Column: Het gaat om wat ik wil

News door Redactie

Gras is groen. De lucht is blauw. Konijnen zijn knaagdieren. Drie hele logische feiten, toch? Dingen die de waarheid zijn en waar niemand om heen kan draaien, omdat ze nu eenmaal zo zijn. Dit weet iedereen en zo niet - nou ja, laat ik daar maar niet over beginnen. Soms he, soms zou ik, Joanna, wensen dat ikzelf een onomkeerbaar feit was...

... dat er een persoonlijke gebruiksaanwijzing was afgeleverd op mijn dag van geboorte. Iets zodat ik mezelf zou snappen, want ik zit met een groot dilemma – een ontzettend groot dilemma: Ik weet niet wat ik moet doen.

Klinkt heel makkelijk en logisch, maar dat is het niet. Niets is logisch aan mij. Ik ben frustrerend. Het feit wat ik vooral heel frustrerend vind is dat ik frustrerend ben voor mezelf – snappen jullie het nog? Kijk, ik een typische aanhanger van dromen achter najagen. The wind takes you where you want to be en nog veel meer veelbelovende uitspraken. Een deel van mijn dromen ben ik hardnekkig aan het najagen en dat wilt ook al wel aardig lukken. Maar deze droom… Die ligt ver buiten de grenzen van ons kikkerlandje.

amerika

Amerika
Een typische cliché – the big American Dream, wie heeft er niet van gehoord? Mocht het voor jou niet opgaan: ik ben dus aanhanger van dit dikke cliché.

Mijn eerste hekelpunt is dat ik een moeder heb die panisch wordt bij de woorden vliegtuig, ver weg en lange tijd. Het zou mijn keuze niet moeten beïnvloeden, maar toch telt het onbewust mee. Het voelt lang niet zo goed zonder haar goedkeuring. Ik ben me al weken aan het voorbereiden en heb ’t mijn stiefvader al wel vertelt, maar mijn moeder… Ik weet het niet. Ik heb per slot van rekening negen maanden in haar buik gezeten en iets zegt me dat ze toen zo gehecht aan me is geraakt dat ze me het liefst bij zich houdt.

Het tweede punt: Kosten. Het is niet zo maar wat. Ik ben dan van plan om voor zo’n drie maanden naar Amerika te gaan. Eerst negen weken werken in een summer camp en vervolgens nog een paar weken rond trekken. Natuurlijk verdien ik op zo’n summer camp ook nog wel het een en ander, maar om mezelf toch iets van een gerust gevoel te geven wil ik toch ook wel heel wat geld meenemen. Dat betekend sparen en daar ben ik niet altijd even goed in. Als ik het doe, wil ik het goed doen en boek ik het wel via een bemiddelingsbureau. Dat betekent ook een heleboel centjes…

Next one: vlucht hier, Visum daar. Je moet zoveel regelen! Ik zie nu door de bomen het bos al niet meer.

Als laatste: bagage. Hoe overleef ik drie maanden Amerika zonder schandalig over het gewichtslimiet van de vliegmaatschappij te gaan, waar weer een financieel plaatje bij komt kijken? Ik kan beter vanaf dag één al aan pakketpost beginnen, ik zie geen andere optie.

summer camp

Tot zover de bezwaren. Bezwaren die niet opwegen tegen de leuke dingen die je er kunt beleven. In gedachte zie ik mezelf al een schandalige acht uur vliegen, door de tijd heen en een gigantische jetlag oplopen. Ik zie mezelf uitstappen: de Amerikaanse zon tegemoet met een dikke Rayban op. Vervolgens naar een leuk summer camp waar ik kinderen iets over Nederland kan vertellen, maar waar ik bovenal heerlijk mee mag doen aan toneelstukjes, wandeltochten en spooktochten. Om vervolgens reacties te krijgen als: “Oh my – oh my  that is so awesome, coolish, American great!” Stel je er een paar blauwe ogen bij voor met blond haar en ik heb het stereotype Amerikaanse tiener voor mijn neus staan. Het is toch te gek om zoiets mee te maken? Om ongegeneerd overdreven te doen?

Goed, ik ben vooral bezig geweest om alles te vergelijken, maar wat als ik mijn hart volg? Wat voel ik diep van binnen? Mijn binnenste zegt dat ik het gewoon moet doen. Mensen geven me redenen om het wel of niet te doen, maar wat wil ikzelf nou eigenlijk? Als ik al deze feiten en vooroordelen achterwege laat, zegt mijn hart dat het de juiste keuze is. Soms moet je dingen doen die je zo fantastisch lijken, maar tegelijkertijd ook doodeng. Soms moet je door een donkere tunnel waarvan je niet weet waar de uitgang is.

dromen

Soms moet je het gewoon doen. Je kunt er alleen maar wijzer van worden. Zo bouw je herinneringen en ervaringen op en die neemt niemand je meer af.

Door: Joanne