News

Relativeren

Als chicklitschrijfster krijg ik vaak de vraag hoe het is om recensies te ontvangen. Zoals iedereen wel weet kan een recensie negatief of positief zijn. Bij positieve recensies fleur ik helemaal op. Het is ontzettend gaaf om te lezen dat lezers genieten van mijn boek, het boek waar ik zo ontzettend mijn best op heb gedaan. Het geeft je nog meer energie om door te gaan, want een boek schrijven kost enorm veel energie. Dat is dan ook de reden dat ik als ik zelf een boek lees, het boek altijd uitlees. Ik heb veel respect voor schrijvers omdat ik weet hoeveel tijd, energie en doorzettingsvermogen het kost om een boek te schrijven.

Maar… die energie en tijd is het dan ook meer dan waard. Hieronder een greep uit de vele positieve reacties. Iemand die mij een berichtje stuurt dat ze mijn boeken leuker vindt dan die van Jill Mansell, omdat mijn boeken zo vlot lezen dat je ze niet weglegt maar in één keer uitleest. Iemand die mij laat weten dat ze voor mijn derde boek Match?!, dat in november dit jaar uitkomt, al een plekje in haar boekenkast heeft gereserveerd. Een reactie waarin staat dat mijn boek eigentijds geschreven is en dat het thuishoort in het rijtje voor echte chicklitfans. Al die reacties zijn gewoon super!

Maar net zoals het leven niet altijd over rozen gaat, gaat dit ook zo met recensies. Natuurlijk ontvang ik ook minder positieve recensies. Laatst was er een recensent die het boek niet uitlas. Tja, wat moet je daarmee als auteur? Niet serieus nemen is de beste optie, want iemand die het boek niet uitleest kan er naar mijn mening ook geen goede mening over vormen. Soms kun je echter wel wat met minder positieve recensies, daar kun je van leren en je kunt het zien als feedback. Ik lees de recensies altijd nauwkeurig en kijk waar punten van waarheid inzitten. Deze noteer ik en in mijn volgende boeken houd ik daar rekening mee. In dat opzicht is een recensie nooit negatief, het is gratis feedback en daar ben ik erg blij mee.

Soms is een recensie helemaal niet geloofwaardig, omdat er spelfouten, taalfouten en andere fouten in voorkomen. In dat geval moet ik erom lachen en hecht ik ook totaal geen waarde aan zo’n recensie. Laatst was er een recensent die zich niet kon relativeren met de personages in mijn roman. Ze bedoelt natuurlijk relateren of identificeren. Wat ik daarmee doe? Ik volg de tip van deze recensent op: ik relativeer!

Door Rianne Verwoert

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved