De blik

News door Redactie

Je loopt in een discotheek en een groepje meiden komt je tegemoet, jullie blikken kruisen elkaar en zodra jullie elkaar gepasseerd zijn voel je de ogen in je rug prikken. Later op de avond bestel je een drankje bij de bar en je dringt naar voren om je verstaanbaar te maken tegen de barman. Op het moment dat je je Martini wil aannemen, zie je vanuit je ooghoek dat “de-ene-gemene-meiden-van-net” je aan staan te staren. Je draait je om en er komt zó’n dreigende blik op je af dat je je van schrik omdraait en snel terug rent naar je vriendinnen. Komt dit voorval je bekend voor?

Van de week was ik samen met mijn ouders naar een paarden-event in de Brabant hallen te Den Bosch. Om een glimp op te vangen van de paarden, die zo hun best deden om zich van hun beste kant te laten zien, propte ik me tussen de mensenmassa en stond ik uiteindelijk naast een vrouw die het niet zo naar haar zin leek te hebben. Ze keek nors voor zich uit en op het moment dat de honderden mensen in het gebouw luid begonnen te applaudisseren, hield de vrouw haar armen stijf langs haar lichaam en leek ze nog chagrijniger te kijken dan dat ze al deed.
Ik vroeg me ondertussen af of dit haar “standaard-look” was. Zou ze ook zo kijken als ze op haar paard zat? Als ze er van af viel? Als ze seks had met haar man? Als ze boodschappen deed bij de AH? Fascinerend…

Toen, plotseling, totaal onverwachts, draaide de vrouw zich met een ruk om en keek ze me strak aan. Blijkbaar had ik per ongeluk iets te hard tegen haar aangeduwd en dit leek ze niet erg op prijs te stellen. Ze keek me nog steeds aan en het enige wat ik kon doen was verschrikt kijken. Ik stelde me al helemaal voor hoe ze me in mijn gezicht zou slaan en er een roepende “Jerry! Jerry!” menigte om ons heen zou verzamelen om toe te kijken hoe de vrouw mij tot moes zou timmeren. Toen draaide ze zich weer om en nam haar norse houding opnieuw aan.

Dit gebeuren zette met toch aan het denken. Wat zegt een blik? Een blik kan je doen afschrikken, maar een blik kan je niet doden. Ik besloot om me voortaan niet te laten weg jagen door een dreigende (lees: arrogante) blik. En ik moest natuurlijk even kijken of ik me aan deze “afspraak” kon houden…

Ik keek naar de vrouw. Ze stond nog steeds even nors en even emotieloos voor zich uit te kijken. Ik besloot om het subtiel aan te pakken en te blijven glimlachen tot mijn mondhoeken mijn oren zouden raken. En toen, plotseling, zomaar, totááál onverwacht, struikelde ik en viel ik tegen de vrouw aan. Ze sprong opzij en keek me nog woester aan dan dat ze had gedaan. Haar neusvleugels stonden wijd, haar mond strak en haar ogen leken uit haar oogkassen te springen.

Wat ik deed?
Ik zette mijn liefste lachje op en zei zo onschuldig mogelijk:
“Sorry mevrouw, heeft u zich bezeerd?”

Door SueJean