Examenstress

News door Redactie

Door Kirsten

Het is een gevoel wat ik altijd heb, tegen het einde van het jaar. Zo ergens in mei. Een aantal weken lang kan je er gewoon niet omheen: de examens! Al weken van te voren wordt er aandacht aan besteed in de media. Zo kom je dingen te weten over percentages van geslaagden in het vorige jaar. Leuk?

Nou, natuurlijk is het leuk om de weken erna straten door te rijden en vlaggen met aanhangsel te zien hangen, maar vergeten we geen andere leerlingen? Die moeten proberen die exameninformaties te negeren om zich zo voor te bereiden op hún laatste weekjes.

Ikzelf heb er last van. Nu zit ik in havo 4 en heb vier keer per jaar een week vol met TSE's. Dus: toetsen die alvast meetellen voor je examen! Die weken zijn altijd erg stressvol. Ik zit zelf nu in zo'n week: leren, leren, leren en amper tijd voor je vriendje of, nog erger, amper tijd voor jezelf. Een verschrikking dus! Maar goed, als je dan de laatste schooldag je cijfers ophaalt, zie je waarvoor je het hebt gedaan.
Dat zullen de examenkandidaten ook gedacht hebben, toen ze doorhadden dat de vlag van zolder gehaald kon worden. Overal werden feestjes geregeld, gebak gegeten en natuurlijk werd er genoten van de vrijheid. Ik bedoel, welke leerling in vmbo 3, havo 4 en vwo 5 denkt nou niet: volgend jaar ben ik aan de beurt!

Dat geeft mij dan weer de moed om tóch door te gaan met leren en het maken van handelingsopdrachten en praktische opdrachten en noem het allemaal maar op. Helaas heb ik het een maand geleden al 'opgegeven'. Want dit jaar blijf ik zitten, volgend jaar dus iets minder stress en meer herhaling van de stof. Natuurlijk heb ik er alles aan gedaan de afgelopen weken, maar het leverde weinig op.
Ach, ik zie het als een goede basis voor het jaar daarna, mijn examenjaar! En volgend jaar, als ik dus wéér in havo 4 zit, kan ik meegenieten met mijn vrienden en hun examenstress. En niet te vergeten: de feestjes na afloop!

En alsnog gefeliciteerd voor degene die geslaagd zijn…! Het is een beetje aan de late kant, maar sommige scholen hebben nog een aantal lesdagen (tenminste, in Zuid-Holland wel), dus ik zit nu in dat overheerlijke schoolgevoel. 16 juli heb ik dan eindelijk mijn allereerste officiële dag vakantie. Hoera! Dan hang ik de vlag uit, koop ik gebak én geef ik een feestje!

Fijne vakantie allemaal !