De definitie van ‘vriendinnen’ deel 2

News door Redactie

In mijn vorige column vroeg ik mij af wat de definitie van vriendinnen was. En het antwoord kwam sneller dan dat ik had gedacht…
 
Mijn nachtmerrie is uitgekomen, mijn vriend en ik zijn uit elkaar. Gelukkig weten we dat dit het beste voor beiden is. Makkelijk is het niet, maar we doen het omdat we van elkaar houden!
Ik vertel het aan mijn vriendin en die had binnen no time onze twee andere vriendinnen ingelicht. Ze besloten me de volgende dag mee te nemen naar lunchroom Dudok om een bakkie troost te drinken en een groot stuk appeltaart weg te werken. Ik stemde toe.
 
Na huilend in slaap te vallen en huilend wakker te worden, besloot ik niet naar school te gaan. Dat wordt me teveel worden. Mijn moeder komt telkens vragen hoe het met me gaat, en elke keer als ze dat doet barst ik weer in tranen uit. Ik kan er niks aan doen. Ik besluit een warme douche te nemen om een beetje af te koelen. Hoe ironisch ook. Het werkte en ik ging voor mijn kledingkast staan, waar overigens niets meer overzichtelijk van was. Ik trek er een fleurig truitje uit en mijn oh-zo-lekker-zittende-spijkerbroek kan ik ook nog wel een keer aan. Ik poets mijn tanden, die er niet witter van lijken te worden, en plamuur mijn gezicht vol. Wat trouwens niet helpt mijn rode vlekken te verbergen. 
 
Eenmaal in de tram, op weg naar mijn vriendinnen. Het voelt alsof ik uren in de tram zit met mensen die naar me kijken met medelijden. Eindelijk, buitenlucht. Ik probeer mijn tranen binnen te houden. Maar zodra ik dan de Dudok binnenstap en voor de drie geweldigste personen sta, besef ik dat ik gewoon kan huilen. De tranen blijven rollen en ik hoor ze zeggen dat het allemaal O.K. is en dat ik even moet gaan zitten. Rustig begin ik te vertellen wat er aan de hand is. Ze knikken rustig en luisteren naar wat ik te vertellen heb. Ze laten geen tranen maar ik voel dat ze met me mee huilen, en dat betekend al heel veel. Ik bestel een appeltaart en een cappuccino, wetende dat ik die appeltaart niet op ga eten, en uren met die cappuccino ga doen.
 
Het eerste wat mijn vriendin, tevens vriend Raul, zegt is: "Is 'hij niet goed bij z'n hoofd geworden, nu kan ik mijn bruidsmeisjesjurk weggooien!' Gevolgd met een: "En mijn afspraak bij John Frieda moet hij nu betalen!" door Soraya. Hoe kan ik nu niet lachen? Bianca die hoeft niets te zeggen, ze is zo lief dat ik vanzelf moet lachen omdat ze niets fout kan doen of zeggen. Ze herhalen wat stukjes uit Mean Girls, en mijn tranen van verdriet slaan over in tranen van blijdschap. Quotes always work for me!
 
Na nog meer vertellen en alle krenten uit mijn appeltaart te hebben gehaald, nam ik maar een slok van mijn koffie. Die appeltaart krijg ik niet weg. En dan heb je vriendinnen, die luisteren naar alles wat je zegt, geen commentaar geven, en vragen: "Eet je die korst van die appeltaart nog op, of mag ik hem?"
Ik denk dat dát de definitie van vriendinnen is.

door Priscilla v/d Wetering