Stijliconen van toen: Grace Kelly

News door Redactie

Grace Kelly is de vrouw die niet alleen een grote Hollywood ster was, maar ook de prinses van Monaco. Haar tragische dood is al weer 26 jaar geleden. Maar nog steeds is ze hét symbool van een koele schoonheid met een classy stijl.

Biografie:

Grace is geboren in een rijk en sportief gezin in 1929. Als verlegen meisje dat als enige niet goed was in sport, was ze een buitenbeentje in het gezin. Dat ze hield van kunst en acteren, vonden haar ouders, broer en zussen maar raar. Haar oom George zat in het theater en spoorde haar aan om toch haar droom na te jagen. Onder groot protest van haar ouders ging ze naar New York om aan de toneelschool te studeren.
Na haar opleiding kwam haar doorbraak met de western ´High Noon´. Maar ze werd vooral bekend als de muze van Alfred Hitchcock, die bekende films maakte als ´Dial M For Murder´.

Op haar hoogtepunt als actrice werd ze verliefd op Prins Rainier van Monaco. Het huwelijk volgde al snel. Grace moest haar acteercarrière opgeven en verhuisde naar Monaco. Ze was daar vaak eenzaam, miste haar vrienden en had moeite met de Franse taal. Bovendien was ze erg teleurgesteld in haar moeder, die een serie interviews over haar had gegeven waarin ze veel leugens vertelde.
Al snel werd ze zwanger en kreeg dochter Caroline. Vlak daarna werd troonopvolger Albert geboren. Ze was stapelgek op haar kinderen, maar gaf wel toe een strenge moeder te zijn. Ze wilde niet dat nanny´s haar kinderen opvoeden en liet ze ook huishoudelijke klusjes doen zodat ze niet verwend werden. Na twee miskramen kreeg ze nog een derde kind: Stéphanie. Haar gezin was compleet.

Ze probeerde een goede prinses voor Monaco te zijn en deed veel aan vrijwilligerswerk. Wel had ze moeite met het feit dat ze niet meer mocht acteren. Om toch creatief te kunnen zijn, maakte ze collages van droogbloemen en gaf poëzievoordrachten.

In 1982 stapte Grace samen met de 17-jarige Stéphanie in de auto. Een bestuurder achter haar zag de auto slingeren en daarna van de heuvel af rijden. Stéphanie leefde nog, maar haar moeder was bewusteloos. De volgende dag overlijdt Grace op 52-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Ze had waarschijnlijk onder het rijden een beroerte gehad en verloor daarom de controle over het stuur. Stéphanie kon niet bij de begrafenis aanwezig zijn door haar eigen verwondingen en heeft nooit over het fatale ongeluk willen praten.

Het gezin, met Grace in het midden.

Grace als achttienjarige toen ze een bijbaantje had als model.

Feitjes:

- Prinses Diana was gek op Grace en was dan ook de enige van het Britse koningshuis die op de begrafenis aanwezig was.

- Ze had een moeilijke relatie met haar vader, een Olympisch kampioen. Toen ze bijvoorbeeld een Oscar won, zei hij tegen de pers: ‘Ik heb altijd gedacht dat het Peggy (zijn oudste dochter) zou zijn. Alles wat Grace kon, kon Peggy beter. Het is bijna niet voor te stellen’. Toen ze bevallen was van haar eerste kind Caroline, zei hij: ‘Ach verdorie, ik wou een jongen’.

- De Hermès Kelly tas heette eigenlijk niet zo. Maar Grace droeg hem vaak, vooral toen ze net zwanger was en haar beginnende buik ermee verborg. Daarom werd de tas uiteindelijk naar haar vernoemd...!

- Grace en Alfred Hitchcock waren dolblij toen Rainier zijn toestemming gaf om Grace in Hitchcock´s nieuwe film te laten spelen. Maar Monaco werd woedend. Ze wilden hun prinses niet een dievegge zien spelen of met een andere man zien zoenen. Dus Grace trok zich terug uit de film.

- Ze had veel bekende vrienden zoals John F. Kennedy en Estée Lauder.

- Ze zat bij de eerste acteurs die een ster op de Walk Of Fame kreeg.

- Ondanks dat ze bekend stond als een ‘koele schoonheid’ gaan er al jaren roddels over haar heftige liefdesleven. Ze zou met veel acteurs affaires hebben gehad en zelfs met de sjah van Perziё. Sommige mensen beweren dat ze ten tijde van haar huwelijk ook affaires had.

- In 2007 was het 25 jaar geleden dat Grace overleed. Er werd een expositie over haar geopend in Monaco. Bovendien maakte een aantal bekende ontwerpers, zoals Oscar de la Renta, jurken die op haar geïnspireerd waren en stelden die tentoon in New York. Estée Lauder maakte een limited edition lippenstift die leek op de kleur die Grace op had op haar trouwdag.

De Grace Kelly stijl:

Een sjaaltje om haar hoofd en een grote zonnebril op (ook wel ‘De Grace Kelly’ genoemd).

Nu: uit de nieuwe H&M catalogus!

Het haar in een knot, het liefst een Franse rol.

Nu gedaan door Emma Watson

Natuurlijk: de Hermès Kelly tas.

Nu gedragen door Victoria Beckham

Parelkettingen....

Tegenwoordig gedragen door Angelina Jolie

Een vrouwelijk jurkje met een hoge neklijn.

Kristin Davis met een soortgelijk jurkje op de rode loper

door onze redactrice Arancha