News

Proefwerk overkill

231

''Pak jullie agenda maar even, dan staat er een proefwerk op 23 april. Dus schrijf in je agenda! 23 april proefwerk natuurkunde''. Als ik het woord natuurkunde hoor begin ik al te stressen. Dat woord, gekoppeld aan het woord proefwerk is voor mij al helemaal een ramp! Uren kan ik er voor leren, ik kan hele weekenden aan bijlessen besteden maar hoger dan een vijf-je kan er niet van af.

Overigens is het woord proefwerk in het algemeen ook niet zeer geliefd onder 'ons', de leerlingen. De leraren hebben hier niets mee te maken. Al hebben we vijf proefwerken die week, wat zou die zesde er bij dan uitmaken? Je leert toch al! Zij moeten hun cijfers op het juiste moment kunnen inleveren, en dat wij dan onze vrije weekenden kunnen inplannen met leren, blokken, schrijven en kennis opnemen die je na het proefwerk zo weer vergeten bent, dat is niet hun probleem.

Nu ik toch bezig ben met al dit gezeur, kunnen jullie ook nog wel even kennismaken met het zusje van het proefwerk. SO. Een afkorting van de woorden: Schriftelijke Overhoring.  Als je een SO opkrijgt weet je dat je voor de week daarop meteen proefwerk bij dat vak kan schrijven.

Een hectische tijd, zo een paar maanden voor de zomervakantie. De laatste 'periodes' zijn kort. En de druk is hoog. De mensen die op zitten blijven staan moeten zich nu uit de naadjes werken om dit negatieve feit te veranderen in het positieve feit: overgaan. En dat is zwaar. Maar even zwaar is het behouden van je zevens, want verknal je één klein toetsje kan je al beginnen te fluiten naar je mooie cijfer, want die gaat als een razende naar beneden. En als die dan daar, onder die grens ligt van de voldoendes gaat 'ie in een slakkengangetje weer omhoog. Ook al haal je tienen, je cijfer zou niet meer dan twee tiende omhoog gaan.

Gelukkig heb je altijd het prachtige vooruitzicht van de langdurige zomervakantie waar je jezelf kunt inbeelden dat je op een strand ligt met zon, een cocktail in je handen en het geluid van de zee. Maar als je dan je ogen weer open doet zie je die formules, naamvallen en aardrijkskundige feiten weer voor je neus en besef je dat je toch echt nog zo'n drie maanden zou moeten wachten.

Op dit moment zitten wij in de vierde periode die (als ik het goed heb na de aankomende week al zal worden afgesloten. Op dit moment zie ik ook dat ik volgende week vier proefwerken heb, plus nog één die ik nog moet inhalen. Vijf dus, in totaal. Mijn weekend kan dus niet meer stuk! En ik zal ook deze week weer vol stress zitten.

Gelukkig kan ik mij verheugen op de maandag waar ik- na een lange schooldag-naar mijn oh zo geliefde bijles lerares mag. Kan ik gezellig mijn natuurkunde bijspijkeren… I'm looking forward to it!

Door Charlot

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

231 reacties

 • 8 jaar geleden L0VEY0Ux

  Helemaal gelijk, morgen nog 2 pw´s en DAN HEB IK VAKANTIE BIATCHES. XOXO

 • 10 jaar geleden Smoothiex

  Stel je aan.. =.=

  Wacht maar dat je in je examenjaar zit

  Vooral als je dan allemaal extra koopavonden op je werk moet draaien, in je laatste tentame werk..

  wat je laatste kans is voor je examen terwijl je er zwaar verneukt voor staat ¬¬ en ook nog allemaal presentaties, opdrachten, profielwerkstuk enzo in die zelfe periode oet af hebben

 • 10 jaar geleden Jaimy

  na dit weekend 4 moeilijkste vakken allemaal pw's..

 • 10 jaar geleden Kathrina

  Kan er helemaal mee inleven!

