Fair trade

Fashion door Redactie

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van Fair trade producten, maar wat houdt het precies in? Je zult dan misschien niet snel aan leuke hippe items denken, maar het is tijd om dat te veranderen!

fair trade

Wat is Fair trade?
Fair trade betekent “eerlijke handel”. Producenten in de derde wereld landen verdienen vaak heel weinig. Ze werken het hele jaar door maar ontvangen enorm weinig geld voor hun producten die aan het buitenland verkocht worden. Als je iets koopt dat Fair trade is, dan wil dat zeggen dat de producent een eerlijke prijs voor zijn producten heeft gekregen. Er worden tussen de producent en afnemer goede afspraken gemaakt over de prijzen. Soms zal de afnemer al van te voren investeren in het productieproces.
De afnemers bieden de producenten vaak een lange samenwerking aan wat hen zekerheid biedt.
Ook kunnen de bedrijven hulp en advies krijgen.
Veel van de producenten hebben dankzij Fair trade meer kans op de exportmarkt. Doordat ze beter betaald krijgen kunnen ze hun bedrijf, werknemers en gezin beter onderhouden. Ook wordt er voor gezorgd dat er geen uitbuiting van kinderen, discriminatie of teveel belasting van het milieu aan te pas komt bij het verwerken van de producten.

-

Welke Fair trade producten zijn er te verkrijgen?
Van alles! Van eten tot aan kleding en schoenen. Maar er zijn ook leuke winkeltjes te vinden waar je Fair trade cadeautjes voor jezelf of een ander kunt kopen, zoals de wereldwinkel. Alle prachtige handgemaakte sieraden die je op vakantie tegen komt kan je ook in Nederland vinden.
En vergeet je dagelijkse kopje koffie niet, Max Havelaar verkoopt o.a. eerlijke koffie. Natuurlijk is er ook eerlijke thee te vinden in de winkels.
Maar ook andere levensmiddelen zijn Fair trade te vinden. Zo wordt het ijs van Ben & Jerry’s nu ook helemaal eerlijk geproduceerd. En qua chocolade is er ook een ruime keuze aan eerlijke repen. De chocolade van Verkade is nu ook 100% fair trade.

Waar kan je Fair trade artikelen kopen?
Om te beginnen is er al redelijk wat te vinden in de supermarkt. Albert Heijn en Jumbo verkopen bijvoorbeeld producten van “Fair Trade Original”. Dat zijn o.a. dranken, thee, suiker en rijst.

Je kunt leuke kleding vinden bij winkels zoals; www.fair21.com, www.sincero.nl, www.suite69.eu, www.watmooi.nl en webshop.brennels.nl

Voor hippe sieraden kan je eens een kijkje nemen bij deze winkels; www.abeautifulstory.nl, www.mijnwebwinkel.nlwinkelstarfish, www.shantiboutique.nlcategories.php en www.fivawebshop.com

Hier vind je originele cadeautjes voor jezelf of een ander; www.geefeenboompje.nl, www.kudzu.benl, www.ecokado.com en www.fairygood.nl

-

Kijk voor meer Fair trade winkels eens op; www.ecogoodies.nl, dit  is een leuke verzameling van eerlijke webwinkels.

Door Charlene