Column: social media stress

News door Redactie

Laatst zag ik een artikel langskomen op het internet over dat jongeren stress ondervinden door het bestaan van sociale media en ik moet eerlijk toegeven dit is ook bij mij het geval.

Meestal wordt stress veroorzaakt door: school, slaapgebrek of werk, maar uit onderzoek is gebleken dat ook de sociale media hieraan meewerkt. Als ik denk aan Facebook of Twitter denk ik niet meteen aan stress, maar toen ik er nog eens goed over na ging denken klopt dit eigenlijk wel.

social media stress

Ik moet 24/7 bereikbaar zijn. Als het dan niet op mijn smartphone is, dan is het wel op mijn laptop. Als ik onbereikbaar ben, word ik helemaal gek en dan stress ik hem dus heel erg hard. Ook om de zoveel minuten moet ik al mijn sociale media checken op nieuwe berichten, terwijl dit helemaal niet nodig is. In de meeste gevallen gaat het helemaal nergens over in de sociale media. Twitter bijvoorbeeld is vaak totaal nutteloos. Iedereen tweet onbelangrijke informatie zoals ‘Ik heb het koud’ of ‘Ik ga vanavond pasta eten’.

Totaal nutteloos dus, maar zelf doe ik er net zo enthousiast aan mee. Waarschijnlijk willen we niet buitengesloten worden, want zodra we niet meer reageren, word je er ook niet meer bij betrokken. Ik denk dat we dit probleem tegenwoordig allemaal ondervinden. Je kunt gewoon niet meer om de sociale media heen. Als je geen Facebook-account hebt, dan ‘hoor’ je er gewoon niet bij.

social media stress

Zoals laatst ging ik met mijn vriendengroep uit in Utrecht. Ik was nog nooit uit geweest in Utrecht, dus ik was super excited. We gingen naar een club voor 18+ alhoewel ik nog maar zeventien was, kwam ik er met gemak binnen. Het was er hartstikke gezellig en na een tijdje gedanst te hebben, liep ik richting de bar om een drankje te bestellen. Rechts van mij stond een hele knappe jongen. Ik gaf hem een verlegen glimlach en hij glimlachte terug! We raakten aan de praat en zijn die avond niet meer van elkaars zijde geweken.

Uiteindelijk wilden mijn vrienden weer weggaan. Ik vroeg of ik hem op Facebook kon toevoegen, waarop hij antwoordde: ‘Uhm ik heb eigenlijk geen Facebook.’ Ik was echt met stomheid geslagen. Gelukkig had hij wel gewoon een mobiele nummer, maar ik kon nog steeds niet geloven dat hij geen Facebook had. Hij vertelde me dat hij Facebook maar onzin vindt en daar heeft hij ook wel een punt, maar toch is het redelijk handig om gegevens uit te wisselen en meer over iemand te weten te komen.

social media stress

Of je nu wel of niet gebruik maakt van de sociale media, we kunnen er niet meer omheen dat dit een groot deel van ons leven uitmaakt. Dus zolang ik geen uitslag van de stress krijg, neem ik mijn smartphone overal mee naartoe!

Bron beeld: weheartit

Door Angela