Smile!

News door Redactie

Lachen is leuk, lachen is gezond, lachen is belangrijk. Als je vaak lacht leef je langer, jongens vinden je mooier als je een vette smile op je gezicht hebt, conclusie: altijd blijven lachen. Het lijkt zo makkelijk: aan alle dingen zit toch een positieve kant? Na regen komt toch altijd zonneschijn? Aan het begin van een periode kun je hier je motto van maken, ermee uit bed, naar school, naar pianoles, naar huis en weer naar bed gaan en als je je een keer niet zo super voelt, vertrouw je op die paar woorden: altijd blijven lachen.

Maar wat nou, als je een keer echt in een dip zit? Er gebeuren nare dingen om je heen, je hebt het gevoel dat je de enige bent op de wereld en je hebt erg veel medelijden met jezelf. Niets is moeilijker om dan nog met een big smile rond te lopen en te doen alsof er niks aan de hand is. Iedereen ziet je als het meest positieve meisje van de school, iedereen vraagt je om hulp en advies over van alles en nog wat: liefdesverdriet, ruzie met leraren, ga zo maar door. De vraag ‘hoe is het?’ wordt standaard beantwoord met ‘goed’ en om de aandacht van je af te schuiven plak je er snel erachteraan: ‘en met jou?’ En als die ander je dan ook nog een – naar jouw mening - iets te vrolijk verhaal vertelt en diegene je dwingt een leuk en enthousiast antwoord te geven, wil je het liefst een tunnel graven, erin kruipen en er pas weer uitkomen als je depressieve bui gezakt is. Waar is Miss Positive nu gebleven?

De enige manier om je dip te verbergen tegenover anderen lijkt de plak-glimlach. Je weet wel wat ik bedoel: je mondhoeken krullen naar boven en je doet je best blij te kijken, maar je ogen lachen niet mee en het geheel ziet er nogal nep uit. Kijk eens goed om je heen, en confronteer jezelf met het feit dat de plakglimlachjes vaak voorbij komen. Je vraagt je af wat er schuilgaat onder die nep-smile, een masker waarvan de kleur net iets verschilt met de echte huidskleur. Je kan hem zien zitten, als verkeerd aangebrachte gezichtspoeder die als een laagje op je vel blijft liggen.

Herken je het? Vreselijk toch? Maar als je denkt dat je niks kan doen tegen die plak-lach, heb je het mis. Er is een tegengif: even lekker uithuilen bij degene van wie je echt houdt. En schaam je niet, gooi gewoon lekker alles eruit. Of wil je soms elke dag rondlopen met de plak-smile?

Je wilt dat iedereen je aardig vindt. En het liefst ook mooi en lief. En natuurlijk vrolijk! Want als je lacht ben je een stuk toegankelijker voor anderen: zeg nou zelf, word jij dan niet blij van een lach op het gezicht van iemand anders? Een mager glimlachje is genoeg om je veel en veel beter te voelen. En dit werkt natuurlijk ook andersom: lach, en je omgeving voelt zich goed. Daar word jij weer blij van en de cirkel is rond. Lach, en de wereld lacht terug.

door Eline