Leven met glitters

News door Redactie

Niets is zo irritant als op zoek zijn naar een specifiek kledingstuk en dat helemaal nergens kunnen vinden. Herkenbaar? Zo zocht ik al tijden naar een vestje. Het is namelijk KOUD in Nederland en mijn garderobe is daar helemaal niet op voorbereid. Uren bracht ik door met zoeken op internet en ging ik stad en land af, maar alle vestjes die ik tegenkwam waren of te grof, of te wijd zittend, of van een goedkoop stofje, of te lang, of te kort, of de verkeerde kleur, of niet in mijn maat, of te duur. Aan alles mankeerde wel wat, om stapelgek van te worden.

Op een gegeven moment belandde ik dan ook op dat punt waarop ik zoiets had van ‘alles wat ik nu nog tegenkom en warm is, is goed.’ Ik bedoel, je moet toch wat. Dus schrapte ik alle andere eisen van mijn lijst en hield ik de meest belangrijke alleen nog over. Op dat moment kwam ik Het Vestje tegen, waarin al mijn eisen terug kwamen. Perfectie in de vorm van een donkerblauwe stof met lichte glitters, knoopjes en twee mouwen. Alles erop en eraan en voor maar €24,95.

Stel nu echter dat ik hier helemaal niet tegenaan gelopen zou zijn. Dat mijn oog in plaats daarvan op een hobbezakkerig, groenbruin soepvest zou zijn gevallen. Dat ik zou constateren dat ‘ie ‘in ieder geval wel warm is’ en ‘m dus zou aanschaffen. Het zou letterlijk het begin van het einde van mijn garderobe zijn geweest. Als ik zo altijd te werk zou gaan, zou ik belanden met een lelijk, samengeraapt zooitje kleding waar ik eigenlijk helemaal niet gelukkig mee ben. In mijn hoofd weet ik precies wat ik wil, maar in de werkelijkheid zit ik daar mijlenver vandaan. En waarom? Omdat ik op gaf.

Toen ik later – heel blij met mijn nieuwe aankoop – thuis zat vroeg ik me opeens af of je deze lijn niet kan doortrekken naar het leven zelf. Wanneer je weet wat je wil met je leven, kan het zijn dat er zich geen enkele mogelijkheid aandient waarmee je al je plannen en wensen kan realiseren. Dat kan zo frustrerend zijn, of je zo moedeloos maken dat je bereid bent op te geven. Dat je niet langer gelooft in je dromen en je dus maar tevreden stelt met de veel minder aantrekkelijke versie daarvan. Dat je jezelf traag door de dagen heen moet slepen, omdat je niet echt gelukkig bent met wat je doet en waar je staat.

Natuurlijk, ik weet ook wel dat het leven niet perfect is of kan zijn, maar je kan die perfectie wel nastreven. Je kan niet alles krijgen wat je wil, maar wel heel veel. Het is nergens voor nodig om je dromen te laten vernietigen en om ze af te doen als onrealiseerbaar. Misschien is het nog niet de juiste tijd om ermee aan de slag te gaan, maar dat juiste moment komt wel een keer. Blijf dicht bij jezelf en laat je niet afleiden door lelijke vesten en andere zaken.

Door Anne