  Vooral als je Gymnasium doet.

 • 10 jaar geleden naamisingebruik

  ik had in de periode die ik net gehad heb meer toetsen in de week voor de toetsweek, dan ín de toetsweek.

  logisssch.

 • 11 jaar geleden drama_queen_

  morgen 3 so's voor mij!

 • 11 jaar geleden curliechick

  tja stressen voor proefwerken gelukkig valt dat nu mee

 • 11 jaar geleden Charlotte_x

  jij praat over stress? ik ga met de cijfers die ik nu heb niet over, en ik heb nog maar 2 weken school. want ik heb nog een uitwisseling met polen. dus ik ben heel bang dat ik het niet ga redden. dat wordt dus alleen maar school, school en nog een school tot de zomervakantie.. En natuurkunde is gewoon een dom rotvak. Het kan mij niks schelen dat wanneer ik een appel laat vallen, ik weet hoe lang het duurt voordat hij de grond raakt..

 • 11 jaar geleden X_Laura

  Vandaag had ik een pw natuurkunde.Ging héél goed..ahum,,

 • 11 jaar geleden bananielle

  achja

  ik heb liever proefwerken

  dan huiswerk!

  en ik geef iedereen een tip!

  als je de eerste maanden gewoon dik je best doet

  kun je aan het einde mooi relax doen en ga je met gemak over!

 • 11 jaar geleden Helenaaa

  leuke column =]

 • 11 jaar geleden HeartbeatKABOEM

  Ik hou wel van leren altijd leuk dÛûhh

 • 11 jaar geleden fayeaurora_

  Ik had afgelopen week 3 toetsen op 1 dag >.<

 • 11 jaar geleden Bianca

  wij hebben net een proefwerkweek gehad.. jeez..wat haat ik die -_-, proefwerken in het algemeen trouwens @_@

 • 11 jaar geleden PrincesEline

 • 11 jaar geleden karin103

  dat klopt zo wel zeg ik zit in de 3de fase de laatste paar maandjes en ik hou het altijd goed maar nu moet ik dus super mijn best gaan doen

  nogal makkelijk als je ene dag niks heb en andere dag 3 so 1rep hebten de leraar moet smekenom uitstel die ze natuurlijk op een dag geven dat je tot op de nok vol zit

 • 11 jaar geleden MODERNxMYTH

  Examens die zijn pas heavy!

 • 11 jaar geleden _Maaike_

  nou nou zeg!! stel je niet aan!

  wacht waar tot je examenjaar! dan zou ik je pas moeten horen over stres joh! profielwerkstuk, dat ineens een week erop ingeleverd moet worden, toetsweek(de laatste kans voor het examen) dan heb je nog een teken map die ingeleverd moet worden en waarvoor je dagen bezig bent! succes meid

  ppff.. en van een 5je gaat echt niet ineens je cijfer super dalen hoor! helemaal niet aan het einde van het jaar, wanneer je al veel cijfers hebt, die je gemiddelde echt wel omhoog houden

 • 11 jaar geleden xxSuzaaan

  WHahaha x] precies hetzelfde hierzo!!

 • 11 jaar geleden Daphneeeee

  ik begryp het ook helemaal, onze mentrix ( ook docente frans ) besloot om voortaan elke les een SO te gefen, dus nu heb ik maandag SO frans, SO economie en PW wiskunde, die laatste gaat zowiezo een ramp worden, maar goed, ik moet wel me best doen want ik zit in de groep van de blijven zittertjes, godzydank haal ik nu wel alleen maar goede cyfers, maar vrolyk word ik er niet van..

