Column: irritaties in het ov

News door Redactie

Zoals ik ooit beloofd heb, ga ik mijn ov-waarnemingen op papier zetten. Maar waar te beginnen? Dat is niet zo moeilijk. Het gedrag van mensen in het algemeen uit zich namelijk perfect in het openbaar vervoer. Op enkele lieverds na, zit de wereld namelijk vol met krengen, arrogante bejaarden en lompe kerels en als ze niet tot één van die categorieën behoren, dan kunnen ze zich onder de categorie 'zeldzaam' scharen.

columnov

Hoe ik daarbij kom? Let eens op wanneer je op een bus staat te wachten. Je staat er als eerste en je bent al een kwartier aan het balen dat je zo lang moet wachten. Langzaam komen er meer mensen bij. Waaronder twee bejaarden, vijf scholieren en wat mannen tussen de dertig en vijftig. Wie dringen zich als eerste richting deur? Nee, natuurlijk niet de luidruchtige scholieren! Het zijn die kerels. Lomp als ze zijn beuken ze zich een weg, waarbij ik als klein, onschuldig meisje schouders en tassen tegen mijn hoofd krijg en in het ergste geval verdwijnt mijn neus in een oksel met een vreselijke odeur. De galantheid is nou eenmaal ver te zoeken anno 2011. Geen lompe kerels in de buurt? De tweede die staan te dringen zijn de bejaarden. De bloemkolen -de naam die ik ze geef door het haar van de gemiddelde bejaarde vrouw- die alle tijd van de wereld hebben, maar precies in de spits moeten reizen. Je eerste gedachte is: 'Ach, die mensen zijn vast bang dat ze anders niet kunnen zitten'. Maar wanneer ze met hun strippenkaart aan komen kakken, hun ov-chipkaart zo lang voor het apparaat houden dat ze al vier keer in- en uitgecheckt zijn, of hun ov-chipkaart in het gele stempelapparaat van de tram willen duwen, is bij mij de maat toch echt vol. Die ouderen van tegenwoordig!

columnov

Vrouwen. Ooo wat zijn we gemeen tegen elkaar. Loop eens een treincoupe binnen op hakken of blote benen. De dames zullen je van top tot teen keuren en schamen zich daar echt niet voor. Vooral wanneer ze er zelf he-le-maal niet fashionable uitzien, kun je hun minachting bijna horen. Roddelende vrouwen. Nog zoiets, bij roddelen is het de bedoeling dat niemand het hoort. En ik kan je vertellen dat het nogal opvalt wanneer dit scenario zich voltrekt: Meisje één kijkt je wat vreemd aan. Je gaat wat ongemakkelijk zitten. Gesmoes waarbij ik met mijn kleine, maar perfect werkende oren soms zelfs wat woorden hoor. Tweede meisje kijkt op en smoest terug. Dit zijn de amateuristische roddelaarsters, waarvan ik langzaam begin te koken van binnen.

columnov

Kunnen mensen trouwens nog lezen tegenwoordig? Begrijpend lezen. Weet men überhaupt nog wat het woord 'stilte' betekent? Het staat zelfs in twee talen op het raam in de desbetreffende coupe. Maar nee hoor, er wordt gewoon keiharde muziek geluisterd, liefdesproblemen van de zus van de nicht van vriendinnen worden telefonisch besproken en soms hebben mensen zelfs het lef om gewoon met elkaar te gaan praten en te gieren van de lach. Gezellig, maar niet als ik voor mijn laatste tentamen probeer te leren of een deadline probeer te halen. Ik schroom dan ook niet om op een heel lieflijke, maar dwingende manier te verzoeken de klep te sluiten. Dus let op, witblond meisje in de coupe = mond dicht en iPod zacht.

columnov

Als laatste vraag ik mij toch iedere keer weer af, wat mensen bezielt die uit de tram/bus/trein stappen en voor de uitgang stil gaan staan? Gaan ze dan kijken waar ze eigenlijk uitgestapt zijn? Vragen ze zich af wat ze vanavond gaan eten? Of doen ze het echt om dat haastende modepoppetje achter zich te irriteren. Ik denk het laatste.

Zo, ik heb alles van me afgeschreven en kan weer vrolijk door, hebben jullie nog wat ov-ergenissen van je af te schrijven?

Bron foto's: Weheartit.com

Door Esmée