Gevulde speculaas

Lifestyle door Redactie

Heerlijk avondje komt eraan, en wat is er dan lekkerder dan gevulde speculaas? Nou, zélfgemaakte gevulde speculaas! Echt moeilijk is het niet eens…

Ingrediënten voor het deeg:
- 300 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 15 gram speculaaskruiden
- 175 gram (bruine) basterdsuiker
- 2 gram zout
- 175 gram boter
- 1½ eetlepel melk

Voor de vulling:
- 1 ei
- 100 gram amandelspijs

Hoe doe je het?

Zeef de bloem, bakpoeder en de speculaaskruiden in een grote kom. Roer deze ingrediënten met een lepel door elkaar. Voeg nu de suiker en zout toe en roer dit ook goed door elkaar. Snijd de boter in kleine dobbelsteentjes en voeg deze samen met de 1½ eetlepel melk toe. Kneed met één hand alle ingrediënten door elkaar (het duurt enige tijd voordat het deeg goed gaat binden).

Vorm een bal van het deeg en doe deze in de kom en sluit de kom af met aluminiumfolie. Plaats de kom in de koelkast en laat het deeg minimaal 25 minuten rusten, zodat de kruiden kunnen inwerken. Tip: hoe langer je het deeg laat rusten, hoe lekkerder de speculaas uiteindelijk wordt. Maar 25 minuten is het absolute minimum!

Als het deeg lang genoeg gerust heeft, ga je verder. Vet het bakblik in en bestuif deze met wat bloem. Weeg 100 gram amandelspijs af en klop het ei los in een kommetje of mok. Voeg de helft toe aan de amandelspijs en meng dit met een vork door elkaar. De andere helft van het ei gebruik je om de bovenkant van de speculaas in te smeren.

Verwarm de oven voor op 150 °C. Pak nu het deeg en rol het uit tot een ½ cm dikte. Snijd hier twee rechthoeken uit.
Plaats één rechthoek over de bodem en de rand van het bakblik, en snij overtollige randjes weg. Verdeel de amandelspijs over de bodem. Plaats de tweede rechthoek over de vulling en weer de overtollige randjes wegsnijden. Met de restjes kun je eventueel een leuke versiering op de bovenkant maken. Bestrijk nu de bovenkant met het overgebleven losgeklopte ei.

Plaats de taart in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 30 minuten gaar. Laat vervolgens de taart helemaal afkoelen.

Smakelijk!