 • 11 jaar geleden lesmallerd

  ik snap het helemaal , k heb volgende week 4 se's het waren er eerst 3 maar joh wat maakt het uit dat er nog 1 van M&O bij komt , en die week daarna 2 boekverslagen inleveren, een rep en een so verschrikkelijk en dan vanavond hockey feest dus dan ben k morgen helemaal dood ben al een week aan het leren maar dat stomme geschiedenis wil niet, engels gaat kut, nederlands gaat M&O is te moeilijk ik zou jullie mijn agenda maar besparen voor de rest iig hopen dat ik over ga:p jullie allemaal ook veel succes

 • 11 jaar geleden stefanie

  ik ken het probleem alleen is het niet met natuurkunde (vind ik makkelijk) maar engels heb ik het wel

 • 11 jaar geleden xNadechee

  i «/3 schoool

 • 11 jaar geleden Roal

  Proefwerken ; :S

 • 11 jaar geleden Louis_vuittonxD

  ohw ohw ohw...ik herken het ook!!

  Mijn ouders en mn broer en zus gaan volgende week een weekendje wegg!! IK KAN NATUURLIJK weer niet mee want ik moet leren voor GS!! voor maandag..MAAAAAR IK VERHEUG ME AL HELEMAAL OP DE ZOMER! dan komt alles goed..

 • 11 jaar geleden xxFloortjexx

  Ik herken het..

 • 11 jaar geleden JuuLiEjJ

  Onze klas gaat een week naar engeland in de week van de proefwerkweek... wij helemaal blij ennu vertelle ze dus dat we aalll die proefwerken in moeten halen de week daarop maar dan wel met achtste uren:wacko:

 • 11 jaar geleden xLara

  Blij dat ik geen natuurkunde meer heb. =D

  Maar de rest is ook kut.. =S

  En vooral de laatste periode wordt stressennn

 • 11 jaar geleden Sabriinaaa_

  Kben nu eindelyk klaar met pww.. Heb k vyf keer per jaar fzoo.. Dat zyn dan 11 proefwerke in een week.. Dus dan vallen 3 der nog reuze mee!!

 • 11 jaar geleden Jolynxx

  3 proefwerken in één week? :O

  damn, wij mogen er oneindig veel hebben. Mn record is 9 repetities en 7 so's . '-_-

  Kloteschooool.

 • 11 jaar geleden Linsy

  Wij mogen max. 3 proefwerken in 1 week hebben, maar oneindig veel so's.

  Maargoed ik kom wel weer om in het huiswerk. School is zo vermoeiend.

 • 11 jaar geleden xLelie

  Pff. School is ok, totdat je hw krijgt

  ***natuurkunde!!

  xxx'

 • 11 jaar geleden Justine_X

  Nou het systeem is anders in België dan Nederland,

  maar ik zit nu in 3e trimester, deze week weer begonnen .. Als ik wil overgaan moet ik 4tekorten oplossen, STRESS xD

 • 11 jaar geleden marlinda

  Wacht maar tot dat je examens hebt ...

 • 11 jaar geleden Einjeru_veer

  Ik zie mezelf er al in terug!

  overigens: Heel leuk geschreven

 • 11 jaar geleden Sparklepop

  Wij hebben elke periode een proefwerkweek, op die manier hebben we altijd maar 1 pw per periode voor elk vak, en elke proefwerkweek hebben we nooit meer dan 7 pw's, het is niet zo stressvol als bij jullie!

  Vandaag was onze derde proefwerkweek, de allerlaatste schoolweek hebben we onze laatste pwww, ik had deze week 7 proefwerken maar ze vielen allemaal mee!

 • 11 jaar geleden pegroos_x

  jaa....klopt helemaal!

  goed geschreven!

 • 11 jaar geleden Aphelita

  hee ik heb 23 april ook een natuurkunde pw :P

  maar ik herken het verhaal helemaal..!

 • 11 jaar geleden Stephanie

  Jeah, dan hou ik toch wel weer van toetsweken (A).

