Het leven van een student

News door Redactie

Elke nacht feesten, zuipen tot je erbij neervalt en ’s morgens een kater uitzitten op school? Aan dit clichébeeld lijkt tegenwoordig geen enkele student te kunnen ontsnappen. Vol trots mogen wij de sticker met daarop “Uitschot van de Maatschappij” op ons voorhoofd dragen wanneer we weer eens de drank- en fastfoodcollectie van de supermarkt komen plunderen. Zijn we de onzichtbare grens overschreden, of worden we stiekem minachtend bekeken door een vies, beschimmeld ‘roze brilletje’?

Oké, toegegeven fastfood smaakt goddelijk, voor een alcoholische versnapering maken we graag tijd en ook op het gebied van feestjes bouwen scoren we bovengemiddeld. Maar geeft dit het recht het denigrerende beeld van een typische student de wereld in te helpen? Lopen alle studenten met een baard van twee weken, komen ze onder vocale begeleiding van Andre Hazes de karaokebar uitrollen en komt de schimmellucht je tegemoet zodra je een stap in de richting van hun huis zet? Dat lijkt me niet…

Laten we dan ook hun kamers, waar ze het al vier jaar lang uit schijnen te houden, eens bestrooien met deze betrouwbare vooroordelen. Natuurlijk liggen er overal lege pizzadozen, hangen er posters van naakte vrouwen op de meest vreemde plekken en ligt de vuile was over de gehele kamer verspreid. Wanneer de student tegen de middag zijn bed uitkruipt, in de gootsteen pist en vervolgens merkt dat de afwas van vorige week aan het schimmelen is, haalt hij een hand door zijn vettige haren en kruipt met hoofdpijn weer terug zijn bed in. Ja, lieve mensen, dit is de toekomst van Nederland.

Maar niet alleen onze leefstijl is bij de beesten af, ook onze talenten en kwaliteiten worden stevig onder handen genomen. “Studenten zijn lamzakken, ze weten niet eens wat werken of studeren is!” hoorde ik laatst op een familiefeestje. Natuurlijk zijn verjaardagen en familiefeestjes bij uitstek de gelegenheden om dit soort orakels te verspreiden. Verander het woord student maar eens in AOW’er of asielzoeker en je snapt wellicht wat ik bedoel. De lijst met vooroordelen wordt wederom genadeloos afgevuurd.

Toch is het fantastisch om zo’n leven te leiden, het leven van een student tenminste. De erbarmelijke omstandigheden der kamers zien te overleven en tegelijkertijd met succes een studie weten te volgen, dat is een hele kluif. De student moet knokken voor zijn bestaan en dit ook nog weten te combineren met het verleidelijke feestgedruis waar hij dagelijks aan blootgesteld wordt. Nog steeds vooroordelen? Nog steeds studenten als uitschot van de samenleving? Yes, and now we’re proud of it!

door Thessa van Gils