Perfectie bestaat alleen in boeken

News door Redactie

Lezen. Het zal jullie niet geheel ontgaan zijn dat ik een lees- en schrijfverslaving heb. Daar waar anderen kiezen voor alcohol, drugs of een flinke teug nicotine, verkies ik het gezelschap van letters. Geen enkele verslaving valt goed te keuren, want mijn moeder probeert me meermaals uit mijn donkere hol te lokken terwijl ik geobsedeerd een boek aan het lezen ben.

Als het écht een heel goed boek is (dat is me onder andere overkomen bij Heartbeat, Drift en bij de Hongerspelen) dan kan ik mezelf dagenlang afzonderen - dan lees ik dagenlang zonder slaap, eten of sociale interacties. Nou ja, dat laatste is niet helemaal waar… Ik heb natuurlijk mijn fictieve sociale interacties nog. De gesprekken tussen de personen in het boek. En nou ja, een What'sapp'je van mijn beste vriendinnen wil ik zo af en toe nog wel beantwoorden… Nu ik zo nadenk, die hoofdpersonen slapen en eten ook fictief. In feite voldoe ik dan wel aan al mijn basisbehoeften - soort van, dan.

boek

Ik lees veel, dat merk je wel. Een leesverslaving heeft buiten andere soorten van verslaving echt een hele hoop voordelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat de hersenen van die-hard lezers beter functioneren dan die van anderen! Dat is wel iets om over na te denken… Daarnaast pik je ook een hele hoop kennis op. Want als een moordzaak in het echte leven onopgelost blijkt, dan durf ik wel in de richting van Damon Salvatore te wijzen. Wie anders heeft het gedaan? Edward Cullen misschien? Jasper Hale? Genoeg opties…

Maar dat moet je natuurlijk wel een béétje met een knipoog opvatten, ik ben per slot van rekening niet helemaal doorgedraaid. Nee, ik durf met zekerheid te zeggen dat ik nog niet zó maf ben dat ik fictie, non-fictie en het echte leven door elkaar haal. Maar wist je dat er zelfs complete community's bestaan waarin mensen hun leed delen over het feit dat sommige karakters uit boeken fictief blijken? Google maar eens: I wish that Edward Cullen wasn't a fictional character. Je krijgt genoeg hits, geloof me. Zoals sommige misschien wel weten bestaat Forks, waar the Twilight-Saga zich afspeelt, écht. Sinds het verschijnen van de boeken is het van een saai stadje veranderd in een toeristentrekpleister. Bizar, hé?

boek

Natuurlijk, ik droom ook vaak genoeg van mijn eigen Peeta Mellark. Maar de realiteit blijft de realiteit. Ik heb nog steeds geen sexy bakkerszoon met perfecte blonde lokken gevonden. Daarom ben ik maar al te blij met die verfilmingen, Josh Hutcherson voldoet op het witte doek wel aan die behoefte. Helaas is Joshieboy natuurlijk buiten handbereik.

Mijn ogen konden de persberichten niet geloven - ik werd helemaal happy toen in hoorde dat Inwijding wordt verfilmd. Inwijding is een van mijn favoriete boeken van afgelopen jaar. Insiders wisten al te vertellen dat Shailene Woodley is benaderd voor de rol van hoofdrolspeelster Tris. Dat is goed nieuws, ik vind Shailene een erg goede actrice. Maar wat nog belangrijker is - nou ja, eigenlijk niet - wie gaat Four oftewel Tobias spelen? In het boek komt hij kort door de bocht, over als pure eyecandy. Vol verwachting klopt mijn hart - en met mij vast nog wel een hoop andere harten…

Maar weet je wat het is? Eigenlijk ben ik wel blij dat ze fictief zijn. Eigenlijk ben ik er hartstikke blij mee. Want zoveel perfectie? Wordt ik daar zelf niet hartstikke onzeker van? En stel, je komt mister perfect a.k.a Adam - lezers van Vrees Me weten wat ik bedoel - tegen en hij valt voor je? Dat is natuurlijk geweldig nieuws, maar de rest van de vrouwelijke bevolking is ook niet blind hoor… Ik ben niet het typetje dat kwijlende blikken van andere vrouwen geheel koud laat. Nee, in dat geval, heb ik liever die jongen die al twee jaar lang van een afstandje toekijkt, omdat hij te verlegen is om me aan te spreken. Dan heb ik veel liever hem met al zijn imperfecties. Dat past ook veel beter bij mij, ik ben per slot van rekening ook niet perfect.

boek

Door: Joanne