  Je weet wanneer je toetsen zijn en je weet aan het begin van het jaar al in welk blok je welke toetsen krijgt en van welke stof (blokkenrooster en pta online) en SO's? Dat woord ken ik nauwelijks nog. Ik krijg die dingen nooooooit meer. Tegenwoordig is het alleen nog maar practica's en proefwerken. Jeeeeeeeeeeeeeeeej

 • 11 jaar geleden xxFem

  Ik snap hem helemaal xD Zin in de vakantie =]

 • 11 jaar geleden JardinDeLaMode

  K haat natuurkunde...

  K heb vandaag een so gehad en k begreep er egt niets van

 • 11 jaar geleden Shopaddict92

  I so defintely know what you mean.

 • 11 jaar geleden Suusaime

  idd heb deze week en volgende week toetsweek ook leuk 11 toetsen in 6 dagen :S

 • 11 jaar geleden Darlyne

  Natuurkunde valt niet te leren, je moet het snappen.

  En je snapt het door te doen.

  (Nee, ik snap het ook niet, maargoed.)

 • 11 jaar geleden v_ishere

  HAHAHAH KOMT ME ZO BEKEND VOOR!! Leuk geschreven

 • 11 jaar geleden Emmarockt

  Mijn god ! Ik heb volgende week proefwerkWEEK !

 • 11 jaar geleden MissyMii

  OMG je hebt zóó gelijk,, k word er ook egt gek van. Mijn duits docent vond het schijnbaar lollig om ons 2 hele blokken in een dag te laten leren,, en de wikundeleraar vond het ook maar al te grappig om ons eens een onverw8s SO te geven!! Mijn Lol Kan Niet Op!!

 • 11 jaar geleden xxMayoo

  hahaha heel leuk gescheven, ja ik heb maandag wiskunde en die week daarop ook 3 pw's...

 • 11 jaar geleden michelllee

  ik ken het denk alleen maar aan het strand en de zon

 • 11 jaar geleden Thatsnotmyname

  k staa nu -6 gemiddeld dat wOrdt ophalen dus.. ~!!

 • 11 jaar geleden Mars

  wtf? GEEN TOETSEN :o

  waar is die school? IK KOM DR HEEN :d

 • 11 jaar geleden Rowie...

  op mijn school geven ze gelukkig geen proefwerkweken!

 • 11 jaar geleden BananaIcecream

  Herkenbaar!

 • 11 jaar geleden Fashionista_x3

  herkenbaar! ;p

 • 11 jaar geleden Irene

  Herkenbaar!

  Ik heb volgende week 11 toetsen...

 • 11 jaar geleden Ichthues

  Tja, week 17: pww..

  Maar ach, je doet het toch voor iets?

  Ik ben wel blij als ik in de 4e zit, dan zijn de vakken waar ik echt in suck tenminste weg, waaronder na xD

 • 11 jaar geleden j.

  leuk geschreven, herkenbaar

 • 11 jaar geleden blauwesokken

  Yo, vet relaxed de middelbare school.

  Wacht maar tot je een vervolgopleiding doet, uren in de bus/trein zit, acht tussenuren achter elkaar, 7 uur thuis, 6 uur eruit, tentamens (!) etcetera.

  Geniet van de middelbare school, straks zul je het missen. :')

 • 11 jaar geleden Doris

  Ja .

 • 11 jaar geleden xSummer_

  Leuk geschreven & heel herkenbaar!

  XX.

 • 11 jaar geleden Vera

  Haha, grappig geschreven! Alleen bij de eennalaatste alinea begin je met een haakje openen, maar vergeet je hem af te sluiten ;p.

 • 11 jaar geleden X_Laura

  Haha herkenbaar.

  Ik heb 23 april een proefwerk natuurkunde x'D

 • 11 jaar geleden afzakbroekkk

  maar 8 toetsen in proefwerkweek?

  wij dus 11.

 • 11 jaar geleden P.S.

  ben net terug van school, eindelijk de laatste toets van de toetsweek af!! jeej! ik had 8 toetsen plus een luistertoets, nog erger dan jij haha. ik had echt lang geleerd voor mn natuurkunde, maar nog snapte ik er niks van, dus ja..

