Just laugh about it!

News door Redactie

Ken je dat? Dat je voor altijd en eeuwig maar aandacht blijft besteden aan de minpuntjes zonder ook maar even stil te staan bij de positieve kanten die er ook nog aan verbonden zijn? Ik wel. En ik moet je zeggen dat dit constante gezeur me tot nu toe nog niks positiefs heeft opgeleverd. Ik vroeg me af hoe het nou zou zijn om ergens de nadruk op te leggen wat wél wordt gewaardeerd. En waar we wél allemaal blij mee zijn! Dat mag ook weleens een keertje in de spotlights staan vind ik dan. Want zoals ze zeggen ‘na regen komt zonneschijn’. En ik heb naar mijn idee alleen nog maar stilgestaan bij de Nederlandse regenbuitjes. Het is nu aan de zonneschijn om te schijnen. En dat doet -ie tegenwoordig gelukkig ook zeer regelmatig.

Wat maakt een persoon nou echt gelukkig? Het zit hem al in de kleinigheidjes waar wij als persoon gelukkig van kunnen worden. Al gaat het om die exclusieve sneakers waar je al maanden op wacht, een goed cijfer die je terugkrijgt na al het gezwoeg op school, een bescheiden complimentje, een beetje waardering voor wat je doet, het beoefenen van je favoriete sport, het zien van je liefje, het tijd spenden met je vrienden. Er valt genoeg op te noemen waar je blij van wordt en dat verschilt dan ook per persoon. De ene is zijn maandelijkse dipje vergeten na het strooien van geld tijdens een dagje Amsterdam. En bij de ander gaat het puur om de aandacht die gegeven moet worden.

Naar mijn idee is humor ‘the best seller’. Hoe raar het ook klinkt, maar humor maakt mij gelukkig. En dan weet ik ook wel dat liefde je ook gelukkig maakt, maar voor mij geen liefde zonder dat er een grapje aan verbonden is. En dan zeg ik niet dat je in mijn bijzijn altijd je moppenhandboek op zak moet hebben om pluspunten te scoren, maar dat begreep je er ook wel uit hoop ik? Hoe diep je ook in de shit zit, op het moment dat je in je lachkick belandt maakt het allemaal niet meer uit. Je voelt je op dat moment blij en je hebt de grootste lol. Wat ná die lachbui zal plaatsvinden is dan nog helemaal niet van belang. Je vergeet je zorgen gewoon eventjes en dat valt niet te ontkennen. Of het nou om een grapje gaat dat wordt gemaakt, of de plezier dat je ergens in hebt, het maakt allemaal niet uit.

Humor is niet voor niets de eeuwenlange tactiek om iemand mee op te vrolijken, mensen voor zich te winnen, gewaardeerd te worden of om simpelweg gewoon zélf een leuke tijd te hebben. Want zeg nou zelf, wie zit er nou op iemand te wachten die geen woord te melden heeft en nergens de grap van inziet? Niemand lijkt mij. Het is dé ultieme ijsbreker tijdens een date, sollicitatiegesprek of eerste gesprekje die je aanknoopt met een wildvreemde. Wat er uit voortkomt is een lach en dat is geloof ik de enige inspanning ter wereld waar je geen moeite voor hoeft te doen. Het regelt zichzelf. En met wat kunnen we nou in hemelsnaam nog meer zó lui zijn als met ‘de lach’. Niks anders toch? Je hoeft er niks voor te doen en het levert 9 van de 10 keer een goed resultaat op; een goede (eerste) indruk! Wat willen we nog meer?

Daarnaast heeft ook iedereen een eigen gevoel voor humor. En dát maakt je eigenzinnig, bijzonder, anders dan alle anderen. Ik zit totaal niet op iemand te wachten die de grapjes van Najib Amhali na-papegaait om leuk over te komen. Geloof me, ik ken ze allemaal. Dus erg origineel ben je niet als je het ooit van plan was.

Maar dat terzijde. Humor is simpelweg in één woord geweldig! Waarom zouden we alles zo serieus nemen? Als we daartoe werden verplicht was niks meer leuk. Dan was alles maar saai. Ik stem voor 1 april, omdat het dan officieel mag, ik stem voor de komedies die dagelijks op tv te zien zijn, voor de cabarets die de humor ervan inzien dat de wereld vergaat, voor de pranks die we uithalen bij mensen, voor het plezier die we hebben in wat we doen. Ik stem voor alles wat een big smile op je face veroorzaakt. Het leven is één grote grap en jij bent de verteller ervan.

Door Kb