Afvallen: ook jij kunt het!

News door Redactie

Iedereen heeft het over 'te dik zijn' of afvallen. Ik denk dat iedere tiener, en vooral de dames, zich daar wel eens druk over maakt. Nu zijn er altijd de mensen die gezegend zijn met een slank figuur, en alles kunnen eten wat ze willen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat veel van deze mensen zich vaak ook elke week weer in het zweet werken om tot zo een resultaat te komen. Kijk maar eens naar Gwen Stefani, zij komt ook niet door lui op de bank te zitten aan dat geweldige figuur!

Ik hoor meisjes die een maatje meer hebben zovaak zeggen: ' er kunnen wel een paar kilo's af bij mij, maar ik kan gewoon niet afvallen'. Nou laat ik je vertellen, iedereen kan afvallen, je moet je er alleen wel 100% voor inzetten.

Vanaf mijn achtste ben ik al te dik geweest. Totdat ik mijn vervolgopleiding ging doen viel het nog wel mee. Anderhalf jaar geleden was ik het helemaal zat. Ik had het helemaal gehad met dat 'dikke' lichaam van me en ik besloot om er nu echt eens iets aan te doen. In de voorgaande jaren heb ik ook wel eens geprobeerd om af te vallen, maar dat was altijd zonder resultaat, en na een paar weken hield ik er mee op.

Op een gegeven moment nam ik de grote stap om op de weegschaal te staan. Dit had ik al jaren niet gedaan, ik wilde nooit onder ogen zien dat ik te zwaar was. Toen ik het prachtig afgeronde getal 90.0 kilo zag staan, ging er toch wel een schok door mijn lichaam. Zoveel? Hoe heb ik het ooit zover laten komen?! In mijn achterhoofd heb ik het altijd wel geweten, maar ik had er zogenaamd geen moeite mee dat ik dik was, zo was ik nou eenmaal, dat hoorde bij mij.

Ik ben eerst begonnen met het stoppen van snoepen. Daarna begon het gezonde eten voor mij: in plaats van 's avonds een pizza werden het gewone en gezonde maaltijden. Ook sporten moest gebeuren, dit deed ik eerst door elke avond te gaan skaten. In de zomer is dat heerlijk om te doen, maar toen het winter werd (koud en donker…) moest ik toch echt de sportschool in. Dit durfde ik in het begin echt niet, ik was bang dat iedereen mij aan zou staren en zou denken: 'zo, dat werd ook wel eens tijd'. Dus ben ik eerst gaan hardlopen met mijn vriendin, maar door een heupafwijking van haar kant, kon zij hier niet mee doorgaan. Ik was op dat moment zo gefocust op het afvallen en sporten, dat ik mijn vader om heb gekregen om met mij mee te gaan hardlopen. Na een tijdje hebben mijn broer en mijn moeder me over gehaald om de sportschool in te gaan. En precies zoals zij zeiden: het stelt niks voor. Iedereen is daar met hetzelfde doel, afvallen of het verbeteren van de conditie, niemand die je daar beoordeeld of raar aankijkt.

Ik ben totaal  een jaar bezig geweest met afvallen, met het doel: slank op vakantie gaan. Ik heb het erg zwaar gehad in de tijd van het afvallen. Ik heb het vaak willen opgeven, maar iets in mij liet dat niet toe. Dankzij de hulp van vooral mijn moeder ben ik nu 28 kilo afgevallen, en heb ik mijn doel behaald. Ik ga nog steeds 4 keer in de week naar de sportschool, en drie keer in de week ga ik met mijn vader hardlopen. Natuurlijk heb ik nog steeds van die momenten dat ik al het ongezonde wat ik tegen kom op eet, maar ik laat het nooit meer zo ver komen.

Daarom wil ik met dit verhaal de meiden motiveren die zelf ook willen afvallen maar denken dat zij dit niet kunnen. Geloof mij, je kan het! Als ik het kan, dan kan jij het ook. Probeer iemand te vinden die met je mee kan gaan met bijvoorbeeld sporten, of iemand die je motiveert, en die je begrijpt. Veel succes en sterkte!

Door Lianne