 • 11 jaar geleden annemiek

  ik vind mn middelbare school niks vergeleken mijn vervolgopleiding, middelbare school vond k wel vrij relaxed, maar de moeilijke vakken had ik ook laten vallen:P

  Mja met een vervolgopleiding is het heel normaal dat je pas om 5/6uur thuis bent (sommige mensen in mn klas nog wel later om de reistijd) ik was een poosje telkens pas om kwart voor 7 thuis:S En dat is dan nog maar MBO pff

 • 11 jaar geleden RiNgGiRl

  Gelukkig (nog) niet zo'n last van....

 • 11 jaar geleden Laura

  Ik begreep nooit waarom mensen zeiden dat de middelbare school zo "relaxed" was. Nu ik op de hogeschool zit weet ik wel beter.. Geniet er nog maar even van!

 • 11 jaar geleden Tinkerbel_010

  Ben ik blij dat alleen nog maar centraal eindexamen heb (:

  *nananananana*

  Vandaag voorlopige cijfers gehad.

  And I'm proud:

  2* 8, 3*7, 1*6 en een goed voor gym (:

 • 11 jaar geleden Puck_

  Hahahah, waarschijnlijk zullen mijn leerlingen dit ook over mij zeggen ..

 • 11 jaar geleden tessa17

  mwaah

  ik heb nou juist zo iets van; kom nog een maandje er tegen aan, dan examens en dan ben ik klaar! *niet zeuren dus* Het is niet altijd even leuk, maar je weet waar je het voor doet toch?!

  Ik vind niet dat ik mag gaan zeuren, want op het HBO wordt het alleen maar meer.

 • 11 jaar geleden nikiliciouss

  ik sta dese periode 5 onvoldoendes; wordt ophalen dus anders blijf ik zowiezo sitte; doe btw havo

 • 11 jaar geleden ShoeAddict91

  ben blij dat ik van al dat gedoe af ben!

 • 11 jaar geleden GirlyyGirl

  zeikkkkerig!!

 • 11 jaar geleden M

  Ik vind het eerlijk niet zo geweldig goed geschreven, beetje zeikerig.

 • 11 jaar geleden VuilNEs

  eigelijk totaal niet herkenbaar, alleen dat leraren altijd alle toetsten in 1 week plannen op een of andere manier :S

 • 11 jaar geleden Judith_X

  ik heb ook dik veel op voorvolgende week :S

  soms wel 3 Pw per dag en dan nog een onverwachte so ofso erbij, majaa..

  en dan moet ik ook nog 3 vakken ophalen

  heb dus nu wel zin in meivakantie en zomervkantie !

 • 11 jaar geleden Anoouukk

  Hou op met zeuren over pw&SO! , morgen is myn laatste dag school ,en dan examens! & dan stellen al die pw opeens niets meer voor!

  4uvk <3!!

 • 11 jaar geleden Kirsten

  No problems at school... Alleen moet ik wiskunde een beetje ophalen, voor de zekerheid :P.

  Wij krijgen sowieso maximaal 4 proefwerken per week in de tweede, maar verder veel huiswerk enzo

 • 11 jaar geleden beautyaholic

  ik zie zó tegen de komende weken op! (behalve dan de meivakantie natuurlijk(A))

 • 11 jaar geleden zandkoe

  heb nergens last van .. alleen een 4x een toetsdag en dat was het

 • 11 jaar geleden XxLove_yOuu

  ik heb t volgende week druk!

  Ik verheug me nu al op de zomervakantie,, maar voor de zomervakantie heb ik 2 weken meivakantiee

  dan kan ik een beetje chillen :P

 • 11 jaar geleden xmelisje

  zit nu op zitten blijven en moet 2 of 3 vijfjes omhoog krijgen om over te gaan.. erg hard werken en een hoop gestress!

