al voor Project Runway had hij een eigen kledinglijn genaamd Cosa Nostra, die het toen al goed deed. Na zijn overwinning heeft hij met het prijzengeld zijn schulden afbetaald. Hij heeft wel een aantal kledingstukken verkocht aan winkels en is in gesprek geweest met Bergdorf Goodman. Maar daar is nog niks uitgekomen. Zijn eerste grote klus na Project Runway was iets waar hij zelf niet om stond te springen. Het was namelijk kleding ontwerpen voor de film van Bratz of ‘those slutty dolls’ zoals hij zelf zegt. Zelf zegt hij dat hij zo goed als blut is. Wel gaat het met Cosa Nostra nog steeds goed en heeft hij ook een vrouwenlijn genaamd Good Vig uitgebracht.

Winnar seizoen 4: Christian Siriano

Christian was waarschijnlijk de meest flamboyante deelnemer aan Project Runway. Al snel werd hij dan ook een veelgenoemd figuur in de media. In het populaire programma Saturday Night Live werd hij zelfs nagedaan. Hoewel hij pas begin dit jaar heeft gewonnen, lijkt hij al een van de succesvolste winnaars. Hij is regelmatig op televisie te zien, zo gaf hij op de rode loper commentaar op de kleding bij de mtv awards. Maar hij heeft ook een gastrol gehad in een aflevering van Ugly Betty, waarbij hij ook meteen wat kleding voor de cast heeft gemaakt. Je kunt hem ook voorbij zien komen in de clip van Estelle ´Substitute for love´. Hij heeft zelfs jurken gemaakt voor een aantal sterren, zoals voor Whoopi Goldberg. Maar niet alleen Hollywood heeft hem omarmd, ook in de modewereld doet hij het goed. In april heeft hij een kledinglijn voor Puma gemaakt. Als deel van zijn prijs heeft hij ook een collectie voor BlueFly mogen maken. Maar het beste is nog wel dat hij deze september de eerste collectie van zijn kledinglijn Christian V. Siriano heeft laten zien op New York Fashion Week. De kritieken waren goed en Heidi Klum, Nina Garcia en Tim Gunn waren er om hem te steunen.

De laatste ronde van Christian V. Siriano op Fashion Week:

door Arancha