Proefwerk overkill

News door Redactie

''Pak jullie agenda maar even, dan staat er een proefwerk op 23 april. Dus schrijf in je agenda! 23 april proefwerk natuurkunde''. Als ik het woord natuurkunde hoor begin ik al te stressen. Dat woord, gekoppeld aan het woord proefwerk is voor mij al helemaal een ramp! Uren kan ik er voor leren, ik kan hele weekenden aan bijlessen besteden maar hoger dan een vijf-je kan er niet van af.

Overigens is het woord proefwerk in het algemeen ook niet zeer geliefd onder 'ons', de leerlingen. De leraren hebben hier niets mee te maken. Al hebben we vijf proefwerken die week, wat zou die zesde er bij dan uitmaken? Je leert toch al! Zij moeten hun cijfers op het juiste moment kunnen inleveren, en dat wij dan onze vrije weekenden kunnen inplannen met leren, blokken, schrijven en kennis opnemen die je na het proefwerk zo weer vergeten bent, dat is niet hun probleem.

Nu ik toch bezig ben met al dit gezeur, kunnen jullie ook nog wel even kennismaken met het zusje van het proefwerk. SO. Een afkorting van de woorden: Schriftelijke Overhoring.  Als je een SO opkrijgt weet je dat je voor de week daarop meteen proefwerk bij dat vak kan schrijven.

Een hectische tijd, zo een paar maanden voor de zomervakantie. De laatste 'periodes' zijn kort. En de druk is hoog. De mensen die op zitten blijven staan moeten zich nu uit de naadjes werken om dit negatieve feit te veranderen in het positieve feit: overgaan. En dat is zwaar. Maar even zwaar is het behouden van je zevens, want verknal je één klein toetsje kan je al beginnen te fluiten naar je mooie cijfer, want die gaat als een razende naar beneden. En als die dan daar, onder die grens ligt van de voldoendes gaat 'ie in een slakkengangetje weer omhoog. Ook al haal je tienen, je cijfer zou niet meer dan twee tiende omhoog gaan.

Gelukkig heb je altijd het prachtige vooruitzicht van de langdurige zomervakantie waar je jezelf kunt inbeelden dat je op een strand ligt met zon, een cocktail in je handen en het geluid van de zee. Maar als je dan je ogen weer open doet zie je die formules, naamvallen en aardrijkskundige feiten weer voor je neus en besef je dat je toch echt nog zo'n drie maanden zou moeten wachten.

Op dit moment zitten wij in de vierde periode die (als ik het goed heb na de aankomende week al zal worden afgesloten. Op dit moment zie ik ook dat ik volgende week vier proefwerken heb, plus nog één die ik nog moet inhalen. Vijf dus, in totaal. Mijn weekend kan dus niet meer stuk! En ik zal ook deze week weer vol stress zitten.

Gelukkig kan ik mij verheugen op de maandag waar ik- na een lange schooldag-naar mijn oh zo geliefde bijles lerares mag. Kan ik gezellig mijn natuurkunde bijspijkeren… I'm looking forward to it!

Door Charlot