Ontwerpers en hun muzes

News door Redactie

Ontwerpers krijgen hun inspiratie niet zomaar. Nee, daar hebben ze muzes voor. Vrouwen die hun keer op keer inspireren om met een nieuwe collectie op de proppen te komen. We nemen een paar ontwerpers en hun muze onder de loep.

Karl Lagerfeld:

Karl is niet erg trouw aan zijn muzes. Hij heeft de afgelopen jaren al meerdere vrouwen tot zijn ‘grootste inspiratiebron’ gebombardeerd. Maar één vrouw heeft wat langer zijn aandacht kunnen vasthouden en dat is Claudia Schiffer. Twintig jaar geleden was zij zijn muze. ‘Claudia is deel van een andere wereld, een andere mode, een andere energie, een andere tijd’, zei Karl over haar. Maar aan het begin van de 21ste eeuw werd Claudia ruw gedumpt. Claudia zei daarover dat het haar heel erg pijn deed, maar dat ze niet boos op hem is gebleven. In 2007 werkten ze na jaren weer samen. Ze werd het gezicht van de nieuwe Chanel collectie. Ook fotografeerde hij haar voor Dom Perignon. Daarvoor maakte hij een kunstwerk geïnspireerd op… Claudia’s borsten. Ja, dat lees je goed. Hij noemde het de ‘boob bowl’ en je kreeg het cadeau bij een dure fles Dom Perignon. Tja, in ieder geval is Claudia een grote favoriet van Karl gebleven. Bovendien vertelde ze laatst dat ze nog altijd gratis Chanel kleren krijgt, niet slecht toch?

Marc Jacobs:

Marc heeft Sofia Coppola tot zijn grote muze uitgeroepen. Sofia is de dochter van de regisseur van The Godfather en is zelf ook regisseuse. Ze maakte onder andere de films Marie- Antoinette en Lost In Translation. In 2002 was ze het gezicht van Marc’s parfum Blush. ‘Ze is jong en lief en mooi. Ze is het ultieme meisje waar ik over fantaseer’, zegt Marc. Ze staat regelmatig op Vogue’s Best Dressed lijst en haar stijl past precies bij de kleren die Marc ontwerpt. Marc verbergt zijn bewondering voor Sofia nooit en is ook nog eens goed bevriend met haar. Hoewel hij haar een ‘Marc Jacobs’ meisje’ noemt, ontwerpt Marc ook voor Louis Vuitton. Daarvoor liet hij Sofia een collectie van tassen en handschoenen maken, die niet goed werden ontvangen. Ondanks dat is zij altijd zijn vaste muze gebleven.

Henry Holland:

Henry’s muze voor zijn kledinglijn House Of Holland is Agyness Deyn. De twee zijn al jaren bevriend en wonen zelfs samen. Agyness helpt hem met zijn kleding ontwerpen en Henry laat haar vaak model staan in zijn campagnes. Ze zijn samen vaak op feestjes te zien en zijn elkaars beste vrienden. Hun vriendschap maakt ze dan ook erg populair bij de paparazzi. Henry staat bekend om zijn shirts met gekke teksten of prints. Als zijn muze, heeft hij dan ook een shirt ontworpen met een naakte Agyness erop.

John Galliano:

Hoewel John meerdere vrouwen als zijn muze heeft omschreven, zegt hij meestal dat Charlize Theron die titel heeft. Charlize heeft dan ook een contract met Dior en is het gezicht van het parfum J’adore. Ze zijn daarnaast goede vrienden geworden en hij ontwerpt regelmatig couture jurken speciaal voor Charlize. Je zult Charlize dan ook meestal in Dior zien op de rode loper. Charlize zegt ‘ongelofelijk veel respect’ voor ontwerpers te hebben en John staat bovenaan haar lijstje. John zegt op zijn beurt dat Charlize ‘weet hoe ze de ruimte om zich heen moet gebruiken’ en dat ze er daarom goed uitziet in zijn jurken.

Carolina Herrera:

Carolina is al jaren verknocht aan Renee Zellweger. Andersom ook, want Renee draagt zelden een andere jurk op de rode loper dan die van Carolina. Voor haar huwelijk vroeg ze Carolina dan ook om een jurk voor haar te maken. Carolina’s stijl is chic en simpel en ze wil dat vrouwen zich ‘speciaal voelen’ in haar kleding. Dat werkt blijkbaar, want hoewel Renee vroeger nog weleens werd uitgelachen om haar stijl, staat ze tegenwoordig meestal op de best dressed lijstjes.

door onze redactrice Arancha