Backpacken in stijl: mission impossible?

News door Redactie

Met slechts een rugzak vol spullen de wijde wereld ontdekken. Het sprak mij nooit zo erg aan. Ik bedoel, als ik tien dagen op vakantie ga, knijp ik ‘m meestal al op Schiphol. Bang dat mijn koffer het maximum gewicht van twintig kilo overschrijdt. Toch kreeg ik zo’n twee jaar geleden opeens reiskriebels...

Ik was klaar met mijn studie en werkte fulltime bij een reclamebureau. Opeens was de gedachte om er een paar maanden tussenuit te knijpen heel aantrekkelijk. Leven van dag tot dag zonder ‘verplichtingen’. Het bleef niet alleen bij fantaseren want al snel boekte ik samen met één van mijn beste vriendinnen een ticket. Het was officieel: wij zouden ruim drie maanden gaan backpacken. Maar wel in stijl natuurlijk, daar waren we het allebei direct over eens. Voor ons geen Teva’s, afritsbroeken en bergschoenen. Nee wij zouden fashionable onze entree maken in Azië en Australië.

Backpacken in stijl: mission impossible?

Dat fashion en backpacken voor veel mensen net zo tegenstrijdig is als een Big Mac-menu met een cola light, merkte ik al snel toen ik mijn plannen aan familie, vrienden en collega’s vertelde. “Jij backpacken?!” Deze vraag eindigde meestal in een cynisch lachje. Natuurlijk snapte ik de reacties ergens wel. Want laat ik eerlijk zijn, ik associeerde backpacken voorheen stiekem ook altijd met pluizige dreads, vieze voeten en muffige kleding. Toch kreeg ik steeds meer de drang om te bewijzen dat ook ik – fashionista eerste klas – best kon backpacken. Ja, ik zou ze wel even ‘een poepie laten ruiken’.

Backpacken in stijl: mission impossible?

En dat heb ik ook zeker gedaan. Slapen in tentjes, dorms en schmützig hutjes: check! Reizen per tuktuk, riksja, slaaptrein en nachtbus: I’ve done it! En het ging me ook nog eens allemaal makkelijk af. Maar… één ding moet ik toegeven, van backpacken in stijl is weinig terecht gekomen. Kijk, we lakten onze teennagels zo nu en dan best in een leuk kleurtje en ook de make-up is niet onaangeroerd gebleven. We hebben zelfs een paar keer de inhoud van onze backpack ergens achtergelaten om nieuwe kleding te kopen. Maar fashionable? Nee, zo kun je de doeken die ik in m’n haar droeg (omdat het zo lekker makkelijk was) en de Thaise strapless jurkjes toch niet echt noemen.

Had iedereen dan toch gelijk en is backpacken in stijl inderdaad mission impossible? Ik weet het niet. Mij is het in ieder geval niet gelukt. En hoewel ik spontaan begin te blozen als ik sommige foto’s zie (OMG, een jurkje met Thaise olifantjes?!), maakt het me eigenlijk ook helemaal niet uit. Backpacken – in welk vorm dan ook – is super!

Door Malou Godet