Moeders: lief, maar lastig

News door Redactie

Moeders. Als ik met vriendinnen ben, komen ze vaak ter sprake. Vroeger ging het over wat je wel of niet mocht: 'Mag jij nog na acht uur buiten spelen?' Ja dat waren echt onze levensvragen. Op de middelbare school verandert dat. Je mag meer en je kan eventueel dingen stiekem doen onder schooltijd. Maar in die periode voel je je soms niet meer begrepen door die lieve moeder die vroeger met thee en koekjes op je zat te wachten.

moederdagcolumn

Tijdens je ongesteldheid begrijpt ze je niet, maar wordt ze boos op je, omdat loopt te mokken en alleen maar zoete dingen uit de kast plukt. Jongens? Nou je moet maar uitkijken voor die mooiboy, want voor je het weet breekt hij je hart. Dan wil je hem natuurlijk juist! En als je dan eenmaal je eerste echte relatie hebt, ben je zo overtuigd dat hij de ware is dat je echt niet weer van moeders wil horen dat er nog zoveel andere jongens zijn. En dan dat gezeur over je kamer schoonmaken en je huiswerk. Hallo, denkt ze dat ik daar tijd voor heb? Ik ben veel te druk met pingen, msn'en, Girlscene'n en met vriendinnen afspreken. En natuurlijk geeft ze je weleens een extra shirtje of een mooie merkbroek, maar jeetje, mag dat kleedgeld niet wat omhoog? Van dit bedrag kun je net een jurkje kopen!

moederdagcolumn

Al deze discussies lijken eeuwig te duren en je denkt regelmatig: 'Als ik later zelf kinderen hebben, doe ik het he-le-maal anders'. Nou mooi niet. Alle vriendinnen die riepen dat hun moeder tuttig was, te streng of juist te jong wilde doen, hebben nu een innige band met hun moeder en beginnen kopieën van ze te worden. Waarom? Omdat ze beseffen dat je moeder echt het beste met je voor heeft. En dat ze er ook zomaar ineens niet meer kan zijn door enge ziektes als borstkanker. En dat ze ook ooit in jouw schoenen heeft gestaan toen ze op kamers ging of op zichzelf ging wonen. Je moeder is een moeder, maar ook een vriendin.

moederdagcolumn

Een echte vriendin, want zij durft als enige te vertellen dat die spijkerbroek helemaal niet zo mooi zit als jij dacht. En ook de enige vriendin die het echt helemaal niet erg vindt als je 's nachts verdrietig belt, omdat die jongen (waar ze je nog zo voor had gewaarschuwd) echt een klootzak blijkt te zijn. Ze leert je koken, met geld omgaan (vandaar dat lage bedrag aan kleedgeld), voor jezelf opkomen en het allerbelangrijkste: ze is altijd lief voor je. Ze vertelt je hoe slank je wel niet bent of hoe knap ze het wel niet vindt dat jij zo hard werkt of veel doet voor je opleiding. Vertel je moeder ook eens dat je weet dat je soms een onuitstaanbaar secreet bent, maar dat je juist tegen haar zo doet omdat je vriendinnen het nooit zouden pikken. En dat je van haar houdt. Dat is het mooiste (moederdag)cadeau wat een moeder kan krijgen en het kost je niets.

moederdagcolumn

Ben jij altijd lief tegen je moeder of ben je stiekem ook weleens een secreet?

Bron foto's: Weheartit & Tumblr

Door Esmée