Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Lifestyle door Redactie

In het nieuws van de afgelopen weken lees je het overal; Nederland gaat op de budget toer. Voor de feestdagen kopen we geen cadeaus in dure winkels, nee, wij scoren onze cadeautjes op marktplaats of in de kringloopwinkel. Maar er is ook een nieuwe trend; homemade cadeautjes.

Volgens de trendwatchers heeft dat nog niet eens zoveel te maken met de economische recessie, maar meer met het feit dat we persoonlijke cadeaus willen hebben. En wat is er nou persoonlijker dan zelf gemaakte presentjes? Dit zijn een paar van onze favorieten.

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Kaarsen

Met restjes van oude kaarsen kun je heel simpel zelf nieuwe kaarsen maken. Je kunt je nieuwe kaarsen heel leuk in ouderwetse theekopjes doen. Dat geeft een heel schattig effect.

De was van de oude kaarsen smelt je door een pannetje met water op het vuur te zetten. In dit pannetje zet je een schaaltje met het oude kaarsvet. Zodra het gesmolten is kun je het in de nieuwe vorm gieten. Lonten kun je bij de hobbyzaak krijgen. Deze moet je goed op z’n plek houden als je de wax in het kopje giet. Natuurlijk kun je het ook in een andere vorm doen.

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Sieraden van knopen

Sieraden heb je vroeger vast vaak genoeg zelf gemaakt. Maar heb je dat ook wel eens met knopen gedaan? Simpel, leuk en origineel. Knopen zijn bij hobbywinkels te krijgen. Leuke combinatie is bijvoorbeeld goud met wit en rood. Je kunt natuurlijk ook gewoon voor knopen in één kleur kiezen.

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Gedroogde bloemen

Nog zo’n gouwe ouwe. Vroeger plukten mijn zusje en ik altijd heel veel bloemen. De ene keer om er ‘parfum’ van te maken (stinken!) en de andere keer om ze te drogen. Bloemen drogen is niet moeilijk. Je plukt mooie bloemen en gaat op zoek naar een heel dik boek. De bloem leg je dan in het midden van het boek. Boek dicht en een paar dagen laten liggen. Met deze bloemen kan je van alles versieren. Of, zoals op de foto, een leuk schilderijtje maken. Wedden dat je ouders, opa en oma het een superleuk cadeautje vinden?!

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Een ‘boeken’ tas

Dit vind ik wel het meest originele cadeau dat ik tot nu toe gevonden heb! Zo simpel, maar zo ontzettend leuk en origineel. Allereerst heb je een oud boek nodig. Hoe groter het boek, hoe groter de tas natuurlijk.

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Zet de kaft van het boek rechtop op een stuk papier zoals te zien is op de afbeelding. Trek lijnen langs de binnenkant van de kaft. Haal het boek weg en voeg dan nog ongeveer 1,5 centimeter aan beide kanten toe. Knip deze vorm uit. Leg de vorm op een lap stof en knip langs de lijnen. Doe dit twee keer.

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Vervolgens heb je handvaten nodig. Deze zijn te koop bij de hobbywinkel. Let er wel op dat je de handvaten op één of andere manier aan het boek vast moet kunnen lijmen. Met de handvaten op de afbeelding kun makkelijk werken met stukken lint.

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Voor de sluiting van de tas gebruik je een stuk lint en een knoop. Plak deze op de tas zoals te zien is op de afbeeldingen.

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Homemade cadeautjes voor de feestdagen

Nu kan je de ‘driehoeken’ die je uit de stof hebt geknipt vastmaken aan de tas. Begin met de smalle, rechte onderkant. Plak deze in het midden van de kaft zoals te zien is op de afbeelding. Doe dit ook met het andere stuk stof. Om het extra stevig te maken kun je hier overheen een stuk karton plakken wat net zo groot is als de ‘bodem’ van de tas.

handmade

Vervolgens komt het moeilijkste deel. Het vastplakken van de stof aan de kaft. Lijm de kaft van het boek goed in en druk dan de stof stevig aan. Als je alle kanten hebt gehad kun je de tas laten drogen.

Tip: Wil je graag een mooie binnenkant? Bekleed de kaft dan aan de binnenkant met dezelfde stof als die je voor de zijkanten gebruikt.

Weten jullie nog leuke handgemaakte cadeaus?

Bron: Countryliving.com

Door Marit