Leraren

News door Redactie

Leraren. Ik zal ze nooit begrijpen. Die acties, die onverwachtse acties, zijn nog het toppunt. Dat je gewoon zit, en dat je plots een uitbrander krijgt ‘dat je niet zo zenuwachtig met je vingers op de tafel moet tikken’. ‘Of dat je te luidruchtig je spullen uit je schooltas pakt.’ En soms wordt je er dan ook nog uitgestuurd!

Zoals een vriendin van me, die braaf naar een saai verhaal van onze leraar Nederlands aan het luisteren was. Een verhaal over een wesp, nota bene, die niet wou steken maar het niet laten kon!
‘Hé dame, waarom zit je met een liniaal te spelen onder mijn les?’ zegt onze docent, die eindelijk met zijn wespen verhaal was uitgesproken (‘dus de boodschap van het verhaal is dus dat iedereen gewoontes heeft, dat is normaal, daar kan je niks aan doen. Ook al wil je het niet).
‘Het is geen liniaal, het is een tasje voor mijn potloden en…’
‘O, en durf je me ook nog tegen te spreken? Weetje wat, pak je spullen maar in en ga je melden.’
En voor deze ‘misdaad’ moest mijn vriendin in het straflokaal gaan zitten en een uur nablijven. Maar dat is natuurlijk erg begrijpelijk, toch? Want een tasje voor je potloden in je hand houden, (ze speelde er niet eens mee!) is uiteraard onacceptabel.

Ook zijn er leraren die juist het tegenovergestelde zijn. Leraren die geen orde kunnen houden, leraren die wanhopig bij het bord rondlopen, wachtend op stilte. Of, als ze echt hopeloos zijn, gaan ze aan hun bureau zitten. Best zielig eigenlijk, zulk soort leraren.

In de eerste had ik precies zo’n soort lerares. Jong, slechte Nederlandse grammatica en het enige wat ik van haar weet is dat ze geen orde kan houden. Nadat ze een half uur ‘stilte’! Had geroepen, kwam ze met een andere oplossing. Namelijk dat we bingo gingen doen. En, ze gaf zelfs nog een prijsje weg…
En met repetities, kun je uiteraard overleggen, overschrijven en de antwoorden worden zelfs door de klas geroepen! Diep van binnen schaam je je eigenlijk wel dat je je zo gedraagt, hoe zou jij je voelen als je in haar schoenen zou staan? Maar je wilt niet nerdy overkomen, dus klets je gewoon door met je vriendinnen over je nieuwe crush. Net als iedereen, die gewoon doorpraat over zijn of haar interesses.

Dan hebben alle leraren natuurlijk hun eigen regeltjes. Want, dat is nou eenmaal zo, zonder regels is een school zinloos. Toch vind ik sommige regels wel een tikkeltje overdreven..
Mijn wiskunde leraar is hiervoor het ultieme voorbeeld. Want, we moeten een kantlijn tekenen met potlood in ons wiskunde schrift. Met een liniaal, moet er elke les weer een rechte lijn staan. Als je dit niet hebt, moet je alle sommen die je zonder de kantlijn hebt gemaakt, opnieuw maken. En, als je niet 2 hokjes ruimte hebt gehouden bij de linker en rechter kant van je papier, ben je ook de klos.

Eigenlijk hebben leerlingen het ontzettend moeilijk. Bij iedere les moeten ze zich aanpassen aan de leraar. Boeken meteen op tafel, tafels uit elkaar en in stilte gaan werken. En bij een andere leraar weer in groepjes werken en overleggen, en bij andere leraren… kletsen en de leraar negeren (ahum). En de leraren, die gedragen zich zoals altijd!

Ach, over een paar jaar ben je er vanaf en ben je elke leraar dankbaar die er voor gezorgd heeft dat jij nu met een diploma rondloopt… Maar één ding weet ik zeker…
Leraar zal ik nooit worden.

Door Ieke