Kleedgeld

Lifestyle door Redactie

Kleedgeld. Een bedrag dat je eens in de zoveel tijd krijgt, om te besteden aan kleding en dergelijke. Zakgeld dus eigenlijk, maar dan voor je garderobe. Ik geef je tips over het krijgen & houden van kleedgeld, en wat 'normaal' is voor de meiden van tegenwoordig.

Afspraken

Wil je kleedgeld, dan moet je verschillende zaken afspreken:

  • Hoogte van het bedrag

  • Periode van het kleedgeld

  • Wat er wel en niet in het bedrag hoort

Het bedrag

Op www.jeugd-en-geld.nl kun je vinden wat een 'gemiddeld' normaal bedrag is als kleedgeld. Bv. voor een 16jarig meisje is een bedrag van 50 euro gemiddeld. Dat betekent: de helft van de meisjes van 16 jaar oud met kleedgeld krijgt meer dan € 50,- kleedgeld per maand, en de andere helft minder.
Het bedrag kun je baseren op deze 'feitjes', maar het is slimmer om eens twee of drie maandjes bij te houden hoeveel je uitgeeft aan kleding & zo. Merk je dat je iedere maand bijvoorbeeld zo rond de 60 euro zit, dan kun je een beetje van dit bedrag uitgaan als je met je ouders het over kleedgeld wilt hebben. Het is handig om die maanden goed en precies op te schrijven wat je uitgeeft (bv. ook aan andere dingen, zoals je telefoon, eten of uitgaan), zodat je ouders zien dat je er mee bezig bent en netjes alles bijhoudt en niet 'met geld smijt'.

De periode

Een periode van een maand is vaak het handigst. Je kunt afspreken dat je het hele bedrag meteen op de eerste dag van de maand krijgt (contant of automatisch gestort op je rekening), of in twee delen (de ene helft in het begin van de maand, de andere helft op het midden van de maand). Die laatste methode is handig als je weet dat je vaak alles in één keer uitgeeft.
Ook kun je kiezen voor een grotere periode, bijvoorbeeld een vast bedrag per kwartaal of per halfjaar. Dit is vooral fijn als je niet zovaak winkelt en liever in één keer veel aankopen doet voor dat seizoen.

Wat wel en niet erin?

Je kunt afspreken dat je álles wat met kleding te maken heeft (dus ook ondergoed, jassen, schoenen, tassen et cetera) tot het kleedgeldbedrag rekent, maar je kunt ook dingen weglaten. Bijvoorbeeld als je maar één jas per halfjaar koopt, en je ouders zeggen: 'okee, die krijg je wel van ons, naast het kleedgeld'. Maar als je elke week met nieuwe schoenen thuiskomt, kun je beter beslissen om dat van je kleedgeld te moeten betalen (zodat het dus niet meer elke week kan).