Hyves maakt meer kapot dan je lief is

News door Redactie

“Hyves maakt meer kapot dan je lief is,” hoorde ik laatst iemand zeggen. Tot mijn grote spijt moet ik bekennen dat ik me hier volledig bij aansluit. Want wij vrouwen zijn naast powerbabes, zakenbitches en stoere wijven vaak ook jaloerse, ‘checkende’ meisjes.

De grootste vriendenclub van Nederland is een geweldig initiatief, zo dacht ik eerst. Nooit eerder kon je Nora-uit-groep-4 zo snel terugvinden; net als het checken van de huidige bezigheden van je allereerste vakantievriendje (sportvissen? Het NK dammen?!). Daarnaast is het een ideale manier om je sociale leven gemakkelijk te onderhouden: vriendinnen ‘krabbel’ je even om te vragen hoe hun sollicitatiegesprek is gegaan en zelfs verjaardagen mis je nooit meer. Je krijgt namelijk een automatische melding als een van je ‘vrienden’ (expres tussen aanhalingstekens) verjaart. Vervolgens stuur je simpelweg een korte ‘tik’ om diegene te feliciteren. Socializen was nog nooit zo eenvoudig!

Maar inmiddels heb ik geleerd dat elk voordeel z’n nadeel heb. (Of was het andersom?). Ja, ook aan dat geweldige Hyves kleven grote risico’s.

Neem nu mijn vriendin T. Een waar gebeurd verhaal, kan ik je vertellen. Zij kwam er via Hyves achter dat vriendlief al maandenlang vreemdging met een Russische Sletlana. Deze ‘Slet’ krabbelde T’s vriend namelijk regelmatig, in de veronderstelling dat hij geen andere vriendin had. De toon van de berichten ging van oppervlakkig naar vriendschappelijk naar wel erg seksueel getint. Ja, ook ik dacht dat deze dirty talk voorbehouden was aan gefluister en hoogstens sms-verkeer. Maar sommige mensen plaatsen deze pikante praat dus ook online; waar Jan en alleman mee kan lezen.
Na vele telefoongesprekken van T met mij over deze kwestie besloot ze deze dame toch eens aan een vragenvuur te onderwerpen. Via privéberichten (ja, die zijn er ook, maar blijkbaar vielen Sletlana’s berichten niet in die categorie) vroeg T haar op de man af hoe het zat. Sletlana wist nergens van en beschuldigde mijn lieftallige vriendin van jaloezie. Eind van het liedje: T zit weer single op de bank en haar vriend doet het nu officieel op z’n Russisch.

Een ander voorbeeld, nu meegemaakt door ondergetekende. Enkele weken geleden ontving ik een digitaal indecent proposal. Van ene B. (het is ook zo lullig om hier ‘Benito’ neer te zetten). Via Hyves vroeg hij me of ik interesse had om dit, dat, zus en zo met hem te doen (niet geschikt voor alle oren). Ik liet hem via een krabbel op zijn profiel weten niet gediend te zijn van zijn voorstel en me af te vragen wie hij in godsnaam was.
Frappant: mijn krabbel werd binnen twee minuten gedelete. Eerst denkend dat ik zelf wat fout had geklikt, kwam via een privébericht de aap uit de mouw. Ik quote: “ja hallo jij gaat toch niet bericht plaatsen bij mij. Mijn vriendin hoeft niet te weten wat ik jou stuur!”
Aha, zit dat zo. Deze schuinsmarcheerder hanteerde dus een bepaalde digitale code die ik klaarblijkelijk nog niet onder de knie had. Mijn evil side overwoog nog even zijn vriendin op te sporen (via Hyves, dat dan weer wel) om de boel uit de doeken te doen, maar mijn brave kant overwon...

Ook zoiets: ‘werkgevers checken Hyves profiel van sollicitanten’. Niet zelf verzonnen; dit stond letterlijk in de krant. Vriendin A. was not so pleased toen haar (nu niet-)toekomstige baas begon over haar hobby’s en favoriete films. “Wist ik veel dat hij mijn Hyves ging checken?!” riep ze kwaad. Tsja, welke werkgever wil nu een nieuwe werknemer die lid is van de “ik hou van windjes laten”-Hyves en Pocahontas als lievelingsfilm heeft?

Er zijn nog talloze anderen redenen om Hyves een gevaarlijke plek te vinden. Ik noem er een paar in vogelvlucht. Je wil liever niet zien hoe gelukkig je ex is met zijn nieuwe aanwinst (lees: honderdachtenveertig romantische foto’s op het strand van Blanes). Je wil liever niet lezen dat je beste vriendin ‘zaterdag lekker gaat stappuuuhh’ terwijl ze jouw afspraak van zaterdagavond ‘helaas moest cancelen’ omdat ze ‘echt naar haar zieke oma moest’. En je wil ook liever niet lezen dat de jongen waar je gisteravond nog flink mee stond te tongworstelen lid is van de koortslip-Hyve en contact met zevenenzeventig ‘dushi’s’ onderhoudt.

Ik zei het al: Hyves maakt meer kapot dan je lief is. Dus hoedt u voor ernstige misère en sluit uw Hyves profiel af en zet ‘m bij de verboden websites van je firewall. Geloof mij: later zul je er dankbaar voor zijn.

door Monique van Loon