 • 11 jaar geleden José

  ik heb het nu ook fcking druk met pw's en so's :S

  maar goed verhaal !

 • 11 jaar geleden josetjuh

  gelukkig heb ik nog maar 2 dagen echt les

  omdat ik lekker in mijn examenjaar zit

  alleen het jammere is dat je strax moet blokken voor je examens

 • 11 jaar geleden HighHeelsLover

  Ik heb sowieso proefwerkweken, 6 per jaar, tussendoor alleen

  so's, en dan bijna alleen van de talen.

  En natuurkunde is een van mijn beste vakken 0=)

 • 11 jaar geleden BEAUTYxQUEEN

  heel herkenbaar! heb dat 3 jaar gehad, maar nu hebben we geen proefwerken meer tussendoor, alleen 6 proefwerkweken verdeeld over het hele jaar. best kut nu kan ik mijn punten niet meer ophalen met so's

 • 11 jaar geleden January

  Ja, ik zit dus op het randje van blijven zitten en ik moet nu dus even 3 vijfjes ophalen en zorgen dat er niks omlaag gaat.. En dat is móeilijk

 • 11 jaar geleden Sabine

  Oh, ik zit zo'n beetje in die fase van De mensen die op zitten blijven staan.. ¬¬

 • 11 jaar geleden Eliisaa

  Nu ben ik depressief

 • 11 jaar geleden _LOLLYPOP

  OMG dit is echt téé erg, mja, we moetten er allemaal door? x

 • 11 jaar geleden NightSound

  Ik heb al twee jaar tentamen weken. Geen proefwerken meer tussendoor. Examenjaren he. *zucht* Over een aantal weken alweer examens..

 • 11 jaar geleden White Aquarel

  Herkenbaar!

  Ik ben echt slecht in Natuurkunde (vaak zit er ook nog /scheikunde bij) Het eerste cijfer dat ik haalde was een 7,4 de 2e een 6,4 de 3e een 5,5. Wat zal de 4e worden?!

  En dan heb je ook nog de Proefwerkweek! Nóg erger..Hááloo!

 • 11 jaar geleden Sharonekuh

  DOET IEMAND HIER BASIS? WANT IK GA NAMELIJK BASIS DOEN.

  WEET IEMAND OF JE DAN VEEL HW KRIJG?

 • 11 jaar geleden anneleen

  Bij ons gaat het helemaal niet zo! (woon in België) Maar me verheugen op die 2 maanden heerlijke vakantie doe ik wel x)

 • 11 jaar geleden Shivers

  ik wou dat ik nu op mijn 14e geen flikker uit hoefde te voeren om 9ens te halen. K zit op t gymnasium,, maar ik moet echt keihard werken voor 7entjes xD

 • 11 jaar geleden Kissing The Moon

  haha leuk geschreven

 • 11 jaar geleden Sharonekuh

  Echt wel herkenbaar.

  Nou zit ik nog maar in groep 8.

  Maar ik heb erg veel moeiten met plannen en anderen dingen.

  volgende week maandag hebben we een kei groot proefwerk!

  Ik heb nu nog maar 3 dagen om te leren, en nee hoor, ik heb nog niet geleerd.

  Gewoon KUT KUT KUT KUT KUT! Huiswerk is gewoon but zooj.

 • 11 jaar geleden _me_

  deze week was het erg relaxt, een beetje te relaxt maar volgende week vliegen we er ook in.....pff

  zo herkebaar!!

 • 11 jaar geleden Wapfje

  Herkenbaar!

  En voeg meteen het woord herkansingen ook maar toe aan de gehate woorden

  En @ FORCED_TO_DIE: toen ik 14 was hoefde ik ook nog geen flikker uit te voeren om negens te halen, over een paar jaar piep je wel anders

 • 11 jaar geleden xJolien

  omg

  dit is zoooooooooooo

  herkenbaar!